Τέσσερις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ άλλης μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει τα ρεκόρ, αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν διαφορετικές απόψεις στο κατά πόσο χρειάζεται η κεντρική τράπεζα να δρομολογήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά 125 μονάδες βάσης στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ενώ αναμένεται να συνεχίσει με μεγάλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδεύει σε διψήφιο νούμερο μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών. 

“Η επιλογή μου θα ήταν 75 (μονάδες βάσης)”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας, Gediminas Simkus μιλώντας στο Bloomberg TV στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Βίλνιους. “Υπάρχουν μερικές επιλογές στο τραπέζι, αλλά οι 50 (μονάδες) είναι το ελάχιστο”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο αξιωματούχος ανέφερε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τις συζητήσεις “το συντομότερο δυνατό” για τη μείωση του ισολογισμού της, άποψη που εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας, Madis Mueller στην ίδια εκδήλωση. 

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Mario Centeno φάνηκε περισσότερο επιφυλακτικός για κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την αγορά. 

“Αυτή την περίοδο, το να κινηθούμε εμπροσθοβαρώς και σε άλλες κατευθύνσεις, κατά την άποψη μου, ενδεχομένως να έχει αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο, κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε”, ανέφερε ο Centeno, ερωτηθείς αν είναι πλέον ο καιρός να συζητήσουμε τη “ποσοτική σύσφιξη”.

Με την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε περίπου ένα μήνα, ήδη τα μέλη του Δ.Σ. Peter Kazimir (διοικητής της Τράπεζας της Σλοβακίας) και Robert Holzmann (διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας) έχουν ταχθεί υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn έχει αναφέρει ότι θεωρεί μια αύξηση κατά 75 μονάδες μία αποδεκτή επιλογή. 

Πηγή: Capital.gr