Μέτριο ενδιαφέρον όπως και πέρσι, είχε η νέα προκήρυξη της Αστυνομίας για πρόσληψη αστυνομικών. Για τις 700 κενές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στο Σώμα, υπέβαλαν αίτηση 764 υποψήφιοι σε σύγκριση με 719 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέρσι τον Ιούλιο κατά την προηγούμενη προκήρυξη.

Αν και θεωρείται σίγουρο πως δεν θα καλυφθούν ούτε οι μισές κενές θέσεις, εντούτοις είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχει ένα σταθερό ενδιαφέρον νέων να φορέσουν την αστυνομική στολή. Οι υποψήφιοι θα περάσουν από γραπτές εξετάσεις που ορίστηκαν για τις 8 Απριλίου και στη συνέχεια, όσοι επιτύχουν θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά άλλων διαδικασιών πριν εισέλθουν στην Αστυνομία. Συγκεκριμένα θα περάσουν από αθλητικές δοκιμασίες, ψυχομετρικά τεστ και νάρκοτεστ. Όσοι περάσουν και από τις διαδικασίες αυτές, θα ακολουθήσουν εκπαίδευση τριών χρόνων στην Αστυνομική Ακαδημία, ενώ θα αναλαμβάνουν και δευτερεύοντα καθήκοντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν θα γίνονται μαθήματα.

Η Αστυνομία μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από λειψανδρία ενώ τα καθήκοντά της αυξάνονται με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά κυρίως στα πόστα της πρώτης γραμμής, δηλαδή των αστυνομικών που βρίσκονται σε επαφή με τον πολίτη. Επίσης, καταβάλλει προσπάθειες ν’ απαλλαγεί από τα μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, χωρίς αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι πως υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, ημερ. 16.6.1988, για την αντικατάσταση 122 μελών της Αστυνομίας, τα οποία ασχολούνταν τότε με γραφειακά και λογιστικά καθήκοντα, με πολιτικό προσωπικό, σε τομείς όπου δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα ασφάλειας και ακόμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατάρρευση τραπεζών: Προς αναθεώρηση η αύξηση επιτοκίων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, βάσει μεταγενέστερης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 5.12.2005, ανατέθηκε στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, η επισκόπηση του προσωπικού του Αρχηγείου Αστυνομίας και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάστηκε από το Αρχηγείο Αστυνομίας σχετική μελέτη οργάνωσης και στελέχωσης της Αστυνομίας, η οποία παραδόθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού τον Μάιο του 2008, χωρίς έκτοτε να σημειωθεί οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το θέμα. Σύμφωνα με την υπό αναφορά μελέτη και με στοιχεία του Τμήματος Προσωπικού του Αρχηγείου Αστυνομίας, 799 μέλη της Αστυνομίας και 25 άτομα που ανήκουν στο πολιτικόπροσωπικό, ασχολούνται με γραφειακά και λογιστικά καθήκοντα.

Στο μεταξύ, οι Σύνδεσμοι Αστυνομίας ζήτησαν συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου για να συζητήσουν το θέμα της έλλειψης προσωπικού.  

Επίσης, πρόσφατα και προς υλοποίηση δέσμευσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίστηκε η επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ. Ο Ουλαμός, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αστυνομίας «Ισότητα» πρέπει να υπάγεται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος γιατί οι επαγγελματίες λαθροθήρες, όπως αναφέρει, είναι εγκληματικά στοιχεία. Παράλληλα, ζητείται να μην είναι κυνηγοί τα μέλη του Ουλαμού.

Εξάλλου, σε διαδικασία κάλυψης κενών θέσεων βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως πληροφορούμαστε, αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική έχει προκηρύξει 40 κενές θέσεις, ενώ άλλες 204 είναι παγοποιημένες και απαιτείται η έγκριση της Βουλής για την αποδέσμευσή τους. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 20 Μαρτίου.