• Οι θέσεις των κομμάτων ενόψει των εκλογών του Μάιου
  • Αρχηγοί ή εκπρόσωποι από όλο το πολίτικο φάσμα ιεραρχούν τις οικονομικές προτεραιότητες και καταθέτουν προτάσεις

Η πανδημία του COVID-19 ανέτρεψε την καθημερινότητα και συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, ενώ επηρεάζει παράλληλα σημαντικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις.  Καθώς οι οργανισμοί επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και εργάζονται στο σχεδιασμό των σεναρίων της επόμενης μέρας φτάνουν στις 30 Μάιου οι βουλευτικές εκλογές.

Με την πανδημία στα φόρτε ακόμη και με την αισιοδοξία που προσφέρει ο εμβολιασμός το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήλθε στα €24,8 δις στο τέλος του 2020, που αντιστοιχούσε στο 118% του ΑΕΠ. Η αύξηση του χρέους κατά 24 μονάδες, κατανέμεται στην αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στη μείωση του ΑΕΠ η οποία προκάλεσε αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και στα ταμειακά ελλείμματα, τα οποία προκάλεσαν αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των ρευστών ταμειακών αποθεμάτων ύψους €3.616 εκατ., εκτιμήθηκε στο 101% στο τέλος του 2020.

Σημαντικό επίσης πως σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (47%) έχει υποστεί μείωση εισοδήματος το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του 2018 (18%) και σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το 2019 (12%), σύμφωνα με την Μεγάλη Έρευνα Αγοράς, που έχει διεξαχθεί για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών & Ποιότητας Ζωής.

Πάντως ανοιχτές έχουν μείνει πολλές και σημαντικές διαχρονικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται ακόμη στην παρούσα βουλή που οδεύει προς την διάλυση της. Το μεταρρυθμιστικό έργο, νομοσχέδια που άπτονται του πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, αλλαγή οικονομικού μοντέλου θα πρέπει να περάσουν από την νέα Βουλή και θα πρέπει να βρεθεί από του νέους βουλευτές η χρυσή τομή που θα σπρώξει την οικονομία της χώρας μπροστά και θα βγάλουν την χώρα από την οικονομική ασφυξία που προκάλεσε η πανδημία.

Βάση αυτού του σκεπτικού ζητήσαμε από υποψηφίους και νυν βουλευτές σε μορφή αρθρογραφίας τις προτεραιότητες και τις βασικές θέσεις των κομμάτων που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή για θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και αλλά και την επόμενη της μέρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ/ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΛΜΗ

Τριάντα πέντε μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές καλούμαστε και ορθώς να ξεδιαλύνουμε τις θέσεις μας γύρω και από τα θέματα της οικονομίας. Η οικονομία, το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το πως θέλουμε να είναι η Κύπρος σε πέντε και σε δέκα χρόνια είναι ένας από τους βασικότερους πυρήνες που κατά την άποψή μου καθορίζει και το οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Το πιο εύκολο για όσους δεν έχουν πρόταση για την επόμενη μέρα είναι να ανασκαλίζουν το τι έγινε μέχρι σήμερα. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό λέμε πως τα όσα θετικά πετύχαμε, είναι ο πυλώνας για τα όσα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Και εδώ εστιάζεται και η πρότασή μας για την ανάπτυξη της χώρας.

Βασικό στοιχείο είναι το εθνικό πλάνο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Είναι ο μπούσουλας για τα επόμενα έξι χρόνια. Μαζί με τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό “Όραμα 2035” που είναι σε εξέλιξη από τον Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αποτελούν το τι πρέπει να κάνουμε.

Τα πολιτικά στοιχεία που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει και το έχει αποδείξει είναι η πολιτική βούληση και η τόλμη για να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί αυτά τα χρόνια αλλά και αυτές που κόλλησαν στην βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η καλύτερη σφραγίδα για το ποια είναι η πολιτική δύναμη που και να κυβερνήσει μπορεί αλλά και να παρέχει ένα πλαίσιο σοβαρότητας και υπευθυνότητας στους συμπολίτες μας.

Οι μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης, τις οποίες φρέναρε η αντιπολίτευση, αποτελούν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία της ανευθυνότητάς τους. Χρειάζεται τόλμη να φέρεις αλλαγές. Και σθένος για να αντέξεις την πίεση όσων αντιδρούν. Δεν είναι μόνο τα μακροπρόθεσμα οφέλη που χάνονται από τη μη εφαρμογή τους, δεν είναι μόνο το 1,26 δις ευρώ που δεν θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της μη εφαρμογή τους το ζήτημα. Κυρίως είναι το πείσμα τους να μην δώσουμε τις καλύτερες μέρες που οφείλουμε στους συμπολίτες μας.

Κυρίαρχος στόχος λοιπόν, είναι ακριβώς η εφαρμογή των αλλαγών αυτών. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε σοβαρότητα και όχι λαϊκισμό. Υπευθυνότητα και όχι αριβισμό. Ο ιδιαίτερος τρόπος λειτουργίας του κράτους μας απαιτεί τη συνεργασία της βουλής με την κυβέρνηση. Αυτό είναι και ένα μεγάλο διακύβευμα των εκλογών αυτών. Το τι βουλή θα έχουμε. Το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχει διάρκεια έξι χρόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποταμιευτούν τα 3.2 δις είναι η υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων είναι προαπαιτούμενη. Η διάρκεια του πλάνου ξεπερνά την προεδρική θητεία. Είναι ακριβώς η ώρα να αποφασίσουμε να κάνουμε το “new deal” για τη χώρα μας. Οι αλλαγές αυτές αφορούν πολύ περισσότερα από τις δύο μεταρρυθμίσεις που αναφέρω πιο πάνω. Αφορά την ψηφιακή αλλαγή της χώρα, αφορά την παιδεία μας, το περιβάλλον, τη στεγαστική πολιτική, την εφαρμογή της διαφάνειας και άλλα.

