Στενότερη συνεργασία με Άγκυρα και Σόφια θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ για να περιορίσει τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών προς τη χώρα του, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των ροών προσφύγων που μέχρι τώρα έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Ο Βρετανός ηγέτης επιδιώκει σήμερα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία να βάλει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στο επίκεντρο της συζήτησης, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη νύχτα της Τετάρτης προειδοποίησε ότι οι ροές παράτυπων μεταναστών αποτελούν «άνευ προηγούμενου» απειλή για τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο εκτιμά, σύμφωνα με τους Times, ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες σκέφτονται να φύγουν από την Τουρκία φέτος ως αποτέλεσμα του σεισμού του Φεβρουαρίου και της επανέναρξης απελάσεων προς το Αφγανιστάν.

Οι περισσότεροι αναμένεται να επιδιώξουν να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, η βρετανική Δύναμη Συνόρων έχει λάβει αποδεικτικά στοιχεία για τη μετατροπή της Τουρκίας σε «βασικό κέντρο» κατασκευής πλαστικών λέμβων που χρησιμοποιούν οι διακινητές μεταξύ άλλων και στη Μάγχη. Μέχρι τώρα οι λέμβοι αυτές κατασκευάζονταν στην Κίνα.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σούνακ έχει δώσει εντολή στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές, με στόχο τα πλήγματα κατά των συμμοριών διακινητών.

Παρόλα αυτά, οι Times γράφουν ότι δεν αναμένεται άμεσα κάποια επίσημη διακρατική συμφωνία συνεργασίας.

Ο κ. Σούνακ αναμένεται πάντως να ανακοινώσει μια νέα συνεργασία με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας μεταξύ NCA και βουλγαρικής αστυνομίας αναφορικά με εγκληματικές ομάδες διακίνησης εξοπλισμού και ανθρώπων.

Πιστεύεται πως η Βουλγαρία έχει καταστεί κεντρική πύλη παράνομης εισαγωγής λέμβων και μηχανών τους από την Τουρκία προς την Ευρώπη μετά από την πάταξη των ροών στο Αιγαίο από την Ελλάδα, γράφουν οι Times.