Πράσινο φως άναψε και η περιβαλλοντική αρχή για αίτηση που αφορά αναπτύξεις οι οποίες αποτελούν μέρος της Πρώτης Φάσης ανάπλασης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Οι αναπτύξεις αφορούν την ανέγερση έξι  κτηριακών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα:

– Κτήριο Λιμεναρχείου

 Στο εν λόγω κτήριο θα στεγάζονται υπηρεσίες όπως η Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Τελωνείο, το Τμήμα Γεωργίας, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα του Υπουργείο Εργασίας, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, Εκχωρητής (Grantor), καθώς και η εταιρεία Kition Ocean Holdings. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης και δόμησης του κτηρίου ανέρχεται στα 1478 τ.μ.  και 4687 τ.μ. , αντίστοιχα.

-Κτηριακές εγκαταστάσεις

Το κτήριο θα αποτελείται από τέσσερις ορόφους και το ύψος του θα ανέρχεται περίπου στα 16,6 μέτρα. Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστούν συνολικά 84 θέσεις στάθμευσης και στην οροφή του θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια έκτασης 540 τ.μ. . Η θεμελίωση των εκσκαφών θα επιτευχθεί με πασσάλους σκυροδέματος, εκτιμώμενου βάθους 18-20 μέτρων.  Η πρόσβαση στο εν λόγω κτήριο θα επιτυγχάνεται από το εσωτερικό και το εξωτερικό της περίφραξης του Λιμένα.

-Γραφεία Αστυνομίας

Το συγκεκριμένο κτήριο θα περιλαμβάνει τρείς ορόφους και θα έχει συνολικό εμβαδόν κάλυψης και δόμησης ίσο με 420 τ.μ. και 1260 τ.μ. , αντίστοιχα. Για τις ανάγκες χρήσεις του συγκεκριμένου κτηρίου θα κατασκευαστούν συνολικά 30 θέσεις στάθμευσης.  Το συνολικό ύψος του κτηρίου εκτιμάται στα 16,6 μέτρα και στην οροφή του θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία θα καταλαμβάνουν έκταση 140 τ.μ..

– Κτήριο Εισόδου Λιμανιού

 Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου θα ανέρχεται στα 40 τ.μ. και το ύψος του στα 4 μέτρα. Το εν λόγω κτήριο θα διαθέτει δύο γραφεία και έναν αποθηκευτικό χώρο και η οροφή του θα καλύπτεται με 5 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Εξωτερικά του κτιρίου, σε εσοχή θα τοποθετηθούν μια δεξαμενή νερού και οι μονάδες κλιματισμού.

-Εργαστήριο

 Το εν λόγω κτήριο θα στεγάσει το εργαστήριο του Λιμανιού. Οι εργασίες, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα εντός του εργαστηρίου, αφορούν επισκευές των εξαρτημάτων και μηχανημάτων του σχηματικού στόλου του λιμανιού, των γερανών, καθώς και των πλοίων. Το εμβαδόν και το ύψος του κτηρίου εκτιμώνται σε 1015 τ.μ. και 13 μέτρα, αντίστοιχα.

-Κτήριο Γεωργίας

Το κτήριο αφορά παράρτημα του Τμήματος Γεωργίας και έχει ως κύρια δραστηριότητα τη λήψη δειγμάτων φορτίων και την αποστολή τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Το εν λόγω κτήριο θα αποτελείται από ένα κεντρικό κτήριο και ένα εφαπτόμενο υπόστεγο με εμβαδά 72 τ.μ.  και 220 τ.μ., αντίστοιχα. Το ύψος του κτηρίου θα ανέρχεται στα 4 μέτρα, ενώ του υπόστεγου στο οποίο θα σταθμεύουν τα φορτηγά για δειγματοληψία στα 8,6 μέτρα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση των υπό μελέτη κτηρίων αναμένεται να διαρκέσουν από 8-27 μήνες.