Στη Λευκωσία έγιναν τόσοι έλεγχοι το Σάββατο και υπήρξαν τόσες καταγγελίες. Στη Λεμεσό τόσοι και τόσοι. Το ίδιο στην Πάφο, στη Λάρνακα. Εντάξει, το μάθαμε το «παραμύθι». Δεν είναι ανάγκη να καθιερωθεί και ως είδηση, εκτός κι αν υπάρχει εντυπωσιακά σημαντικός παρεκκλίνον αριθμός. Μοιάζει, όμως, κι αυτό ένα από τα πολλά προιόντα τυποποίησης πια, που βολεύουν τα μέσα ενημέρωσης για να γεμίζουν τρύπες ή και για να αποσπούν χορηγούς. 

Για παράδειγμα, το Συνάλλαγμα! Στο τέλος των Δελτίων Ειδήσεων. Φέρτε μου έναν (1) άνθρωπο που περιμένει από αυτό το αστραπιαίο «ενθετάκι» να ενημερωθεί για την ισοτιμία ευρώ-γιεν ή λίρας-δολαρίου, και μάλιστα να προλάβει να δει τις τιμές, και εγώ θα τον προτείνω για Γκίνες. 

Γενικά, η τυποποίηση μάς αρέσει εδώ. Δώσε μας βολικά κουτάκια να τα βάζουμε στη σειρά, και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για εκείνον που βαριέται να γεμίσει τον αντίστοιχο χώρο με κάτι πραγματικά χρήσιμο. 

Όμως, για να επανέλθω στις δημοσιογραφικές αναφορές στους ελέγχους και στις καταγγελίες των παραβατών των περιοριστικών μέτρων, επαναλαμβάνω ότι αυτά έχουν θέση μόνο στο μέτρο που εκτιμηθεί δημοσιογραφικά (ΑΥΤΗ είναι άλλωστε η δουλειά μας – η επιλογή,και όχι το «όλα μέσα») ότι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον ή, όπως λέει και η New York Times στο περίφημο λογότυπό της, «Δίνουμε όλες τις ειδήσεις που κρίνουμε άξιες να τυπωθούν».

«Συμπαθάτε με αλλά βλέποντας ελληνική τηλεόραση έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι ζω σε ελληνόφωνη επαρχία της γείτονος. Ειδήσεις και σειρές της γεμίζουν τα προγράμματά της, ιδιαίτερα του ΣΚΑΙ. Περισσότερες φορες βλέπω τον εχθρικό πρόεδρο της γείτονος από τον πρωθυπουργό της χώρας. Λίγο μέτρο δεν θα έβλαπτε: η γείτονα δεν έχει να προσφέρει τόσο πια σημαντικά πολιτισμικά ή επιστημονικά γεγονότα. Μόνο διαχρονική επιθετικότητα και μεγαλομανία των ιθυνόντων της. Ας ελαττώσουμε κάπως την προπαγάνδα τους στην καθημερινότητά μας. Ας ακούμε περισσότερα για την Ευρώπη, όχι για την εγγύς Ανατολή. Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε κυρίως μέρος της πρώτης, ή όχι;»

Κλέβω μερικές χρήσιμες οδηγίες από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για το πώς χειριζόμαστε τα χρησιμοποιημένα γάντια και τις μάσκες μιας χρήσεως για να μη γίνουν εστία διάδοσης του κορωνοϊού, και τις προωθώ σε φίλους και φίλες μου εδώ στην Κύπρο:

Ό,τι χρησιμοποιούμε για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοιού covid19, γάντια και μάσκες μίας χρήσεως, τα πετάμε ΜΟΝΟ στον κάδο και στα καλαθάκια σύμμεικτων απορριμμάτων!
ΟΧΙ στον απλό κάδο των απορριμμάτων.  ΟΧΙ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια! ΟΧΙ στους μικρούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικών, κλπ. Τα γάντια και οι μάσκες μίας χρήσεως ΔΕΝ ανακυκλώνονται! Προσέχουμε την υγεία μας! Μένουμε σπίτι!

Μιας και ο κορωνοϊός μπήκε για καλά στην καθημερινότητά μας, και επιπλέον τυχαίνει σήμερα να είναι και η Παγκόσμια Μέρα Κατασκευαστικού Σχεδίου (Graphic Design), έχουμε να σας προτείνουμε μια νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με τη σφραγίδα του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού The Atlantic, και τη γραφιστική απλότητα του Jason Santa Maria, (jasonsantamaria.com), από τους κορυφαίους στη σχεδίαση ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο. Το The Covid Tracking Project, https://covidtracking.com/,  είναι μακράν το πιο έγκυρο site συλλογής, καταγραφής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης στοιχείων σχετικών με την επιδημία σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.  

Μπορεί η Αμερική να είναι πολύ μακριά από εμάς και να κυβερνάται από έναν άνθρωπο που άμα ανοίξεις το εικονογραφημένο λεξικό στο «ηλίθιος» θα τον δεις αυτοπροσώπως, όμως, η επιστημονική της κοινότητα σε συνδυασμό με τα πολλά, υψηλού επιπέδου μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, μας προσφέρουν χρήσιμη και εμπεριστατωμένη γνώση και πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν, σε όλα τα  επίπεδα. 

Συνήθως, και είναι κατανοητό, εστιάζουμε στη δική μας γειτονιά, στο δικό μας σπίτι. Η γενική εικόνα, όμως, μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Άλλωστε, και μόνο να σκεφτούμε όλα εκείνα, υλικά και μη, που καθορίζουν τη ζωή μας σήμερα, εύκολα θα καταλάβουμε ότι χωρίς το «έξω» καμιά γειτονιά δεν μπορεί να επιζήσει από μόνη της. Καμιά!

Επίμετρο: «Είναι τόσο ηλίθιος!». Πραγματικά, αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο αποστομωτικά ηλίθιος, που είμαι βέβαιος πως όσοι διαβάζετε αυτήν την κατηγορηματική δήλωσή μου, ξέρετε ακριβώς ποιον εννοώ.