Χρειάζεται να βάλουμε μπροστά στους πολίτες το τι πραγματικά διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι προεδρικές εκλογές, ποτέ δεν ήταν. Δεν ψηφίζουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε για διαπραγματευτή στο Κυπριακό. Ψηφίζουμε για τις πολιτικές δυνάμεις και για τους 56 βουλευτές που θα νομοθετούν, που θα λειτουργούν ουσιαστικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά για τις καλύτερες μέρες που όλοι θέλουμε. Για την ποιότητα ζωής μας που όλοι επιδιώκουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, ούτε από αρνητές της προόδου, ούτε από μηδενιστές της πολιτικής διεργασίας. Πρέπει να γίνει από πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην εξέλιξη, που έχουν την τόλμη και την βούληση για να φέρουν, να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν και τις μεταρρυθμίσεις. Η σοβαρότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Ειδικά τώρα που ζούμε στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας.

ΧΑΡΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πανδημία ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την κυπριακή οικονομία αφού οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αποδομήσει το μύθο του success story.  Από την μια η άνιση ανάπτυξη και η διόγκωση των εισοδηματικών ανισοτήτων αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Μια οικονομία που στηρίχθηκε στην αρπακτή, την κατάχρηση και την αδιαφάνεια, με επίκεντρο την πώληση «χρυσών διαβατηρίων», προκάλεσε το διεθνή διασυρμό μας. Και όταν η χώρα διασύρεται διεθνώς οι αρνητικές επιπτώσεις αγγίζουν την οικονομία και την κοινωνία.

Από τη άλλη οι διαρθρωτικές αδυναμίες και τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν πριν από την πανδημία αλλά διογκώθηκαν. Οι θετικοί ρυθμοί των προηγούμενων ετών δεν συνδυάστηκαν με αλλαγές που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής και θα διασφάλιζαν τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Πλην της εφαρμογής του ΓεΣΥ, που ουσιαστικά προχώρησε λόγω της καθολικής απαίτησης της κοινωνίας και με την ουσιαστική διαφωνία ως προς το χαρακτήρα τόσο της Κυβέρνησης όσο και του κυβερνώντος Κόμματος, οι πλείστες τόσες άλλες αναγκαίες αλλαγές έμειναν δεσμεύσεις. Η Κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, έκανε ελάχιστα για τη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών κοινωνικής προστασίας με αποτέλεσμα η χώρα να παραπαίει στους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ σε σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο, αφού αρχικά δεν αντιλήφθηκε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, σήμερα μοιάζει να ψάχνει βηματισμό χωρίς να έχει πραγματική βούληση για αλλαγές.

Αυτά πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.

H Κυπριακή οικονομία χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας. Χρειάζεται μια στρατηγική οικονομικής μεγέθυνσης που να έχει ως κινητήρια δύναμη τις αυξήσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων. Μια τέτοια στρατηγική θα αύξανε την αγοραστική δύναμη των μισθών, και συνακόλουθα θα αύξανε την ιδιωτική κατανάλωση, το ΑΕΠ και τον αριθμό απασχολουμένων.

Πέρα από τη φιλοσοφία, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων και σε επιμέρους τομείς. 

Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ζητούμε την επαναφορά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των δανειοληπτών να διεκδικούν αναστολή εκποίησης από το Δικαστήριο σε περιπτώσεις παράνομων χρεώσεων και καταχρηστικών ρητρών. Έχει σημασία οι δανειολήπτες να κληθούν να αποπληρώσουν το πραγματικό χρέος που οφείλουν και όχι το εικονικό που δημιουργήθηκε με παράνομο ή καταχρηστικό τρόπο.

Για τους εργαζόμενους συνεχίζουμε τον αγώνα για κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων δικαιωμάτων και για νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων επιμένουμε στην ανάγκη ρύθμισης του θέματος των ενοικίων και παράλληλα διεκδικούμε ελάφρυνση των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων από το ετήσιο τέλος εταιρειών. 

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής καταθέτουμε προτάσεις για τη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών κοινωνικής προστασίας, για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής και για στήριξη των νεαρών ζευγαριών με σχέδιο επιδότησης δαπανών που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών. Για τους συνταξιούχους, παλεύουμε για την κατάργηση της άδικης και ισοπεδωτικής αποκοπής του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63.

Για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ζητούμε τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της φορολόγησης του πλούτου και ειδικότερα της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής.

Στην παιδεία επιμένουμε για την επέκταση της υποχρεωτικής προ-δημοτικής εκπαίδευσης στην ηλικία των 4 ετών παράλληλα με την υλοποίηση ενός πλάνου για να είναι σε θέση τα δημόσια νηπιαγωγεία να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Στην υγεία υποστηρίζουμε την ανάγκη δημιουργίας δομής που να ασχολείται αποκλειστικά με την δημόσια υγεία και ειδικότερα ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων.

