Ο Όμιλος Φοιτητών της Νομικής Σχολής “EUC LAW SOCIETY”, με τη στήριξη της Νομικής Σχολής και υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων διοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, εσπερίδα με τίτλο «Invest in women: Επενδύοντας στη γυναίκα. Επενδύουμε στη Συνοχή και την Ανάπτυξη», τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 18.00-20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με ευρύτατη συμμετοχή από φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής, αλλά και του Πανεπιστημίου γενικότερα, καθώς και από προσκεκλημένους εκτός φοιτητικής κοινότητας και καλύφθηκε εκτενώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής κ. Ανδρέας Ευσταθίου, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, η Λέκτορας της Νομικής Σχολής και Επιστημονικώς Υπεύθυνη του Ομίλου κ. Αθηνά Κοντογιάννη, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, και η Πρόεδρος του Ομίλου των φοιτητών της Νομικής Σχολής “EUC LAW SOCIETY» κ. Κατερίνα Ψαρά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος/παρουσιάστρια ειδήσεων του MEGA CHANNEL κ. Στέλλα Στυλιανού.

Ομιλήτριες ήταν καταξιωμένες γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής και της δημόσιας ζωής, της επιχειρηματικότητας, καθώς και από τα νομικά επαγγέλματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γυναίκα στις θέσεις ευθύνης και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την ενδυνάμωσή της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας το εργαλείο της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και δράσεις των Υπουργείων και Υφυπουργείων, επιταχύνει τις προσπάθειες για προώθηση της ισότητας των φύλων και για αποδόμηση των στερεοτύπων. Επίσης, η κ. Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Βουλευτής Επικρατείας, νεότερη γυναίκα βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και δημιουργός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «Υπέροχες Γυναίκες» δήλωσε ότι η επένδυση στη γυναίκα, η επένδυση στις ικανότητες, στις επιλογές, στη διαφορετική της φύση, είναι επένδυση στη συνοχή και την ανάπτυξη σε παγκόσμιο  επίπεδο και η Πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα αύριο πιο συμπεριληπτικό και ισότιμο. Η Λέκτορας κ. Κοντογιάννη επεσήμανε ότι η ουσιαστική ισότητας των φύλων είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου και ότι το μήνυμα της εκδήλωσης, να επενδύσουμε στη γυναίκα και στη διαφορετικότητά της, σημαίνει ότι επενδύουμε στην πρόοδο. Η Πρόεδρος του Ομίλου Law Society ανέδειξε την οπτική των φοιτητριών και των νέων γυναικών και τις προσκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 Ακολούθησε συζήτηση με συμμετοχή φοιτητριών αλλά και φοιτητών και παρεμβάσεις από τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου για την εκδήλωση. Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, οι ομιλητές εξήραν το υψηλό επίπεδο των φοιτητών της Σχολής και τη συστηματική δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο των σπουδών τους, αλλά και τις υποδομές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.