Μετά από μήνες εντατικών προετοιμασιών, ολοκληρώθηκαν την παρούσα εβδομάδα οι κτηριακές υποδομές της νέας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, η οποία αποκτά πλέον και κρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Το εντυπωσιακό οικοδόμημα, που στεγάζεται στην περιοχή της Τεχνικής Σχολής, πλησίον της εκκλησίας Παναγία Παντάνασσα, έχει αρχίσει ήδη να χαρακτηρίζεται ως ένα κτήριο-στολίδι για την πόλη.

Μάλιστα, όπως φρόντισε να πληροφορήσει ο δήμαρχος της Πάφου, αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε και η τοποθέτηση των επίπλων και όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων 250 φοιτητών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αφού στην πλήρη ανάπτυξή της η σχολή θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 1,200 φοιτητές. 

Τι περιλαμβάνουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις

Όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις, πρόκειται για μια τριώροφη οικοδομή, με υπόγειο συνολικού εμβαδού 5781 τμ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο αμφιθέατρα γενικής χρήσης χωρητικότητας 158 και 94 ατόμων, εξειδικευμένα αμφιθεατρικά εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, άλλα εργαστήρια μαγειρικής, χασαπικής, ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, χώρους διδασκαλίας, εστιατόριο a la carte, γυμναστήριο και γραφειακούς χώρους. Επιπρόσθετα έχουν δημιουργηθεί καφετέρια προς διαχείριση από ιδιώτη, υπαίθριοι χώροι για σύναξη των φοιτητών, όπως βεράντες και ένα ανοικτό αμφιθέατρο.

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, όπως πληροφορούμαστε, το κατασκευαστικό συμβόλαιο υπογράφηκε για το ποσό των 14.3εκατ.€ +ΦΠΑ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου καθορίστηκε στους 12 μήνες.

Πάντως από πλευράς Τεχνολογικού Πανεπιστημίου υπογραμμίζεται ότι  όσον αφορά τις υποδομές και τις υπηρεσίες γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ που θα φοιτούν στην Πάφο να έχουν πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες και διευκολύνσεις με τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ που θα φοιτούν στη Λεμεσό (βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, εργαστήρια Η/Υ, φοιτητική ζωή). 

Τα Ακαδημαϊκά Τμήματα και η… μεταφορά της ΑΞΙΚ στην Πάφο

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 θα λειτουργήσουν στο νέο κτήριο της Διοίκησης Τουρισμού Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας δύο Ακαδημαϊκά Τμήματα, συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας και το Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν, καθώς και η Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας (ΑΞΙΚ), η οποία μεταφέρεται στην Πάφο.

Θα φοιτήσουν οι πρωτοετείς φοιτητές, που θα εισαχθούν στα προγράμματα Πτυχίου της Σχολής (Πτυχίο Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού και Πτυχίο Διοίκησης) και το σύνολο των φοιτητών των τριετών προγραμμάτων σπουδών της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας (Mαγειρικές Τέχνες στην Ελληνική Γλώσσα, Μαγειρικές Τέχνες στην Αγγλική Γλώσσα και Ξενοδοχειακή και Τουριστική Διεύθυνση στην Αγγλική Γλώσσα).

Συνολικά αναμένεται να φοιτήσουν κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24 γύρω στους 250 φοιτητές, ενώ με την προσθήκη των φοιτητών των υπόλοιπων ετών στα προγράμματα πτυχίου, ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τους 700 και με την προγραμματιζόμενη προσφορά και νέων προγραμμάτων σπουδών (τόσο από τα Ακαδημαϊκά Τμήματα, όσο και από την ΑΞΙΚ), ο αριθμός των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, που θα φοιτούν στην Πάφο, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Και… Αγγλόφωνα Προγράμματα Σπουδών

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24 θα προσφερθούν και δύο Αγγλόφωνα Προγράμματα της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας (ΑΞΙΚ). Πρόκειται για το τριετές πρόγραμμα στις Μαγειρικές Τέχνες (Culinary Arts) και το τριετές πρόγραμμα στη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Διεύθυνση (Hospitality and Tourism Management).

Σύμφωνα με τον ευρύτερο προγραμματισμό και σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη βάση και της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία European University Of Technology +,) ο αριθμός των προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό, που θα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, αναμένεται να διευρυνθεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2024-25).

Ανάδειξη των τουριστικών επαγγελµάτων – Αναβάθµιση της προβολής του τουριστικού µας προϊόντος

Όσον αφορά τον σκοπό και τη συμβολή της εν λόγω σχολής στην κυπριακή Οικονομία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο Insider o Κοσµήτορας της Σχολής, Καθηγητής Αναστάσιος Ζωπιάτης η δηµιουργία της Σχολής Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας έρχεται να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο σε ακαδηµαϊκό όσο και σε επαγγελµατικό επίπεδο για την τουριστική βιομηχανία.

Ο δρ Ζωπιάτης εξηγησε ότι η συνεργασία και οι συνέργειες της Σχολής µε το Υφυπουργείο Τουρισµού, και το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισµού και Νεολαίας, θα της επιτρέψουν τη χάραξη στρατηγικής στην τουριστική εκπαίδευση της χώρας µας, η οποία θα συµβάλει στον µέγιστο βαθµό στη διασφάλιση της ποιότητας του προσφερόµενου τουριστικού µας προϊόντος και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό µας πλεονέκτηµα στις διεθνείς αγορές.

Υποστήριξε ακόμη ότι δηµιουργείται µια τεράστια δυναµική, η οποία θα δράσει καταλυτικά προς την περαιτέρω ανάδειξη των τουριστικών επαγγελµάτων, στην αναβάθµιση της ποιότητας και την προβολή του τουριστικού µας προϊόντος τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Καταληκτικά σημείωσε ότι η δηµιουργία και λειτουργία της Σχολής στην Πάφο δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την κοινή δράση και συνέργεια µε τον Δήµο Πάφου και υπογράμμισε ότι ίσως για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά, ιδρύεται Πανεπιστηµιακή Σχολή, η οποία αποτελεί προϊόν στρατηγικής συνεργασίας µεταξύ τοπικής κοινωνίας και ακαδηµίας.