Η ρήση «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση, η οποία ενώ απαιτεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για τα κτήρια των πολιτών η ίδια νοικιάζει 77 ιδιωτικά κτήρια που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.

Την ίδια ώρα, το κράτος δεν γνωρίζει πού «στέκουν» από πλευράς στατικής επάρκειας, κυρίως τα παλαιότερα κτήρια που νοικιάζει, γι’ αυτό και θα ζητήσει πιστοποιητικό ελέγχου από τους ιδιοκτήτες.

Αν αυτό δεν προσκομιστεί, θα διενεργήσει το ίδιο το κράτος έλεγχο στατικής επάρκειας και θα αποκόψει το κόστος από το καταβαλλόμενο ενοίκιο.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πάφου Βαλεντίνου Φακοντή αναφέρει, πως για σκοπούς στέγασης κρατικών υπηρεσιών το κράτος ενοικιάζει συνολικά 427 κτήρια.

Στην απάντηση του υπουργού αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Σημειώνεται ότι από αυτά (τα 427) 154 υποστατικά διαθέτουν Πιστοποιητικό Έγκρισης, 77 δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό Έγκρισης ενώ για τα υπόλοιπα 196 το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει ζητήσει σχετική πληροφόρηση για σκοπούς επικαιροποίησης του Μητρώου Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών».

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον τα ενοικιαζόμενα υποστατικά πληρούν τις απαιτήσεις των αντισεισμικών κωδίκων, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρει: «Το Τμήμα Δημοσίων Έργων εξετάζει το όλο θέμα και πιο συγκεκριμένα θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των κτηρίων που έχουν ανεγερθεί πριν το 1994 να προσκομίσουν πιστοποιητικό ελέγχου στατικής και σεισμικής επάρκειας από Ιδιώτη Μελετητή.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αρνηθούν, o έλεγχος θα διενεργηθεί από κατακυρωμένο προσφοροδότη για να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητας των κτηρίων και κατά πόσο χρήζουν εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης. Το κόστος της εκτίμησης θα αποκοπεί από το ποσό που καταβάλλεται ως ενοίκιο».

Εξάλλου, η βουλευτής των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου , στο πλαίσιο της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής Ανακαίνισης Κτηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητά από τον κ. Βαφεάδη να απαντήσει σε τρία ερωτήματα για να διαπιστωθεί κατά πόσον η κυπριακή Πολιτεία ανταποκρίνεται θετικά σε σχετικές υποχρεώσεις της.

Ενδεικτικά, ρωτά να πληροφορηθεί κατά πόσον έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. αξιολόγηση προόδου για το ποσοστό επίτευξης του ετήσιου στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/3/2023.