Αυτό το κατώφλι των εκατόν ημερών προσφέρεται για προβολή, συζήτηση, κριτική, ακόμα και πρόβλεψη για την εξέλιξη της προεδρικής θητείας. Όλα ξεκινάνε με το πρόγραμμα των εκατόν ημερών που ετοιμάζει ο κάθε υποψήφιος. Κι όταν ο μετρητής των ημερών αρχίσει να κυλάει, ο Πρόεδρος και οι συν αυτώ ετοιμάζονται να προβάλουν τον (ψηλό;) βαθμό ανταπόκρισης, ήδη από το ξεκίνημα, στη συνταγή του εκατονταήμερου. Συχνά τρέχουν αγχωμένοι να βρουν δικαιολογίες και να επικαλεστούν τα απρόβλεπτα που εμπόδισαν την υλοποίηση των υποσχέσεων. ΄

Ηταν χρήσιμο για τον Πρόεδρο που δεν μπήκε σ΄αυτό τον κόπο κι έτσι τώρα «αποφεύγει» ένα μέρος της εκ συγκρίσεως κριτικής. Το πρόγραμμα, βέβαια, δεν ευαγγελίζεται επαναστατικές αλλαγές και οι πολίτες δεν περίμεναν να εντυπωσιαστούν από τις πρώτες κιόλας μέρες. Πολύ περισσότερη σημασία έχει η συνέχεια που κι αυτή προϋποθέτει ότι τα βασικά έχουν κιόλας ξεκινήσει… Τι τελικά ξεκίνησε και τι πρόλαβε το άτυπο εκατοστάρι;

H θετική εικόνα θα προβληθεί και θα συζητηθεί (μαζί με τις αδυναμίες), στη δημοσιογραγική διάσκεψη του Προέδρου στις 19 Ιουνίου. Μια πρώτη γεύση μπορούμε να πάρουμε από την πρόσφατη συνέντευξη του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου στην Προεδρία (Φιλελεύθερος, 4 Ιουνίου). Η ανάγνωση των «14+1 δράσεων» που απαριθμούνται σ΄αυτή, δίνει τα πιο σημαντικά θετικά βήματα που έχουν γίνει ή έχουν τουλάχιστον ξεκινήσει…

Η προεδρική πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι σημαντική, είναι όμως απόλυτα αναγκαίο να διευκρινιστεί αν θα ξεφύγει από τον ρόλο του σιωπηλού παρατηρητή. Η όποια εμπλοκή της ΕΕ είναι χρήσιμη αν θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για τον σεβασμό του κεκτημένου. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό θα απαιτούσε την εισαγωγή πρωτογενούς δικαίου που δεν είναι αποδεκτό και από την ίδια την ΕΕ. Δεν αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση για τούτο το αυτονόητο, μια και η τουρκική πλευρά δεν θέλει να ακούσει για την όποια αναβαθμισμένη εκπρόσωπηση της ΕΕ. Να το θυμόμαστε, όμως, πως το στοιχείο αυτό είναι καθοριστικό στην αξιολόγηση της προεδρικής πρωτοβουλίας, όπως αυτή θα εξελιχτεί.

Πέρασαν πολλές μέρες από την πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο και την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου για την ετοιμότητα του Γερμανού Καγκελάριου στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Δεν ακούσαμε όμως οτιδήποτε για το πώς τοποθετήθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος σε όσα ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε (πάλι αυτό το ρήμα!) να του πει για τον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς. Αυτό είναι στοιχειώδες ακόμα και σαν συνέχεια εκείνου του μηνύματος που έφτασε από το Προεδρικό αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μόλις αυτό επιβεβαίωσε πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι η Κυπριακή δικαιοσύνη. Ήταν εκπληκτικός, πάντως, εκείνος ο συγχρονισμός. Κλείνουμε την παρένθεση για να επανέλθουμε στον θετικό απολογισμό από το προεδρικό…

Επικαιροποίηση του ενεργειακού πλάνου, ΑΤΑ, τετράμηνα, ανοικοδόμηση προσφυγικών, ΦΠΑ, πράσινη ενέργεια, επιδόματα, τιμές προϊόντων, κυρώσεις σε βάρος προσώπων (Ρωσία), μεταναστευτικό, Μηχανισμός Παρακολούθησης του Προγράμματος, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Όλα αυτά και μερικά άλλα μαζεύτηκαν στις «14+1 δράσεις». Κάποια ήδη υλοποιούνται, άλλα προωθούνται, όλα θα επιβεβαιωθούν μέσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα στην πορεία.

Σημειώνουμε πως δεν περιέχεται οποιαδήποτε αναφορά για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα πολεοδομικά θέματα, τη διαδικασία αναθεώρησης τοπικών σχεδίων και σχεδίων περιοχής, τον Ακάμα, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής για το Περιβάλλον, τις υποδομές της ποιότητας, την ακύρωση πονηρών αποφάσεων του απελθόντος υπουργικού συμβουλίου της τελευταίας στιγμής, την «ανάπτυξη» στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, την αποκατάσταση της κραυγαλέας παρανομίας στην Άμμο του Καμπούρη αλλά και για κάτι ορόφους τού «this is Cyprus». Eίναι και η διαφώτιση στο Κυπριακό, πέρα από τη διεκδίκηση να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, δηλαδή την αγωνιώδη αναζήτηση της διζωνικής. Θα πείτε, κι αν μια έντονη διαφώτιση αυτό είχε για επίκεντρο, χειρότερα δεν θα ήταν;

Υπάρχει και κάτι ακόμα που μακάρι να μην είναι απεικονιστικό του τρόπου σκέψης (θα έμοιαζε αυταρχικός) αλλά έκφραση μιας (αδικαιολόγητης) επιπολαιότητας: Πρόκειται για εκείνους τους διορισμούς συμβούλων με ατεκμηρίωτα προσόντα για ποικίλες αρμοδιότητες. Ίσως σ΄αυτά να αναφέρεται η παραδοχή (στη συνέντευξη) για λάθη που έγιναν και διορθώθηκαν αμέσως. Αντί διόρθωσης, θα πρέπει να αναζητηθεί και να αρθεί η αιτία του «λάθους».

Μένουν άλλες 1729 μέρες. Οι ενεργοί πολίτες απαιτούν πλήρη και έγκαιρη πληροφόρηση και συμμετοχή ώστε, όποτε χρειαστεί, να τοποθετούνται κριτικά, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα. Τα κόμματα είπαν από την αρχή πού τοποθετούνται. Οι υποστηριχτές του Προέδρου στην συμπολίτευση, όσοι στήριξαν άλλους υποψηφίους στην αντιπολίτευση. Μακάρι αυτό να μην τους εμποδίσει να τοποθετούνται με ειλικρίνεια και χωρίς προκατάληψη. Το ξεκίνημα φάνηκε μουδιασμένο. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να ΄ναι πειστική στην κοινωνία η εικόνα της Κυβέρνησης…
[email protected]