Η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν αρκεί να έχουμε μια οικονομία με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται η οικονομία να συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή του πλούτου και τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Να σέβεται το περιβάλλον και να προστατεύει τους φυσικούς πόρους από την άναρχη ανάπτυξη. Και βεβαίως να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την εγκαθίδρυση ισονομίας, δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ/ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΑΠΟ ΕΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ

Έχοντας υπόψη τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία σήμερα, συνεπεία και της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο του Δημοκρατικού Κόμματος επεξεργάζεται σειρά εισηγήσεων που θα μετουσιωθούν σε προτάσεις νόμου, ώστε να ανακουφιστούν τομεακά οι κλάδοι τις οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, το Δημοκρατικό Κόμμα εκτιμά ότι η οικονομική αρωγή από τα ευρωπαϊκά όργανα προς την κυπριακή οικονομία δεν είναι αρκετή, ως εκ τούτου έχουμε εγκαινιάσει διάλογο με τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε να ιχνηλατήθουν σε βάθος τα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η μεγάλη μας ανησυχία έγκειται στο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τους λανθασμένους χειρισμούς της στο ζήτημα προσέλκυσης επενδύσεων, και ιδιαίτερα με το σκάνδαλο του ΚΕΠ, έχει οδηγήσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας στην πλήρη παράλυση. Τα πλήγματα στην πραγματική οικονομία είναι πλέον ορατά, ενώ παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε την αξιοπιστία της και βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επιπρόσθετα, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση, ετοιμάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου οι οποίες θα έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας με την παραχώρηση ισχυρών κινήτρων προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους και τους εργαζόμενους.

Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας λόγω της πανδημικής κρίσης οδηγεί στην αβεβαιότητα αλλά και στην οικονομική συρρίκνωση μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού που απασχολούνται στον τομέα αυτόν. Η κρίση θα παρέλθει, όμως το μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού χρειάζεται εκσυγχρονισμό σε ένα μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό φάσμα προσέλκυσης τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση μελετούμε προτάσεις νόμου για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος μέσω της προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος θα του προσδώσει προστιθέμενη αξία.

Παράλληλα, η ναυτιλία, ως ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, φθίνει τα τελευταία χρόνια και αυτό μας ανησυχεί. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Κύπρος το 2000 βρισκόταν πέμπτη στη σειρά κατάταξης σε επίπεδο μεγέθους στόλου, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στη δωδέκατη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – μας έχει ξεπεράσει και η Μάλτα. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα βελτιωμένο σχέδιο προσέλκυσης νέων πλοιοκτητών, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει συνδυαστικά ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Βασικός πυλώνας ο οποίος επιβραδύνει την ανάπτυξη και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομία είναι η ύπαρξη σημαντικού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Δυστυχώς, η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε., ενώ οι συνέπειες και η αβεβαιότητα της πανδημικής κρίσης αναμένεται να επιφέρουν αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια. Από νωρίς προειδοποιούσαμε για το μοντέλο της δημιουργίας κακής τράπεζας, γεγονός το οποίο αγνοήθηκε παντελώς από την κυβέρνηση. Σήμερα βλέπουμε το υπουργείο Οικονομικών να επαναξιολογεί και να βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, εντούτοις, ως Δημοκρατικό Κόμμα και μέσα από τη νέα βουλευτική σύνοδο, είμαστε έτοιμοι να εμβολιάσουμε με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και της μεσαίας τάξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι πάνω από διακόσιοι χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται οριακά στα επίπεδα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι να παραχθούν πολιτικές οι οποίες θα επιφέρουν άμεση σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας και αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της ανεργίας. Στόχος μας είναι αφενός η διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και αφετέρου η δημιουργία νέων θέσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα για νεοφυείς και καινοτόμες αναπτύξεις σε διάφορους τομείς της γεωργίας και του περιβάλλοντος.

Επισημαίνουμε ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει ήδη κατατεθειμένες προτάσεις νόμου οι οποίες βρίσκονται υπό διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθούν με τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο. Με τα δεδομένα αυτά, το Δημοκρατικό Κόμμα, παρακολουθώντας τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με φορείς και οργανωμένα σύνολα, ώστε μέσα από τη σύνθεση απόψεων να προχωρήσουμε σε προτάσεις νόμου οι οποίες να μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση απευθύνουμε κάλεσμα προς τους πολίτες αλλά και συλλογικότητες να συμπαραταχθούν μαζί μας ώστε να επέλθει η πραγματική αλλαγή στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου μας.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Σ. ΕΔΕΚ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας μέσα σε λίγες βδομάδες ανέδειξαν πόσο επισφαλής ήταν η εδώ και δεκαετίες επικέντρωση της κυπριακής οικονομίας σε τομείς που επηρεάζονται από εξωγενείς, μη ελεγχόμενους παράγοντες, όπως είναι ο κατασκευαστικός και ο τουριστικός. Συνεπώς η έκκληση της ΕΔΕΚ για προώθηση μίας οικονομικής πολιτικής που θα βελτιώσει την κυπριακή οικονομία και θα αξιοποιήσει τις ιδιαιτερότητές της και το επιστημονικό δυναμικό της, είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε.  

Ειδικότερα, η ΕΔΕΚ διεκδικεί, εντός και εκτός Βουλής, να προωθηθούν προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων τομέων της οικονομίας όπως ο πρωτογενής και δευτερογενής, με έμφαση στην γεωργία και κτηνοτροφία. Τα οφέλη από αυτά τα προγράμματα είναι πολλαπλά αφού θα μπορέσουν να δημιουργηθούν συνθήκες επάρκειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ώστε να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά στις εισαγωγές. Παράλληλα με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας είναι σημαντικό να αναπτυχθεί και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας. Μέσω της ανάπτυξης αυτών των τομέων επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας και κύρια των νέων επιστημόνων. Ως εκ τούτου θα δημιουργηθούν εκείνες οι επαγγελματικές ευκαιρίες και υποδομές που θα οδηγήσουν τους κύπριους επιστήμονες, και κύρια εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν ή να μείνουν εκτός Κύπρου λόγω της οικονομικής κρίσης του 2012-2013, πίσω στην πατρίδα μας.

