Η -αναμενόμενη- αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στις ευθύνες που του απέδωσε έμμεσα -χωρίς να τον κατονομάσει- ο πρώην συνάδελφός του Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, μέσω twitter: «Ρε @Georgiades_H, τούτα τα «εγώ εν τζιαι» στην επιτροπή, για όλα φταίει ο Χάσικος, αλλού. Τον καιρό που το κράτος δεν είχε «μία» και ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και μνημονίου, με μοναδικό έσοδο τις πολιτογραφήσεις, μην τον ξεχνάς. Εγώ αναλαμβάνω τις όποιες ευθύνες μού αναλογούν».

Δεν πήρε πολλή ώρα στον κ. Γεωργιάδη να απαντήσει, στο ίδιο ύφος: «Ρε @hasicos, επειδή εγώ παρουσιάστηκα σε ανοικτή ακρόαση στην επιτροπή και δημοσίως ανέλαβα τις ευθύνες μου, ενώ εσύ έκανες μια κλειστή τηλεδιάσκεψη, ζήτα και δώσε τα πρακτικά της δικής σου εμφάνισης στη δημοσιότητα, παρά να κάνεις τον «μάγκα» από το twitter».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Χάσικος επανήλθε με το εξής: «Στην ερευνητική επιτροπή (σ.σ. η κατάθεσή μου) έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης από επιλογή της επιτροπής και όχι δική μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, είναι θέμα δικό της». Η τελευταία -κατευναστική- παρέμβαση ανήκε στον κ. Γεωργιάδη: «Λάθος μου που απάντησα στον @hasicos. Διαγράφω. Η επιτροπή θα μπορούσε, βέβαια, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά για όλες τις εμφανίσεις που έχουν προηγηθεί».

Ο Χάσικος για τις ευθύνες

Ο «Φ» αναζήτησε χθες τον κ. Χάσικο για ένα σχόλιο σχετικά με όσα ανέφερε για τον ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών ο Χάρης Γεωργιάδης στην κατάθεση της Τρίτης. Ρωτήσαμε κατά πόσο σχημάτισε και αυτός την εντύπωση πως ο κ. Γεωργιάδης εκθείασε τον ρόλο του Κωνσταντίνου Πετρίδη στο ΥΠΕΣ για τα μέτρα που προώθησε προς αυστηροποίηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, αλλά εμμέσως επέρριψε στον κ. Χάσικο την ευθύνη για τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος κατά την τετραετία της υπουργίας του. Ο κ. Χάσικος απάντησε στον «Φ» πως ναι, διαβάζοντας όλα τα ρεπορτάζ, διαπιστώνει και αυτός πως ο κ. Γεωργιάδης με όσα είπε ή υπονόησε φόρτωσε όλες τις ευθύνες στην περίοδο που ο ίδιος ήταν υπ. Εσωτερικών.

Ρωτήσαμε αν είχαν ουσιαστικό ρόλο στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων το Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Γεωργιάδης ως προϊστάμενος και απάντησε «βεβαίως και είχαν». Εξήγησε πως η αξιολόγηση όλων των αιτήσεων ως προς τα οικονομικά κριτήρια ήταν δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών. Είπε ακόμα ότι το υπουργείο του δεν μπορούσε να προχωρήσει στην έγκριση πολιτογραφήσεων αν δεν είχε θετικές τοποθετήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα οικονομικά κριτήρια, αλλά και από άλλες υπηρεσίες για άλλες πτυχές, όπως την Αστυνομία, την Ιντερπόλ και τη ΜΟΚΑΣ. «Σε τελική ανάλυση, εμείς στο ΥΠΕΣ ήμασταν οι διεκπεραιωτές, τίποτε δεν μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς τις εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ρωτήσαμε τον κ. Χάσικο αν ευσταθεί η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στην ερευνητική ότι ήταν πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών η επέκταση του προγράμματος κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων και φάνηκε να εκπλήσσεται. «Ήταν κυβερνητική πολιτική και απόφαση του Υπουργικού», είπε. Εξήγησε πως πρέπει όλοι να έχουν υπόψη την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση του κράτους αλλά και της οικονομίας το 2013 και την έκτακτη και επείγουσα ανάγκη για εξεύρεση επενδύσεων για να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα. «Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ήταν μια επιλογή, που μας βοήθησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια μετά το 2013, όταν ψάχναμε εναγωνίως κάθε μέρα για λεφτά», πρόσθεσε. Σε παρατήρηση του «Φ» πως πολύς κόσμος διερωτάται «εντάξει, ήταν αναγκαίο στα πρώτα χρόνια της κρίσης, γιατί συνεχίστηκε μέχρι το 2020, γιατί δεν τροποποιήθηκε όταν φάνηκε η κατάχρησή του;» ο κ. Χάσικος απάντησε πως δεν εναπόκειτο μόνο στον ίδιο να διακοπεί το πρόγραμμα και αμφισβήτησε την άποψη ότι τα οικονομικά προβλήματα είχαν ξεπεραστεί το 2015 ή 16. Αναγνώρισε, όμως, ότι «ναι, το πρόγραμμα έπρεπε να βελτιώνεται απ’ όλες τις απόψεις, αλλά δυστυχώς φθάσαμε στο 2020».

Συμπλήρωσε ότι αναγνωρίζει ότι έγιναν και λάθη επί των ημερών του, αλλά σε έντονο ύφος είπε «λαμογιές όμως, όχι, δεν έκανα». Πρόσθεσε πως θα σεβαστεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Χάρης: «Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί»

Δηλώσεις για τις πολιτογραφήσεις και για την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής έκανε χθες στο Σίγμα ο Χάρης Γεωργιάδης, ωστόσο δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ευθύνες του Υπουργείου Εσωτερικών, επί ημερών Χάσικου. Οι δηλώσεις έγιναν πριν από την αντιπαράθεση των δύο πρώην υπουργών στο twitter.

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε κατά πόσο δεν είχε αντιληφθεί δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων πολύ νωρίτερα, ως «πρωτομάστορας της οικονομίας». Απάντησε πως είχαν διαγνωστεί δυσλειτουργίες και ήταν γνωστές. «Είχαν εντοπιστεί», είπε, «τουλάχιστον από το 2017, όταν ο υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. εννοεί τον Κ. Πετρίδη) εντόπισε αδυναμίες ελέγχου και έγιναν προσπάθειες διόρθωσης». Η λέξη «τουλάχιστον» έχει τη σημασία της και δεν είχε αναφερθεί κατά την κατάθεση του κ. Γεωργιάδη στην επιτροπή. Σε άλλο σημείο, ο πρώην υπουργός είπε πως κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβγαιναν στη δημόσια σφαίρα αυτά που βγήκαν μέσα από το Al Jazeera, τόσο προκλητικά και απαράδεκτα, που δεν άφηναν άλλη επιλογή από τον τερματισμό του προγράμματος. «Είδαμε όλοι στις οθόνες μας την καταχρηστική εκμετάλλευση», είπε χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές, πρόσθεσε, που έγιναν το 2018 και ‘19 (σ.σ. και το 2020) ήταν πολύ ουσιαστικές, αλλά δεν απέτρεψαν τον διασυρμό.

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι αναλαμβάνει το μερίδιο ευθυνών που του αναλογεί ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά διευκρίνισε πως άλλο είναι τα όποια λάθη και άλλο ο δόλος που ενδεχομένως να χρησιμοποίησαν κάποιοι για να καταχραστούν το σύστημα. Είπε, τέλος, ότι δεν πήγε στην επιτροπή για να αποδώσει ευθύνες σε κανένα.