Σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες, αλλά όχι ύφεση το 2023 με βάση το βασικό της σενάριο, περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η ώθηση που έδωσε ο τουρισμός το καλοκαίρι θα εξανεμίζεται σταδιακά.

“Ο τουρισμός στήριξε την οικονομική ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο, ωστόσο η οικονομία θα επιβραδύνει σημαντικά στο υπόλοιπο του έτους”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την αύξηση-μαμούθ των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, η οικονομική επιβράδυνση οφείλεται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες: 

-Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει την παραγωγή και τις δαπάνες

-Η ισχυρή ανάκαμψη των υπηρεσιών που ακολούθησε το άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία χάνει την ορμή της

-Η εξωτερική ζήτηση χάνει τη δυναμική της καθώς η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται και το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνει

-Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη υποχωρεί 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ στην ομιλία της περιέγραψε ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη είναι καθοδικοί και οι κίνδυνοι στον πλήθωρισμό παραμένουν ανοδικοί. 

Για το επόμενο έτος πάντως και μέσω εντεινόμενων προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο της ύφεσης η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει, στο βασικό της σενάριο, στασιμότητα για την Ευρωζώνη και όχι ύφεση. “Η πρόβλεψη για ύφεση υπάρχει, αλλά σε  ένα αρνητικό σενάριο”, ανέφερε. 

Ομόφωνη η απόφαση για την αύξηση των 75 μ.β. 

Η Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη. “Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, έγινε μια διεξοδική συζήτηση και η απόφαση ήταν ομόφωνη”.

“Η μεθοδολογία μας είναι γνωστή. Βασιζόμαστε στα εισερχόμενα στοιχεία και προχωράμε βήμα-βήμα στην κάθε συνεδρίαση. Με βάση λοιπόν τα εξαιρετικά υψηλά μεγέθη του πληθωρισμού και την ανάλυση μας καταλήξαμε στην απόφαση μας. Βασική πηγή του πληθωρισμού παραμένει η ενέργεια, αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός πλέον διαχέεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, σε πολλές υπηρεσίες και προϊόντα. 

Ενόψει λοιπόν του ιδιαίτερα υψηλού και επίμονου πληθωρισμού έτρεπε να πάρουμε αποφασιστική δράση”.  

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων της, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για το μέγεθος και το ρυθμό θα γίνεται βήμα-βήμα, στην κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά. 

Πηγή: Capital.gr