Τα πράσινα κτήρια, τα οικολογικά πρότυπα, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η επένδυση σε πράσινες πρακτικές και επιχειρήσεις και η γενικότερη περιβαλλοντική συνείδηση που υιοθετεί η Ελληνική Τράπεζα την καθιστούν έναν από τους πλέον «πράσινους» οργανισμούς στην Κύπρο.

Ο ρόλος των τραπεζών στην ανάπτυξη του τόπου, δεν περιορίζεται στη στήριξη της οικονομίας και των πελατών τους. Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει την επιδίωξη και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μονόδρομο για την Ελληνική Τράπεζα, η οποία αναγνωρίζει τις ευθύνες της απέναντι στις περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις και υιοθετεί επιλογές οι οποίες ελαχιστοποιούν το οικολογικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Το 2022, ο Όμιλος μείωσε σε ετήσια βάση την κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 8,3% (σύνολο kWh), τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Πεδίο 1) κατά 15,6% και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Πεδίο 2) κατά 11%. Πλέον, στόχος για το 2030 είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 36%, η μείωση των εκπομπών του CΟ2 κατά 55% και το ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές κατά 40%.

Ήδη, είναι εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα σε τέσσερα κτήρια του Ομίλου, παράγοντας 54.500 kWh το 2022. Ταυτόχρονα, είναι στη διαδικασία η εγκατάσταση ακόμα δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δύο κτήρια της Τράπεζας που υπολογίζεται ότι θα παράγουν επιπρόσθετα 240.000 KWh. Μέχρι το τέλος του πρώτου μισού του 2024 εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει εγκαταστάσεις σε ακόμα τέσσερα  κτήρια με παραγωγή που θα αναλογεί στο 5% της συνολικής κατανάλωσης του Ομίλου.

Παράλληλα, γίνονται ενέργειες όπως η αντικατάσταση παλαιών συστημάτων κλιματισμού, η θερμομόνωση οροφών, η αντικατάσταση μη θερμομονωτικών γυαλιών με θερμομονωτικά και η εγκατάσταση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Από τον Ιανουάριο 2023 ο Όμιλος συνάπτει συμφωνίες παροχής ηλεκτρισμού από εγκεκριμένες εταιρείες που προμηθεύουν ηλεκτρισμό, που μέρος του παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα. Με αυτή την πρακτική μειώνονται περαιτέρω οι αέριες εκπομπές, συμβάλλοντας στη περιβαλλοντική προσπάθεια που γίνεται. Η προμήθεια από αυτές τις εταιρείες ανέρχεται σε 26% του συνόλου της κατανάλωσης του Ομίλου και στόχος είναι μέχρι το τέλος 2023 να ανέλθει σε 40%.

Εξίσου σημαντική είναι η στήριξη πράσινων πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων, εξού και το 2022 χρηματοδοτήθηκαν έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους πέραν των €18 εκατ., συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

Δίνοντας έμφαση σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης, ο Όμιλος πιστοποιείται ετήσια από το 2015 με το Διεθνές Πρότυπο Ενεργειακής Διαχείρισης ISO 50001. Ο Όμιλος ήταν ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο που απέκτησε τέτοια πιστοποίηση από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης. Το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, σε όλες τις εγκαταστάσεις στην Κύπρο, προσφέροντας μία συστηματική προσέγγιση για συνεχή βελτίωση των επιδόσεων σε θέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, χρήσης και κατανάλωσης.

Επιδίωξη της Τράπεζας είναι όχι απλά να συμμορφώνεται αλλά και να υπερέχει απέναντι στις σχετικές κανονιστικές απαιτήσεις που αφορούν τη διαχείριση του περιβάλλοντος και την ενεργειακή κατανάλωση. Είναι ένα έργο σε διαρκή εφαρμογή με την υιοθέτηση μιας ευρύτερης οικολογικής συνείδησης και εντατικές προσπάθειες για μείωση των αποβλήτων, εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και ενεργειακού σχεδιασμού.