Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ παύθηκε από τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το BBC. O Κουάρτενγκ δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών, ανέφερε το δίκτυο. Το πρωί έγινε γνωστό ότι ο Κουάρτενγκ επιστρέφει σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον. Παράλληλα, η εφημερίδα Times έγραψε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας επρόκειτο να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς. Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, θα δώσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρνητικές κριτικές ΔΝΤ και Moody’s για δημοσιονομικά Βρετανίας

Έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη από τη Λιζ Τρας με ανακοινώσεις για τα οικονομικά μέτρα

Έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη θα παραχωρήσει το απόγευμα η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, υπό τις έντονες πιέσεις που της ασκούνται να ανατρέψει τις μαζικές περικοπές φόρων που εξήγγειλε προκαλώντας ανησυχία για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρετανών πολιτικών συντακτών, η κα Τρας θα ανακοινώσει την επαναφορά της αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 19% στο 25% από τον προσεχή Απρίλιο, ένα μέτρο το οποίο είχε καταργηθεί με τον μίνι προϋπολογισμό του περασμένου μήνα.

Η Kυβέρνηση έχει ήδη πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%.

Kwarteng ο 2ος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη θητεία

Ο Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε ότι αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργό Λις Τρας — ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί από την κυβέρνηση φέτος.

“Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα”, έγραψε ο Κουάρτενγκ σε μια επιστολή προς την Τρας, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.

Η απομάκρυνσή του έρχεται μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες αποπέμφθηκε πριν από μια συνέντευξη Τύπου της Τρας όπου αναμένεται να καταργήσει τμήματα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή και την αναταραχή στις αγορές που καθηλώνουν τη χώρα.

“Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα”, του κοινοβουλίου, είπε ο Κουάρτενγκ.

Ο Kwarteng είναι ο δεύτερος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη θητεία που έχει καταγραφεί. Ο υπουργός με τη μικρότερη θητεία, Iain Macleod, πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε τη δουλειά το 1970.

Από το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τέσσερις υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του Nadhim Zahawi που υπηρέτησε την τρίτη πιο σύντομη θητεία με 63 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός βραχύβιου ανασχηματισμού υπό τον Boris Johnson και τον Sajid Javid που υπηρέτησε 204 ημέρες – την τέταρτη μικρότερη θητεία στην ιστορία.

Συζήτηση εντός των Συντηρητικών για νέα αλλαγή ηγεσίας

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος συζητούν ήδη το ενδεχόμενο αποπομπής της Λιζ Τρας από την ηγεσία του κόμματος (άρα και από την πρωθυπουργία)  και να αναθέσουν την ηγεσία στο δίδυμο των Ρίσι Σούνακ (πρώην υπουργού Οικονομικών) και Πένι Μόρντοντ, όπως αναφέρουν οι Times.

Σύντομα η Λιζ Τρας θα έχει συνάντηση με την κομματικά πανίσχυρη Επιτροπή 1922 της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, από την οποία είναι άγνωστο εάν θα “επιβιώσει” πολιτικά.

ΑΠΕ/ΚΥΠΕ/BBC