Μέσα στους επόμενους, λίγους, μήνες αναμένεται να δοθούν οι εγκρίσεις για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank.

Όπως ανέφερε ο Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2023, μετά τις εγκρίσεις που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η Eurobank θα πρέπει να προχωρήσει με υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας για απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Πάντως, όπως σχολίασε ο κ. Ρούβας, η εξαγορά δεν θα αλλάξει το οτιδήποτε στις σχέσεις των πελατών με την τράπεζα.

Το ζήτημα της εξαγοράς φαίνεται να επηρεάζει και την παραχώρηση μερίσματος προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, αφού οι ευρωπαίοι επόπτες δεν ενέκριναν την καταβολή μερίσματος, κρίνοντας ότι σε αυτή την συγκυρία είναι προτιμότερο τα λεφτά να παραμείνουν στην τράπεζα.

Ένα τρίτο κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό για την Ελληνική Τράπεζας είναι αυτό της μεσολαβητικής διαδικασίας που τρέχει το Υπουργείο Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΥΚ και της τράπεζας, σε μια εποχή που, σύμφωνα με τον κ. Ρούβα, η Ελληνική Τράπεζα προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα της, χωρίς, ωστόσο, να ανησυχεί για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων – τα αυξημένα επιτόκια είχαν σημαντική επίδραση στην κερδοφορία της τράπεζας.