Πέρα από τα πιο πάνω, είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί το τμήμα φορολογίας ώστε να μην χρονίζει η εξέταση φορολογικών δηλώσεων (φυσικών ή και νομικών προσώπων). Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ενώ ταυτόχρονα δεν θα καθυστερεί η καταβολή των οφειλών προς το κράτος που εκκρεμούν και που συναθροίζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου τα κρατικά ταμεία θα έχουν άμεσα σημαντικές εισροές και την ίδια στιγμή θα μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί καλύτερα στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών. Προς ενίσχυση αυτού είναι βοηθητική και η πρότασή μας για παραχώρηση κινήτρων τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους προς το κράτος (όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ κ.ά.). 

Επιπρόσθετα εκτιμούμε πως είναι σημαντικό να προγραμματιστεί μία σειρά από έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα τα έσοδα από τα οποία θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών έργων ή προγραμμάτων κοινωνικών παροχών. Στην ίδια κατεύθυνση, το κράτος οφείλει να αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν σε πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κύρια εκείνων που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη. 

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η ΕΔΕΚ επιμένει πως αυτές πρέπει να είναι ρηξικέλευθες και να οδηγούν σε βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι να εξασφαλίζει:

•             Την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι την απορρύθμισή της.

•             Την ενιαία ανάπτυξη της δημοτικής περιοχής.

•             Την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.

•             Την μείωση του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών με μετακύληση του κέρδους στον δημότη μέσα από τη μείωση των τελών και φορολογιών.

•             Την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα την καθιστούν οικονομικά ανεξάρτητη από την κεντρική κυβέρνηση.

Είναι αυτονόητο λοιπόν πως είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως έχουμε σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις στην μορφή ενοποίησης των δήμων, στον καθορισμό και την λειτουργία δημοτικών διαμερισμάτων και στο εκλογικό σύστημα όπως αυτό προτείνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.  

Από την άλλη, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό έργο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Επομένως δεν μπορούμε να συγκατανεύσουμε στην βιαστική προώθηση νομοσχεδίων χωρίς αυτά να μελετηθούν, να τεθούν υπό την βάσανο της αναθεώρησης, των τροποποιήσεων και τροπολογιών, προκειμένου να καταστούν και πρόσφορα και βιώσιμα. Εξάλλου τα σοβαρά συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται τόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και από την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία ενισχύουν τη θέση μας. 

Τόσο για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων όσο και των προτάσεων νόμου, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με εποικοδομητική συνέργεια την προσπάθειά της για βελτίωσή τους προς όφελος των πολιτών. Ο στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι η δημιουργία ενός δίκτυ κοινωνικής προστασίας των πολιτών και κύρια αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στην πολυπόθητη κοινωνική συνοχή και στη σμίκρυνση του χάσματος ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ/ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2020 ψηφίστηκε ο Περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων νόμος 207/2020 ο οποίος εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σαν σκοπό να λύσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, είτε με τις δραστηριότητες τους είτε απλά με το να λειτουργούν βιώσιμα.

Η ύπαρξη και μόνο του νομοθετικού πλαισίου δεν αρκεί. Χρειάζεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει κίνητρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. Ένα από τα σοβαρά πλεονεκτήματα που δίνονται από τον περί δημοσίων συμβάσεων νόμο είναι ότι τις εξαιρεί και δίνει το δικαίωμα στις δημόσιες αρχές να κάνουν απευθείας ανάθεση. Για να λειτουργήσει όμως αυτό πρέπει να τροποποιηθεί ο περί δημοσίων συμβάσεων νόμος για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτό σωστά.

Ένα άλλο θέμα είναι η νομοθετική προστασία των μικρών βιοτεχνιών /οικοτεχνιών και νοικοκυριών που παρασκευάζουν τρόφιμα για πώληση στις εγκαταστάσεις τους. Η νομοθεσία που υπάρχει τώρα σε ισχύ είναι πολύ αυστηρή και τους εξαναγκάζει να κάνουν αλλαγές που στοιχίζουν πολύ σε σημείο που οι πιο πολλοί είτε δεν προχωρούν είτε το κάνουν “παράνομα”. Θα πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει πχ μια νοικοκυρά να κατασκευάζει τρόφιμα και να τα μεταπωλεί σε μια αγορά. Η προστασία αυτή θα παύει να ισχύει για τις περιπτώσεις όπου η επιχείρηση πηγαίνει καλά και η παραγωγή είναι αυξημένη. Παρόμοια συστήματα υπάρχουν στο εξωτερικό και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία επειδή επιτρέπουν σε άτομα να  δραστηριοποιηθούν και να αυξήσουν το οικογενειακό τους εισόδημα και φυσικά την τοπική οικονομία η οποία έχει σημασία ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες κοινότητες.

Παρόμοιο πρόβλημα έρχεται να λύσει και η παροχή μικροδανείων σε τέτοιες βιοτεχνίες ή ακόμη μικρής έκτασης αλλαγές που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να δραστηριοποιηθεί οικονομικά. Αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να κάνει μικροδιορθώσεις στο σπίτι του σε μια κοινότητα για να το ενοικιάζει πχ σαν Bed and Breakfast ή στο Air BnB και χρειάζεται €2000  με €3000 για να κάνει διορθώσεις στην κατοικία του θα πρέπει να υπάρχει η διευκόλυνση. Τα μικροδάνεια λειτουργούν με πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό γιατί βοηθούν κόσμο να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα χωρίς άγχος.

