Έχοντας μπει στον Ιούνιο, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό για το πού βρίσκονται οι αγορές και η οικονομία και –κυρίως– σε ποιο επίπεδο συντηρούνται οι κίνδυνοι.

Τον Μάιο, οι χρηματαγορές σημείωσαν κάμψη ως επί το πλείστον. Αξιοσημείωτη εξαίρεση ο Nasdaq. Καθώς σε μεγάλο βαθμό απαρτίζεται από εταιρείες τεχνολογίας, ο Nasdaq πρόσθεσε λίγο κάτω από 6% σε μηνιαία βάση κυρίως λόγω των θετικών εκπλήξεων στα εταιρικά αποτελέσματα και του ενθουσιασμού που επικρατεί για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Συγχρόνως, οι άλλοι δείκτες, εμπορεύματα κ.λπ. στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητοι ή κατέγραψαν μικρές ζημιές, με την πτώση να οφείλεται στο κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσαν οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους στην Ουάσινγκτον. Επιπλέον, οι διεθνείς αγορές (τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναδυόμενες) υποχώρησαν λίγο, όπως και οι αγορές σταθερού εισοδήματος λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στο έτος, οι αγορές έπρεπε να περάσουν μια πιο ήρεμη περίοδο, κάτι που είναι λογικό, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος είναι συνήθως πιο ήρεμη.

Σημειώνεται πως ο ισχυρότερος κόντρα άνεμος τον Μάιο ήταν το ανώτατο όριο του χρέους. Με το πράσινο φως από τη Γερουσία και τον Μπάιντεν να επικυρώνει τον νόμο, με τον οποίο αυξάνεται το όριο του χρέους των ΗΠΑ, ο κίνδυνος για μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών φεύγει από το τραπέζι για φέτος και την επόμενη χρονιά – ένα πολιτικό ζήτημα που έφερνε ανησυχία στις αγορές.

Ενώ τα νέα από το πολιτικό πεδίο είναι καλά, ο μεγαλύτερος παράγοντας ανησυχίας σε οικονομικό πεδίο –ο πληθωρισμός– εμφάνισε σημάδια επιδείνωσης. Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή του έτους, ωστόσο τα στοιχεία του Μαΐου αναζωπύρωσαν τον φόβο ότι μπορεί να ακολουθήσει και πάλι ανοδική πορεία. Κατόπιν τούτου, οι αγορές απομακρύνθηκαν από την εκτίμηση ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Άλλος ένας κόντρα άνεμος που πρέπει να τον τσεκάρουμε τους επόμενους μήνες.

Γιατί, όμως, ο πληθωρισμός μπορεί να πάρει πάλι την ανιούσα; Λόγω της ισχυρής ανθεκτικότητας που δείχνει η αμερικανική οικονομία. Τον Μάιο η αγορά εργασίας διέλυσε τις προβλέψεις προσθέτοντας 339.000 θέσεις απασχόλησης. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες ενισχύθηκαν επίσης. Ενώ η ύφεση παραμένει πιθανό σενάριο, τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ μακρινό σενάριο. Τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν επίσης εντυπωσιακά ισχυρά, δείχνοντας ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων συνεχίζεται με επιτυχία. Εν ολίγοις, μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις ειδήσεις. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να επιβραδύνεται, όμως η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές, όμως παραμένουν και οι κίνδυνοι. Τι θα κάνει στο μέλλον η Fed με τα επιτόκια είναι το ζήτημα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ανησυχίες. Εάν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει την κίνηση-έκπληξη και αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, τότε θα μπορούσε να δημιουργήσει κλυδωνισμούς τις αγορές. Έξω από τις ΗΠΑ, ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος μαίνεται και ο παράγοντας Κίνας παραμένει αμφιλεγόμενος. Συν τοις άλλοις, ίσως υπάρχουν κίνδυνοι που ακόμα δεν είναι ορατοί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Παρά τους κινδύνους αυτούς, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι υγιή. Η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει μια αναταραχή της οικονομίας, με πολιτικό υπόβαθρο, γεγονός εξαιρετικά θετικό. Και ενώ η ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού είναι βάσιμη, το πιθανότερο είναι πως οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο και σε αυτό τον τομέα.

Οι ειδήσεις του Μαΐου ήταν και θετικές και αρνητικές. Τον τόνο έδωσαν οι πολιτικές ανησυχίες. Όμως τα καλά νέα επικράτησαν και φαίνεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Τους επόμενους μήνες, για παράδειγμα, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πού βρισκόμαστε με την ύφεση, ενώ η κατάσταση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια θα πρέπει να βελτιωθεί. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πραγματικούς κινδύνους, αλλά θα συνεχίσουν να τους ξεπερνούν. Ίσως προκύψουν και άλλες αναταράξεις, όμως ενόψει καλοκαιριού βρισκόμαστε σε ευνοϊκή θέση.

Forbes