Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φάνηκαν περισσότερο σίγουροι στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας από τις  6-7 Μαρτίου.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική φορά τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ άρχισε να θέτει προσεκτικά τις βάσεις για μια μείωση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι είχε σημειωθεί καλή πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο. 

“Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ακόμη ότι, αν και θα είναι συνετό “να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία”, η επιχειρηματολογία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων “ενισχύθηκε”.

“Ενώ θα ήταν συνετό να περιμένουμε νέα εισερχόμενα στοιχεία και αποδεικτικά στοιχεία, η υπόθεση για την εξέταση των περικοπών των επιτοκίων ενισχύθηκε”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. “Αυτό βασίστηκε στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ”, επισημαίνουν.Play Video

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό σε γενικό και δομικό επίπεδο, ιδίως για το 2024. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των ειδικών, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να κρατήσουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι αναλυτές περιμένουν η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει τον Ιούνιο. 

Capital.gr