Στο εξωτερικό υπάρχουν επενδυτικά ταμεία τα οποία είναι πράσινα και δίνουν την ευκαιρία σε κυρίως μικρούς επενδυτές να κάνουν μια επένδυση που θα είναι και φιλική στο περιβάλλον αλλά θα τους αποδίδει κέρδος. Μια πολύ διαδεδομένη πρακτική είναι η από κοινού επένδυση σε Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας ή συστήματα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων που συνδυάζουν την παραγωγή βιοαερίου και ενέργειας. Τέτοια συστήματα επιτρέπουν για παράδειγμα σε όλους τους κατοίκους μιας κοινότητας να κάνει μια από κοινού επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που θα τροφοδοτεί ολόκληρη την κοινότητα με ηλεκτρισμό. Άλλο τέτοιο κοινό έργο είναι η από κοινού επένδυση των κατοίκων μια περιοχής σε μια μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στην οποία θα καταλήγουν όλα τα οργανικά απόβλητα της περιοχής (αποφάγια και κλαδεύματα) και θα παράγεται ενέργεια και φυτόχωμα. Παρεμπίπτοντος υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα στην επαρχία Πάφου και προσφέρεται σαν μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια αρχή.

Μια γερμανική εφεύρεση που εφαρμόζεται πλέον σε πολλές χώρες με επιτυχία είναι η αυτοχρηματοδότηση ενεργειακών αναβαθμίσεων κτηρίων ή εξοπλισμού. Με το σύστημα αυτό μια εξειδικευμένη εταιρεία αναλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου και η αποπληρωμή γίνεται με βάση την εξοικονόμηση που πέτυχε. Αν για παράδειγμα ένα κτήριο χρειαζόταν €10000 ευρώ το χρόνο σε πετρέλαιο και ηλεκτρισμό για να λειτουργεί, η εταιρεία αναλαμβάνει να κάνει όλες τις συμφωνημένες αλλαγές και όταν το ετήσιο κόστος μειωθεί για παράδειγμα €6000, η εταιρεία παίρνει τη μείωση των €4000 σαν πληρωμή κάθε χρόνο μέχρι να πληρωθεί για τα έξοδα της. Αυτό για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ένα σωστό συμβόλαιο και φτηνή χρηματοδότηση.

Κλείνοντας να τονίσω ότι με την εφαρμογή των σωστών πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το καλύτερο ίσως παράδειγμα να είναι η ανακύκλωση αυτοκινήτων όπου με μια απλή νομοθεσία δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία τόσες εταιρείες.

ΓΕΑΔΗΣ ΓΕΑΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΕΛΑΜ

ΑΣΠΑΖΟΜΑΣΤΕ  ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στις Βουλευτικές εκλογές της 30ης Μάϊου, όπου ο λαός θα κληθεί να επιλέξει τους 56 αντιπροσώπους του στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον του λαού και της κοινωνίας, μέσα από την πρώτη του παρουσία στα κυπριακά έδρανα έθεσε μια πλειάδα προτάσεων, καθώς και εισηγήσεων, που θα βελτίωναν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε μόνο μερικές:

– Πέτυχαμε κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας

– Κερδίσαμε την καθιέρωση της κατώτατης σύνταξης

– Καταθέσαμε πρόταση νόμου για θέσπιση κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα.

– Ζητήσαμε αποκοπή του 12% πέναλτι στις συντάξεις

– Καταθέσαμε πρόταση νόμου για πρόωρη συνταξιοδότηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα 58

– Ζητήσαμε επιτακτικά την επίσπευση στις διαδικασίες για τα επιδόματα ασθενείας, ανεργίας και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους Ελληνοκύπριους.

– Με πρόταση νόμου αιτηθήκαμε την κατάργηση του μνημονιακού τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις

– Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων

– ΟΧΙ μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αλλά η παρουσία της Παράταξής μας ήταν καταλυτική για την αποτροπή εκποίησης πρώτης κατοικίας σε εκατοντάδες περιπτώσεις.

– Καταθέσαμε 2 ολοκληρωμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την ίδια στιγμή εισηγηθήκαμε και πρόταση για μείωση κατά 15% των δανείων των καλοπληρωτών.

– Καταθέσαμε πρόταση για μείωση των τόκων που αφορούν δάνεια κύριας κατοικίας για πολύτεκνους και χαμηλόμισθους.

– Καταθέσαμε πρόταση για παρακράτηση του 13ου μισθού των βουλευτών για την περίοδο της οικονομικής κρίσης και απόδοσης του σε ευπαθείς ομάδες Ελληνοκυπρίων

– Καταθέσαμε τροπολογία για την λήψη σύνταξης χηρείας για όλους τους άνδρες και όχι μόνο για αυτούς που χήρεψαν μετά την 1/1/18

– Εδώ και 5 χρόνια ζητούμε επιτακτικά αποκοπή των επιδομάτων που δίνονται σε λαθρομετανάστες

– Πετύχαμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ εισηγηθήκαμε και την δημιουργία ενιαίου τουριστικού χώρου με την Ελλάδα, προς όφελος της οικονομίας μας και του τουρισμού

– Καταθέσαμε πρόταση νόμου για φοροελαφρύνσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ούτως ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να καταπολεμηθεί η αστυφιλία

Επιπλέον, έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε λόγω Covid-19:

– Αισθητή μείωση λογαριασμών ρεύματος και νερού

– Κατάργηση δικαιώματος εκποίησης

– Στήριξη σε όλες τις επιχειρήσεις που τους έχει επιβληθεί υποχρεωτική ή μερική αναστολή εργασιών.

– Στήριξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής. Κατανάλωση κυπριακών προϊόντων από δημόσιες υπηρεσίες (Νοσοκομεία, Φυλακές, ΕΦ κτλ)

– Καταψηφίσαμε τα δυσβάσταχτα και παράλογα εξώδικα (όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν υπέρ)

– Διαμοιρασμός των ενοικίων κατά 1/3, μεταξύ Κυβέρνησης, ενοικιαστή και ιδιοκτήτη

– Οριζόντια μείωση 50% στα τέλη κυκλοφορίας, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα διατάγματα, ως εκ τούτου υπήρχε περιορισμός της κυκλοφορίας.

Γενικότερα, όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Παράταξή μας ασπάζεται ένα μοντέλο μικτής οικονομίας, μέσω της οποίας μπορεί να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργήσει, την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει και το κράτος πρόνοιας, στήριγμα στους συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη.

Με τον ίδιο ζήλο και όρεξη θα συνεχίσουμε άοκνα και στο νέο κοινοβούλιο, εφόσον ο λαός μας επιλέξει να μας δώσει δύναμη και λόγο με την ψήφο του, έχοντας όραμα για τον τόπο και στρατηγική για το μέλλον. 

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και η σύγχρονη εποχή απαιτεί επείγουσες αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας. Η κλιματική αλλαγή και οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η πολυεπίπεδη σύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας , θα δοκιμάσουν  τα οικονομικά μοντέλα των χωρών.

Ο τόπος μας, εισέρχεται σε αυτή την νέα εποχή με τα δικά του ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εν πρώτοις, λίγα χρόνια μετά την έξοδό μας από το Πρόγραμμα της Τρόικα, τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γέννησε η ασυδοσία και ο υπερμεγέθης ανεξέλεγκτος δανεισμός που δημιούργησε η ελεύθερη αγορά. Διέξοδος στα προβλήματα δεν μπορεί να δοθεί μέσω αδιάκοπων κρατικών παρεμβάσεων, καθώς αυτό εν τέλει θα πνίξει την αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο στο οποίο οι δημόσιες επενδύσεις να εστιάζονται στην αναβάθμιση των υποδομών, στην τόνωση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης μέσω στοχευμένων προγραμμάτων που θα αγκαλιάζουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία αλλά και θα αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για εμάς η οικονομία αποτελεί Εθνική υπόθεση στη βάση του τρίπτυχου: Ισχυρή οικονομία – ισόρροπη Ανάπτυξη – Κράτος Πρόνοιας και διαφάνειας.

Μια «ισχυρή οικονομία» προϋποθέτει σταθερότητα. Η σταθερότητα, όμως, με την σειρά της είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις και τους επηρεαζόμενους φορείς. Χωρίς επικοινωνία, συνεννόηση και  συναίνεση, δεν υπάρχουν στέρεα θεμέλια για ισχυρή οικονομία.

Ισχυρή οικονομία, όμως, για τα επόμενα χρόνια συντελείται και με μια μακροχρόνια στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, καθώς δυστυχώς τα ακραία φυσικά φαινόμενα, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τους πιο πολλούς τομείς της οικονομίας μας.

Ως «ανάπτυξη» εμείς εννοούμε μια ψηφιακή οικονομία που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις να παράγουν νέο πλούτο. Και αυτό επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια των υποδομών για τη  δημιουργία ενός κλίματος που θα επιτρέπει στις νέες τεχνολογίες να δημιουργήσουν!

Τέλος, ως «κράτος κοινωνικών παροχών» εννοούμε δίκαιη κατανομή πλούτου στον τόπο μας που θα στηρίζει περισσότερο αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και πάνω από όλα το Κράτος θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων των πολιτών του.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων πιστεύουμε σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στη μέθοδο της Μικτής Οικονομίας που να εξασφαλίζει στην κυπριακή κοινωνία ένα καλύτερο αύριο.

Οι μεγάλες τομές που προτείνουμε:

Η ουσιαστική μεταρρύθμιση και η ψηφιοποίηση του κράτους σε συνδυασμό με τον επανακαθορισμό του ρόλου του, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών στην κρατική μηχανή (ΔΥ και ΤΑ), έτσι που να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργεί με ταχύτητα, πιο ποιοτικά και με πιο χαμηλό κόστος, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις, και να μετατραπεί σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο.

Ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος μέσα από την τεχνολογική αναβάθμισή του και η σύνδεσή του με τις πραγματικές παραγωγικές και επαγγελματικές ανάγκες του τόπου (τουρισμός, καινοτομία, υγεία).

Η μετατροπή της Κύπρου σε Πρότυπο Ιατρικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής και της φαρμακοβιομηχανίας, ως ενός κύριου πυλώνα ανάπτυξης, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΓΕΣΥ, με στόχο την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας στους δικαιούχους συμπολίτες μας.

Η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου εμπορίου.

Ο επανασχεδιασμός του φορολογικού μας συστήματος.

Η προώθηση μεγάλων αναπτύξεων, τόσο με την επίσπευση της έκδοσης πολεοδομικών αδειών όσο και με τη συμμετοχή του κρατικού επενδυτικού ταμείου σ’ αυτές.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου επενδυτικού περιβάλλοντος στον τομέα της ενέργειας, με την περαιτέρω διείσδυση των συστημάτων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη λειτουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τη δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων, σε κλιβάνους υψηλής τεχνολογίας, με την προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα η οποία ταξινομείται στο ποσοστό των ΑΠΕ.

