Το μοναδικό πτυχίο Οδοντιατρικής στην Κύπρο το οποίο προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC), με βάση τα υψηλότερα Ευρωπαϊκά και Βορειοαμερικανικά πρότυπα οδοντιατρικής εκπαίδευσης, αναβαθμίζει την ποιότητα τόσο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, όσο και των νέων επιστημόνων που αποφοιτούν από αυτή.

Σημείο αναφοράς για την επιτυχία του προγράμματος είναι η Οδοντιατρική Κλινική που λειτουργεί στην πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC)και αποτελεί το βασικό ‘όπλο’ για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών Οδοντιατρικής.

Το πρόγραμμα Οδοντιατρικής που ξεκίνησε το 2017 ετοιμάζει φέτος την αποφοίτηση των πρώτων Οδοντιάτρων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ενώ σήμερα φοιτούν 310 φοιτητές από 33 χώρες κυρίως από βόρεια και κεντρική Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο.

 

O εκτελεστικός κοσμήτορας του Τμήματος Οδοντιατρικής καθηγητής Aθανάσιος E. Aθανασίου θεωρεί τις οδοντιατρικές σπουδές  αναπόσπαστο κομμάτι των ολοκληρωμένων προγραμμάτων Επιστημών Υγείας που προσφέρει το EUC και για τους λόγους αυτούς η παρουσία του Προγράμματος Οδοντιατρικής ενδυναμώνει την ενότητα των προσφερόμενων ιατροβιολογικών σπουδών , παρέχοντας την δυνατότητα φοίτησης στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνώς – όσον αφορά την εισδοχή για σπουδές – Οδοντιατρική Επιστήμη.

Οδοντιατρική: Ένα από τα καλύτερα επαγγέλματα

«Διεθνείς μελέτες και στατιστικά δεδομένα κατά τα τελευταία χρόνια (US News & World Report “100 Best Jobs”) συνεχώς περιλαμβάνουν τον οδοντίατρο μεταξύ των καλύτερων επαγγελμάτων», εξηγεί ο καθηγητής Αθανασίου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του επαγγέλματος του οδοντιάτρου περιλαμβάνονται τα εξής: Έχει μία ανεξάρτητη σταδιοδρομία και μπορεί να ξεκινήσει το δικό του ιατρείο αμέσως μετά την αποφοίτησή του.  Μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα  να διατηρεί ένα ευέλικτο τρόπο ζωής και ωράριο εργασίας. Η επαγγελματική δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα επειδή στην καθημερινή εργασία του συνδυάζει την επιστήμη με τεχνικές δεξιότητες.

Γιατί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου;

Το Πτυχίο Οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένα 5ετες πρόγραμμα φοίτησης που διδάσκεται στην Αγγλική, βασίζεται στα αντίστοιχα των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, είναι σύμφωνο με τις οδηγίες του Συμβουλίου Οδοντιάτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εφαρμόζει τις κατευθύνσεις του Association for Dental Education in Europe.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν εργαστήρια βασικών ιατρικών επιστημών, οδοντιατρικών υλικών και οδοντιατρικής κλινικής προσομοίωσης, όπου η μαθησιακή διαδικασία υποστηρίζεται από διαδραστικότητα και νέες προηγμένες τεχνολογίες διδασκαλίας.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύγχρονη άσκηση της Οδοντιατρικής προϋποθέτει την χρήση συνεχώς εξελισσόμενων βιοϋλικών και της βιοτεχνολογίας, το Πρόγραμμα Οδοντιατρικής του EUC προετοιμάζει αντίστοιχα και κατάλληλα τον φοιτητή χρησιμοποιώντας κατά την προκλινική εκπαίδευσή του τεχνολογίες αλληλοεπίδρασης μέσω αφής (haptic), ψηφιακών εργαστηριακών κατασκευών (CAD/CAT) και τρισδιάστατων ακτινογραφικών απεικονίσεων.

