Ως πρόσωπο υψηλού κινδύνου για θέματα διαφθοράς χαρακτήρισε τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υποστηρίζοντας πως μέχρι να αφυπηρετήσει θα εξακολουθεί να επεκτείνει τη σύμβαση της Sigan για τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Συνεχίζοντας τη μαρτυρία του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για θέματα του σφαγείου Cypra, ο Γενικός Ελεγκτής κλήθηκε από τα μέλη να απαντήσει σε διάφορα ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις ενέργειες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να αναλάβει η εταιρεία Cypra τη σύμβαση.

Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρθηκε στην εμμονή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να συνεχίσουν τη σύμβαση με την εταιρεία Sigan, ενώ εν γνώσει τους γνώριζαν ότι ο ανάδοχος κερδοσκοπούσε. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η περίπτωση του κ. Πίπη είναι μία από τις πλέον προβληματικές περιπτώσεις διευθυντή που έχει γνωρίσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπε ο Χασαπόπουλος στην ερευνητική για το Cypra

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, τους κάλεσε να αντιληφτούν το μέγεθος του σκανδάλου. «Εν έτει 2020, 16 χρόνια μετά που ξεκίνησε η σύμβαση και μετά από 7 χρόνια παρατάσεων επί παρατάσεων, ο κ. Πίπης ήθελε να δεσμεύσει το κράτος με τη Sigan για ακόμη 7 χρόνια». Πρόσθεσε πως εν τέλει αποφάσισε και διαπραγματεύτηκε από μόνος του τη σύμβαση επεκτείνοντας μέχρι και το 2024, διαιωνίζοντας μια σύμβαση εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου.

«Ο Χριστόδουλος Πίπης, ενώπιον σας και ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, έσκιζε τα ιμάτια του για το δήθεν σκάνδαλο να θέλει η Ελεγκτική Υπηρεσία να ανατεθεί η σύμβαση σε κάποιον που ακόμη δεν είχε άδειες. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έκαναν ακριβώς αυτό το πράγμα το 2004 με τη Sigan δίνοντας της περιθώριο 2 ετών για να εξασφαλίσει τις άδειες μετά που υπόγραψε το συμβόλαιο, η Γενική Διευθύντρια και προϊστάμενη του κ. Πίπη εισηγήθηκε το ίδιο πράγμα το 2014, αλλά κατά τα άλλα αυτό είναι σκάνδαλο που βαραίνει την Ελεγκτική Υπηρεσία που δήθεν κάνει πλάτες στη Cypra».

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, «από την εμπειρία μου 23 χρόνια στον έλεγχο στο δημόσιο τομέα, τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές φορές αποτέλεσμα ανικανότητας, και άλλες το αναπόφευκτο αποτέλεσμα όταν κάποιος έχει τα δικά του βρεγμένα ή είναι διεφθαρμένος και δεν τον παίρνει να δείξει αυστηρότητα ακόμη και σε αυτούς που θέλει να κυνηγήσει. Αυτό δείχνει, είτε την ανικανότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, είτε ότι έγνοια τους ήταν να διασφαλίσουν ιδιωτικά συμφέροντα. Σίγουρα πάντως οι πράξεις τους υπονόμευαν το δημόσιο συμφέρον. Για τα κίνητρα δεν είμαι βέβαιος», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Περαιτέρω ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη διαρροή εγγράφου προς τον ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra και τις αιχμές που άφησε ο κ. Πίπης ότι αυτή διέρρευσε από τον κ. Χασαπόπουλο. Από πλευράς του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι πιθανό η διαρροή να έγινε από τους παραλήπτες της επιστολής, είτε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είτε την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Επισήμανε ότι ο κ. Χασαπόπουλος δεν είχε κίνητρο να δώσει επιστολή στον κ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την πρώην Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας, Ολυμπία Στυλιανού, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε «νιώθω πολύ άνετα να μιλήσω για την εντιμότητά της. Δυστυχώς συμπεριφερόταν ως Πόντος Πιλάτος, δεν τολμούσε να τα βάλει με τον κ. Πίπη, ενδεχομένως να θεωρούσε ότι είναι κάποιος που δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί της, είπε ότι το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι η τιμή της σύμβασης. Πρόκειται για απαράδεκτη θέση». Πρόσθεσε ότι λόγω της στάσης της κ. Στυλιανού μέχρι και το 2024 η σύμβαση θα είναι στον Sigan. 