Η ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως Περιφερειακού Ναυτιλιακού, Οικονομικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου.

Ο ανασχεδιασμός του Επενδυτικού Προγράμματος με παράλληλη σύσταση Ειδικού Ταμείου, στο οποίο θα ταμιεύεται ένα ποσοστό επί των επενδύσεων, που θα καταλήγει στη δημιουργία και βελτίωση κοινωφελών έργων και σε κοινωνικές παροχές.

Η ισορροπημένη ανακατανομή των επενδύσεων και σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως Γεωργία, Κτηνοτροφία, Υπηρεσίες, δημιουργώντας συνθήκες ολιστικής ανάπτυξης.

Ο ορθολογικός και δίκαιος εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου των τραπεζών που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών.

Η προώθηση των άκρως απαραίτητων και επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Η επανεκκίνηση, η ανόρθωση και η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας στην μετά την πανδημία COVID-19 εποχή, απαιτεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο με τολμηρά μέτρα που να στοχεύουν στον περιορισμό της καταστροφής, στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της βιωσιμότητας τόσο των αυτοεργοδοτουμένων όσο και των επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι υπό τις περιστάσεις τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να λάβουν τη μορφή ενός «Μνημονίου Συναίνεσης» των πολιτικών δυνάμεων που θα αποτελέσει μια ολική λύση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 στην πολιτεία, την κοινωνία και την οικονομία .

Επιβάλλεται να επανακαθοριστεί το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας ώστε να επιτευχθεί διασπορά του κινδύνου με απεξάρτηση από τον τουρισμό και τις επισφαλείς επενδύσεις “εκποίησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας”. Επιβάλλεται να αναπτυχθούν ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας της μεταποίηση με κίνητρα εκβιομηχανοποίησης, ειδικά για παραγωγικές μονάδες αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και φαρμάκων.

Η κυπριακή οικονομία χρειάζεται «φρέσκο πραγματικό χρήμα» που μπορεί να εισρεύσει στην Κύπρο μόνο μέσω άμεσων νέων επενδύσεων. Μετά το σκάνδαλο των διαβατηρίων και την πολιτική αντιπαράθεση που καλά κρατεί, για να φέρουμε επενδύσει στο νησί μας πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, να ξηλωθεί η γραφειοκρατία και να αλλάξει η καιροσκοπική και κερδοσκοπική νοοτροπία της αρπαχτής.

Με στόχο να έρθουν νέες επενδύσεις στην Κύπρο θα προωθήσουμε στη νέα Βουλή Πρόταση για ρύθμιση και ενθάρρυνση των συμπράξεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε κοινές επενδύσεις για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσα από σχήματα συγχρηματοδότησης και αυτοχρηματοδότησης .

Για τις κατηγορίες τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, αυτοματισμούς, ρομποτική το Κίνημα θα καταθέσει Πρόταση Νόμου που να προβλέπει ότι για κάθε νέα αγροτική ή τεχνολογική επένδυση για τα πρώτα 3 χρόνια της επιχείρησης, θα παρέχεται σε αυτήν φορολογική έκπτωση που δύναται να φτάσει έως και το 50% του φορολογητέου εισοδήματος της και με ανώτατο ποσό τις €150.000.

Επιπρόσθετα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία θα προωθήσει Πρόταση Νόμου για ελάφρυνση του λειτουργικού τους κόστους με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Εστιάζουμε την προσοχή μας στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Για τούτο το Κίνημα θα καταθέσει Πρόταση Νόμου ώστε ο ΦΠΑ να καταβάλλεται απευθείας στο κράτος και να μην παρακρατείται για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον με Πρόταση Νόμου θα προωθήσουμε τη φορολόγηση εσόδων από συσσωρευμένο πλούτο («wealth tax») και τη φορολόγηση εσόδων από υπερκέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτές τις εκλογές, έχουμε καταθέσει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κυπριακής πολιτείας. Με στόχο ένα ευέλικτο, λιτό κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Πρέπει να τολμήσουμε να επανιδρύσουμε την κρατική μηχανή με ολοκληρωτικό ανασχεδιασμό των διεργασιών και των διαδικασιών της και την επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής, να παταχθεί η γραφειοκρατία, να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να αναπτυχθεί η ευελιξία και η ταχύτητα και το δημόσιο να γίνει φιλικό και προς τους πολίτες και προς του δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να μπει οροφή στους προνομιακούς μισθούς και τις ψηλές συντάξεις του δημοσίου. Να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση και ψηφιοποίηση του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης.

Επιβάλλεται η σχεδιασμένη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με τολμηρά κίνητρα για βιώσιμες αγροτικές επενδύσεις μέσα από το ΣΑΑ 2021- 27. Με τυποποίηση της παραγωγής και σταθερή ποιότητα στα προϊόντα. Η Αλληλεγγύη θα επιχειρήσει με Πρόταση νόμου να πετύχει την καθιέρωση κυπριακού Σήματος Ποιότητας Κυπριακών Προϊόντων αλλά και την καθιέρωση νέων μέσων συσκευασίας και διακίνησης μιας χρήσης. Ακόμα το Κίνημα θα προωθήσει τη σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου, ως φορέα προώθησης εξαγωγών, εκπαίδευσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Ακόμα προτείνουμε και θα υποστηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εμπορίας με δημιουργία ηλεκτρονικού εμπορικού μητρώου και ανάπτυξη ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου για παρακολούθηση του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών στις χοντρικές αγορές, με στόχο την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας αγροτικών προϊόντων και προστασία παραγωγού και καταναλωτή.

