Τη δημιουργία δικηγόρων και ελεγκτών δυο ταχυτήτων προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δια μέσου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο εποπτικός έλεγχος θα γίνεται μόνο στα 50 μεγαλύτερα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία.

Αυτά ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς, ο οποίος ενημέρωνε τους βουλευτές για την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει Ενιαία Εποπτική Αρχή υπό την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Βορκάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε πρόσφατα με επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους δικηγόρους και όλους τους λογιστές, γι’ αυτό και διαφοροποίησε τη θέση της, ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εποπτεύει μόνο τα 50 μεγαλύτερα συστημικά γραφεία.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το ενιαίο εποπτικό όργανο πρέπει να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να συνεχίσει το κάθε σώμα να ελέγχει τα μέλη του.

Παραθέτοντας στοιχεία στην Επιτροπή, ο πρόεδρος των δικηγόρων ανέφερε ότι η επιτροπή εποπτείας των δικηγόρων πραγματοποίησε από το 2021 μέχρι και το τέλος του 2023 πέραν των 250 επιτόπιων ελέγχων και επέβαλε ποινές €464.000.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι διενεργήθηκαν το 2021 συνολικά 10 επιτόπιοι έλεγχοι σε εποπτευόμενους του ΠΔΣ για πολιτογραφήσεις, σε 3 σχετικά με τα έγγραφα Pandora και σε ένα για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος (AML), όπου το ΔΣ του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου επέβαλε συνολικά πρόστιμα €21.000.

Το 2022 διενεργήθηκαν 17 έλεγχοι για πολιτογραφήσεις και 160 για AML και επιβλήθηκαν ποινές ύψους €149.000, ενώ το 2023 έγινε έλεγχος σε 74 εποπτευόμενους τους για AML και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €294.000.