Δημόσιο συμφέρον vs οικονομικό συμφέρον

Το μέλος της Επιτροπής, Λεμονιά Καουτζιάνη απευθυνόμενη στον κ. Μιχαηλίδη διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό όταν σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος γίνονται τέτοιες μεγάλες επενδύσεις, να δίνονται αργότερα σε άλλο ανάδοχο στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η επένδυση εκατομμυρίων του πρώτου να καταστρέφεται. Ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας εξήγησε ότι θεωρείται μείζον η διατήρηση των αρχών ίσης μεταχείρισης. Πρόσθεσε ότι ο προσφοροδότης για να κατασκευάσει το εργοστάσιο γνώριζε ότι έχει στα χέρια του σύμβαση πέντε ετών με ενδεχόμενο επέκτασης ακόμα δύο ετών. «Η εταιρεία προφανώς δεν ενεπλάκη σε σύμβαση με προοπτική να ζημιώσει. Επομένως, τιμολόγησε τις υπηρεσίες της με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει απόσβεση τον εξοπλισμό. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες την άφησαν με τον εξοπλισμό που είχε ήδη αποσβεστεί με μία νέα τιμή που είχε ως συστατικό και την απόσβεση, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπεί.

Πέφτει αυλαία στην Ερευνητική Επιτροπή

Την ερχόμενη Πέμπτη με τον Γιώργο Γεωργίου, ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, πέφτει η αυλαία των ακροάσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Η Επιτροπή που ήδη συντάσσει το τελικό πόρισμά της θα πρέπει να το παραδώσει με βάση τους όρους εντολής στον Γενικό Εισαγγελέα μέχρι της 30 Ιουνίου. 

Ο «αναξιόπιστος» Χασαπόπουλος και η απάντηση του Γ. Ελεγκτή

Το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Κύπρος Μιχαηλίδης υπέδειξε προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι επαναλαμβάνει συνεχώς τις ευθύνες του Χριστόδουλου Πίπη, ότι δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να εισπραχθούν τα κτηνιατρικά τέλη, ενώ αντίθετα σημειώνει έχουν γίνει ενέργειες για είσπραξή τους. Διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει αντίφαση. 

Όπως εξήγησε ο Γενικός Ελεγκτής, δεν έχει αναδείξει ιδιαίτερα το θέμα των χρεών στα σφαγεία, αλλά η κριτική αφορούσε το γεγονός ότι η οφειλή δεν έφερε τόκο. Πρόσθεσε δε ότι υπήρχε κάκιστη σχέση του κ. Πίπη με τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, και επομένως δεν θεωρεί ότι η ανοχή που επιδείκνυαν γινόταν γιατί οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήθελαν να εξυπηρετήσουν τη Cypra ή τη Ρέα Γεωργίου.

Για άλλη μια φορά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κλήθηκε να στηρίξει τον πρώην διευθυντή Ελέγχου Ανδρέα Χασαπόπουλο. Ο Επίτροπος Κ. Μιχαηλίδης υπέδειξε ότι ο κ. Χασαπόπουλος βγήκε αναξιόπιστος μάρτυρας δύο φορές ενώπιον δικαστηρίου. 

Ο Γ. Ελεγκτής απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη του ανέφερε: «Ως Αρχηγός και ηγετικό στέλεχος της Αστυνομίας, είχατε υφιστάμενους εξαίρετους αστυνομικούς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να κρίθηκαν αναξιόπιστοι μάρτυρες». Αναφερόμενος στον κ. Χασαπόπουλο έκανε λόγο για «έναν εντιμότατο υπάλληλο, ικανό, δουλευταρά, ευφυέστατο, δεν είχα καμία έγνοια ότι έκανε τα πάντα για να εντοπίσει θέματα στα πλαίσια των καθηκόντων του».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Πογιατζής υπέδειξε ότι η μαρτυρία ενώπιον δικαστηρίου και η αξιοπιστία ενός ατόμου κρίνεται σε μία δικαστική διαδικασία στα γεγονότα που δικάζονται.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο κ. Πίπης είναι αγενέστατος και αναφέρθηκε στο γεγονός υπόθεσης σύλληψης του από τις βελγικές Αρχές όταν βρέθηκε στο μετρό χωρίς εισιτήριο και επιτέθηκε εναντίον των Αρχών.