Η κλινική εκπαίδευση πραγματοποιείται στην Οδοντιατρική Κλινική του EUC όπου οι φοιτητές πραγματοποιούν ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών και θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων σε ασθενείς υπό την ευθύνη και επίβλεψη έμπειρων και προσοντούχων οδοντιάτρων, κατόχων οδοντιατρικών ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων, και πανεπιστημιακών καθηγητών.  Επιτυγχάνεται έτσι άμεση και απρόσκοπτη σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με τη πρακτική άσκηση, τονίζει ο καθηγητής Αθανασίου.

Περαιτέρω, ο καθηγητής Αθανασίου εξηγεί πως το πτυχίο οδοντιατρικής αναγνωρίζεται διεθνώς και οι απόφοιτοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του General Dental Practioner σε περισσότερες από 32 Ευρωπαϊκές χώρες. Το Τμήμα Οδοντιατρικής είναι μέλος του Association of Dental Education in Europe (ADEE), γεγονός που επιτρέπει στους φοιτητές και αποφοίτους να ενημερώνονται και να παρακολουθούν διαρκώς τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της Οδοντιατρικής.

Ένα πρόγραμμα που συνεχώς εξελίσσεται

Το Τμήμα Οδοντιατρικής έχει ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της Κύπρου που σχετίζονται με τον επιστημονικό αυτό κλάδο. 

Ο καθηγητής Αθανασίου αναφέρει επιπλέον πως ως εκδήλωση πράξεων κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, το Τμήμα Οδοντιατρικής έχει συνδιοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης κοινού για θέματα στοματικής υγείας με την Διεύθυνση Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και έχει θέσει υπό την αιγίδα του επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών όπως Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Παιδοδοντικής Εταιρείας Κύπρου, Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής, Κυπριακής Εταιρείας Αισθητικής Χειρουργικής και Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μέριμνας, το Τμήμα Οδοντιατρικής διοργανώνει διετές πρόγραμμα επιμόρφωσης βοηθών οδοντιάτρου με την συμμετοχή Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών. 

Πιστεύοντας στην έκφραση ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», ο καθηγητής Αθανασίου αναφέρει πως καθημερινά όλοι οι συμμετέχοντες στο Τμήμα Οδοντιατρικής του EUC, καθηγητές, φοιτητές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, προσβλέπουν και επιδιώκουν σε νέα επιτεύγματα και κατακτήσεις.

Το 2021 υπογράφηκε πρωτόκολλο ανταλλαγής φοιτητών και διδακτικού προσωπικού μεταξύ του Τμήματος Οδοντιατρικής του EUC και της Οδοντιατρικής Σχολής του Temple University της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, και τον Αύγουστο πέντε τεταρτοετείς φοιτητές μας θα παρακολουθήσουν για δύο εβδομάδες μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές ενός από τα πρώτα και πλέον ιστορικά προγράμματα Οδοντιατρικής των ΗΠΑ. Μία αντίστοιχη ομάδα Αμερικανών φοιτητών προβλέπεται να επισκεφθεί το πρόγραμμά μας το εαρινό εξάμηνο 2023.

Ήδη το Τμήμα Οδοντιατρικής προετοιμάζεται ώστε τα επόμενα έτη να προσφέρει τριετή μεταπτυχιακά προγράμματα σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις της οδοντιατρικής επιστήμης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του EUC το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα θα αναφέρεται στην οδοντιατρική ειδικότητα της Ορθοδοντικής.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του, το Τμήμα Οδοντιατρικής EUC εξελίσσεται δυναμικά και ποιοτικά ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζονται στην υψηλή κατάρτιση και κλινική εκπαίδευση των πρώτων οδοντίατρων που αποφοιτούν φέτος από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να παρέχουν τα ψηλότερα πρότυπα οδοντιατρικής φροντίδας σε οποία χώρα αποφασίσουν να εξασκήσουν το επάγγελμα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

www.euc.ac.cy