Όσο κλείνει ο υγειονομικός κύκλος της κρίσης της νόσου COVID-19 θα διευρύνεται ο κύκλος μιας οξείας οικονομικής κρίσης με σοβαρά προβλήματα ύφεσης, ανεργίας, φτώχειας στην Κύπρο. Και η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει την οικονομική δραστηριότητα χωρίς να φορτώσει τα δημόσια οικονομικά με πρόσθετο δυσβάσταχτο χρέος.

ΑΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

 Όπως αναφέρεται στις προγραμματικές μας θέσεις, οραματιζόμαστε μια Κύπρο της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου το κράτος θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά και θα υπερασπίζεται τους κοινωνικά και οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ως ομάδα θα εργαστούμε για τη δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου μέσω μιας ισχυρής κοινωνικής πολιτικής ούτως ώστε η οικονομία και τα κέρδη της παραγωγικής δύναμης της χώρας να ωφελούν όλους και όχι μόνο τους λίγους, όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο τρόπος που κατανέμονται τα έσοδα από τη φορολογία αφορά την κοινή μας ευημερία. Ως κοινωνία και ως οικονομία, επωφελούμαστε από έναν υγιή, μορφωμένο και εξειδικευμένο πληθυσμό, με πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ασφαλή στέγαση. Πιστεύουμε στην κοινωνική υποχρέωση, να συνεισφέρουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για το κοινό καλό. Όμως τα έσοδα από τη φορολογία δεν μπορούν να κατανέμονται άνισα προς όφελος ενός μικρού μέρους του πληθυσμού.

Για αυτό τον λόγο μια από τις προτάσεις που θα προωθήσουμε αφορά την προστασία των μικρών επιχειρήσεων, εισάγοντας ένα σύστημα κλιμακωτού φόρου εταιρειών που λαμβάνει υπόψη το επίπεδο κέρδους κάθε εταιρείας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη να μην πληρώνουν το ίδιο ποσοστό με τις επιχειρήσεις με υψηλά κέρδη στον επιχειρηματικό κόσμο. Ένα νέο σύστημα φορολόγησης όπως εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα.

Επίσης θα προωθήσουμε νόμο για νέα φορολογικά τέλη προς τραπεζικά ιδρύματα που έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις στο παρελθόν και που στη συνέχεια έχουν πραγματοποιήσει κέρδη με τη βοήθεια των χρημάτων των φορολογουμένων.

Ένα άλλο μέτρο με ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η αντιμετώπιση της κοινωνικής μάστιγας της φοροδιαφυγής και η νομοθετική ρύθμιση των φορολογικών κενών, μέσα από την μεταρρύθμιση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής υπηρεσίας, και την χρήση του ΚΑΠ- Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών- ως μια υφιστάμενη υποδομή συλλογής που θα μπορούσε να αποτελεί την υποδομή φορολογικών ή και άλλων πληροφοριών  ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι φορολογικοί έλεγχοι.

Έχουμε επίσης στόχο να προωθήσουμε τη δημιουργία κρατικού φορέα στήριξης προγραμμάτων άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σκοπός του Φορέα θα είναι η αναζήτηση και προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στις ντόπιες επιχειρήσεις, και στήριξη των αιτήσεων για την εξασφάλιση των κονδυλίων μέσω τεχνικής και διαδικαστικής υποστήριξης.

Ακόμα μια σημαντική αλλαγή που θέλουμε να επιδιώξουμε είναι στο ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δαπανήσει τις εισφορές για άλλους σκοπούς, πέραν της κοινωνικής πρόνοιας. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσουμε την πλήρη ανεξαρτησία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να υπάρχει διαφάνεια και σωστός έλεγχος στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου με παρόμοιο μοντέλο όπως το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων.

Θα προχωρήσουμε σε εισήγηση για θέσπιση νομοθεσίας που να επιβάλει την άμεση καταβολή επιδόματος ασθενείας, ανικανότητας, μητρότητας, πατρότητας και διακοπών, καθώς και ανεργιακού επιδόματος και σύνταξης, αφού είναι αδικαιολόγητο η πληρωμή να πραγματοποιείται με παρέλευση 6 ή περισσοτέρων μηνών από την υποβολή μιας αίτησης. Προτείνουμε όπως γίνεται καταβολή του ελάχιστου ποσού εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, και αναδρομική διευθέτηση μετά την εξέταση της αίτησης.

Ακόμα μια σημαντική πρόταση για εμάς είναι η θεσμοθέτηση της δίκαιης και ίσης αντιμετώπισης των δανειοληπτών από τις τράπεζες μέσα από την επανατοποθέτηση του νόμου των εκποιήσεων στην ορθή του βάση και στο σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Ως εκ τούτου, θα επιδιώξουμε την πλήρη αναστολή των εκποιήσεων όσο διαρκούν τα ένδικα μέσα καθώς τα υποθηκευμένα ακίνητα και η προστασία τους, αποτελούν τη βάση των εν λόγω δικαστικών διαδικασιών. Έτσι στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του δανειολήπτη να έχει προτεραιότητα κατά την διάρκεια της διαδικασίας πώλησης του δανείου του στην τιμή προσφοράς του τρίτου.

Αυτές οι θέσεις, ανάμεσα σε πολλές άλλες, αποτελούν το οδικό χάρτη της πολιτικής μας κατεύθυνσης προς μια ευημερούσα οικονομία για όλους τους Κύπριους πολίτες.