Ζητούν υπέρογκα ποσά Τουρκοκύπριοι χρήστες για να επιτρέψουν τη διενέργεια εκσκαφών.

Σε περίπου 40 αγνοούμενους οι οποίοι εκτελέστηκαν με άλλους 30 στη Λάπηθο, εν καιρώ εκεχειρίας, καθώς και σε περίπου άλλους 15 οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς και πετάχτηκαν στη λίμνη του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο πλαίσιο εκσκαφών της ΔΕΑ, ενώ την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες εντοπισμού και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι δολοφονήθηκαν κυρίως την περίοδο 1963-1964.

Η αναφορά στις πιο πάνω περιπτώσεις έγινε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων από τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος παράλληλα διέψευσε ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι ο ίδιος παρεμβάλλει εμπόδια στη διενέργεια εκσκαφών στην Αλόα όπου θάφτηκαν Τουρκοκύπριοι που το 1974 δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους. Υπάρχει σειρά και τηρείται, είπε ο κ. Παντελίδης, αποδίδοντας τις δηλώσεις Τατάρ σε άσκηση πίεσης με σκοπό να επισπευσθούν οι εκσκαφές στην Αλόα για σκοπούς πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Εξάλλου, έκανε αναφορά στα προσκόμματα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στις εκσκαφές, κάτι το οποίο καθυστερεί τη διαδικασία. Ελέγχουν τα πάντα, ακόμη και όταν πάμε στην τουαλέτα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά όσον αφορά τις δύο περιπτώσεις αναζήτησης σχετικά μεγάλου αριθμού Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, ο κ. Παντελίδης ανέφερε:

-Αυτή τη στιγμή συνεργεία της ΔΕΑ δραστηριοποιούνται στους Στύλους Αμμοχώστου και ειδικότερα στη λίμνη του Αγίου Λουκά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ομαδική ταφή, κατόπιν εκτέλεσης. Αν πετύχουμε εκεί θα βρούμε αρκετούς. Υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες ακόμη και για την πλευρά της λίμνης στην οποίαν έγινε η ταφή. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, αποξηραίνουμε τμήμα της λίμνης, ενώ θα κατασκευαστεί και τοίχος αντιστήριξης προκειμένου να μην εισέρχεται νερό και αφού αποξηραθεί το σημείο, θα σκάψουμε. Οι Τούρκοι, μας καθυστέρησαν εκεί τρία χρόνια ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για περιοχή Νατούρα.

ΑΠΟΨΗ: Η Κομισιόν και οι αγνοούμενοι

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Προσφύγων Νίκου Κέττηρου, ο κ. Παντελίδης ανέφερε, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν θαμμένοι περίπου 15 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι. Ωστόσο, όπως είπε, Τουρκοκύπριος μάρτυρας (όχι της εκτέλεσης αλλά της επιβίβασης των ανθρώπων σε φορτηγά, ο οποίος τους έδωσε και νερό) μιλά για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

– Στη Λάπηθο στήθηκαν ενέδρες από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Στις 6 Αυγούστου σε ενέδρες χάσαμε περίπου 70 άτομα. Βρέθηκαν 25-30 αγνοούμενοι και υπολείπονται περίπου άλλοι 40. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε και τους υπόλοιπους. Υπάρχει ένα αμπέλι στο σημείο και μία κυρία ζητά υπερβολικά χρήματα για να δώσει την έγκριση της, παρόλον ότι διαβεβαιώσαμε ότι θα σκάψουμε με τα χέρια ώστε να μην επηρεαστεί οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε πόστο για αγνοούμενους μετακινείται η Άννα Αριστοτέλους

Κάποιοι χρήστες, είπε ο κ. Παντελίδης, δεν δίνουν έγκριση για διενέργεια εκσκαφών και κάποτε χρειάζεται να τους αποζημιώσουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση. Μια άλλη δυσκολία αφορά το γεγονός, πως μπορεί να εντοπιστεί μια περιοχή σήμερα, αλλά οι εκσκαφές να αρχίσουν ύστερα από τρία χρόνια, λόγω των διαδικασιών που ακολουθούνται. Μας εγκρίνουν δέκα περιοχές τον χρόνο. Από πλευράς εκσκαφών βρισκόμαστε ακόμη στον κατάλογο των χώρων του 2022, οπόταν παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα στήριξαν τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο τη ΔΕΑ και απέδωσαν σε σκοπιμότητες τις καταγγελίες για παρεμπόδιση των εκσκαφών στην Αλόα.

Τέλος, βουλευτές χαρακτήρισαν κακό οιωνό την απόσυρση της Γερμανίας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΔΕΑ.