Η τελευταία υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εκστρατεία επιρροής – με τη βοήθεια ορισμένων νέων τακτικών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη – βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, αν και φαίνεται να έχει ξεκινήσει πιο αργά απ’ ό,τι στους προηγούμενους εκλογικούς κύκλους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Κέντρο Ανάλυσης Απειλών της Microsoft.

Οι παράγοντες επιρροής από τη Ρωσία – οι ίδιοι που έχουν εντοπιστεί σε προηγούμενες εκστρατείες – έχουν δείξει νέα σημάδια δραστηριότητας τις τελευταίες 45 ημέρες, αν και η δραστηριότητά τους φαίνεται να εμφανίζεται με “πιο αργό ρυθμό” απ’ ό,τι πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 ή του 2020, σύμφωνα με την ανάλυση της Microsoft.

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, με την ανάλυση της Microsoft να διαπιστώνει ότι τουλάχιστον 70 Ρώσοι παράγοντες χρησιμοποιούν τόσο τα παραδοσιακά μέσα, όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν παραπληροφόρηση σχετικά με την Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Microsoft έχει εντοπίσει αρκετούς συνδεδεμένους με τη Ρωσία παράγοντες πίσω από τις επιχειρήσεις επιρροής—συμπεριλαμβανομένης της ομάδας που η Microsoft αναφέρει ως Storm 1099, η οποία ήταν υπεύθυνη για την εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης “Doppelganger” το 2022.

Οι “πιο παραγωγικοί” από αυτούς τους παράγοντες, ωστόσο, συνδέονται με τη Διοίκηση της Ρωσικής Προεδρίας, η οποία, σύμφωνα με τη Microsoft, δείχνει την “ολοένα και πιο συγκεντρωτική φύση” αυτών των εκστρατειών επιρροής – μια μετατόπιση από τις καμπάνιες του 2016 και του 2020 που συνδέονταν πιο στενά με την λεγόμενη Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης 

Η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτοί οι παράγοντες – αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο φοβόντουσαν οι ειδικοί εδώ και καιρό, και όχι με τον τρόπο που περίμεναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ενώ η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε φόβους ότι τα λεγόμενα deepfake βίντεο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση του κοινού, η Microsoft λέει ότι τέτοιες προσπάθειες ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς, γενικά αποτυγχάνοντας να ξεγελάσουν το κοινό ή να προσελκύσουν μεγάλο ενδιαφέρον. 

Αντίθετα, το κοινό είχε περισσότερες πιθανότητες να πέσει σε “απλές ψηφιακές πλαστογραφίες” – ψευδείς ειδήσεις με ψεύτικα λογότυπα, για παράδειγμα – που οι παράγοντες παραπληροφόρησης χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια. 

Η Microsoft λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν πιο πειστική όταν χρησιμοποιήθηκε για να αλλάξει ή να βελτιώσει ένα περιεχόμενο που ήδη υπήρχε απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία περιεχομένου από την αρχή, και ακόμη και τότε, ο ήχος που δημιουργείται από AI είναι γενικά πιο πειστικός από τα βίντεο.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και έχει να κάνει με λιγότερο γνωστά πρόσωπα είναι πιο πιθανό να ξεγελάσει το κοινό απ’ ό,τι περιεχόμενο με γνωστές προσωπικότητες.

Τι να προσέχεις

Αυτές οι ομάδες συχνά ακολουθούν παρόμοιες τακτικές για τη διακίνηση παραπληροφόρησης. Ένας ηθοποιός που η Microsoft αναφέρει ως Storm-1516, για παράδειγμα, εισάγει συνήθως παραπληροφόρηση στα κανάλια βίντεο, ισχυριζόμενος ότι η πηγή του είναι ένας πληροφοριοδότης ή ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ιστοσελίδων που λειτουργεί κρυφά για να ενισχύσει αυτές τις πληροφορίες, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω διάδοση και τελικά σε εξαπάτηση του κοινού. 

Forbes