Με χθεσινή επιστολή του προέδρου του, Κωνσταντίνου Κωνσταντή, προς τον υπουργό Ενέργειας, το ΕΤΕΚ ζήτησε συνάντηση με τον Γιώργο Παπαναστασίου αναφορικά με όσα τεκταίνονται γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα από τον ιδιωτικό φορέα EuroAsia Interconnector.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Κωνσταντή ρωτήσαμε για τη θέση του ΕΤΕΚ, ως τεχνικού συμβούλου του κράτους, γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση και για τον λόγο που το Επιμελητήριο δεν τοποθετήθηκε έως τώρα δημόσια για θέμα μεγάλης σημασίας για τη χώρα.

Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε πως το ΕΤΕΚ παρακολουθεί πολύ στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το έργο του EuroAsia Interconnector αλλά έκρινε σωστό, πριν από οποιαδήποτε δημόσια παρέμβασή του για το θέμα, να διευθετήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, για να συζητηθούν κάποιοι προβληματισμοί και εισηγήσεις του Επιμελητηρίου και ακολούθως να εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση.

Ο κ. Κωνσταντή είπε πως η επιστολή εστάλη χθες και μαζί με το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας καταγράφονται κάποιες βασικές θέσεις του ΕΤΕΚ ως προς το έργο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, η ηλεκτρική διασύνδεση θα ήταν μια θετική εξέλιξη ως προς την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, με πιθανή πρόθετη γεωπολιτική σημασία, αλλά οι νέες τεχνολογίες που προωθούνται ταχύτατα στον τομέα της ενέργειας δημιουργούν προϋποθέσεις για πρόσθετες επιλογές για το κράτος, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν πριν τις τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Κωνσταντή είπε ακόμα στον Φιλελεύθερο ότι το ΕΤΕΚ συμφωνεί με την απόφαση της Κυβέρνησης για αξιολόγηση, από διεθνή οίκο, της βιωσιμότητας και της γεωστρατηγικής αξίας του έργου.

Πρόσθεσε όμως ότι λόγω της σημασίας και της πολυπλοκότητας του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης αποκτούν εξαιρετική σημασία οι όροι εντολής για την πραγματοποίηση της μελέτης, θέμα για το οποίο θέλουν, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν με τον υπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroAsia Interconnector: Πολύ ώριμο το έργο, λέει η ΡΑΕΚ

Αποφάσεις μετά τη μελέτη

Για τη μελέτη που θα πραγματοποιήσει διεθνής οίκος για λογαριασμό της Δημοκρατίας ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είπε πως η Κυβέρνηση θα αναμένει τη μελέτη του οίκου αξιολόγησης ως προς την οικονομική βιωσιμότητα και τη γεωστρατηγική αξία και προοπτική του EuroAsia Interconnector πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις της σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της στο έργο.

Είπε ακόμα ότι η ανάθεση της μελέτης θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Φιλελεύθερος, για την πραγματοποίηση της μελέτης (η πρώτη που διενεργείται από πλευράς κράτους για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, που είναι υπό μελέτη και προώθηση από ιδιωτική εταιρεία εδώ και 12 χρόνια) υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αποφασίστηκε αντί ενός διεθνούς διαγωνισμού να επιλεγεί η κατ’ εξαίρεση διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τουλάχιστο τέσσερις οίκους μελετών, ώστε μετά από αξιολόγηση να ανατεθεί το έργο σε έναν.

Χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι το ελάχιστο ενδιαφέρον που απαιτείται από οίκους μελετών για να προχωρήσει η διαδικασία έχει εξασφαλιστεί και είναι θέμα λίγων ημερών να ληφθεί η τελική απόφαση για τον ανάδοχο.

Επαφές EuroAsia με κόμματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η EuroAsia Interconnector άρχισε νέο γύρο επαφών με αρχηγούς ή στελέχη κομμάτων, ώστε να τα ενημερώσει για τη φάση στην οποία βρίσκεται η προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Κάποιες συναντήσεις ήδη έγιναν και κάποιες άλλες προγραμματίστηκαν για τις επόμενες ημέρες.

Από τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας την περασμένη Τρίτη διεφάνη πως τα κόμματα θεωρούν σημαντική και ωφέλιμη για την Κύπρο την ηλεκτρική διασύνδεση με το ελληνικό και ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, ιδιαίτερα αν ακολουθήσουν διασυνδέσεις και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία, που εξέφρασαν σχετικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο τόνισαν τη σημασία που έχει μια ανεξάρτητη τεχνο-οικονομική μελέτη από διεθνώς καταξιωμένο οίκο, πριν ληφθούν αποφάσεις από το κράτος για ενδεχόμενη συμμετοχή του στην εταιρεία και την επένδυση.

Κτωρίδης: Καλώς θα γίνει η μελέτη για το έργο

Για την προωθούμενη μελέτη αξιολόγησης της βιωσιμότητας και της γεωστρατηγικής σημασίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας ο Φιλελεύθερος μίλησε χθες με τον CEO της EuroAsia Interconnector Νάσο Κτωρίδη, ο οποίος σε σχετική ερώτηση είπε ότι η εταιρεία βλέπει θετικά την απόφαση της Κυβέρνησης να προβεί σε οικονομική ή άλλη αξιολόγηση του έργου μέσω διεθνούς οίκου μελετών.

«Καλώς θα γίνει η μελέτη», είπε ο κ. Κτωρίδης, «παρ’ ότι εμείς είμαστε βέβαιοι, μετά από πολλές τεχνοοικονομικές μελέτες και αξιολογήσεις που έγιναν, ότι το έργο είναι βιώσιμο και επωφελές για την Κύπρο και την κοινωνία».

Ανέφερε ακόμα ότι ίσως «κάτι να μας ξέφυγε στις μελέτες και θα ήταν χρήσιμο να μας επισημανθεί από τη νέα αξιολόγηση που θα κάνει το κράτος». Και πρόσθεσε: «Αν το έργο κριθεί ότι δεν είναι επωφελές για την Κύπρο, τότε να μη γίνει!».

Ο κ. Κτωρίδης είπε ακόμα ότι η εταιρεία είναι σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αναφορικά με το δάνειο των 580 εκατ. ευρώ που ζήτησε και ανέφερε ότι κατά την κάθοδο αντιπροσωπίας της τράπεζας στην Κύπρο για επαφές με κυβερνητικά στελέχη θα έχει και η εταιρεία επαφές μαζί της.

Κατά τον ίδιο, η Κύπρος χρειάζεται και συστήματα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας (μπαταρίες) και το καλώδιο σύνδεσης με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο και θα αναλύσει τα επιχειρήματά της προς τα στελέχη της ΕΤΕπ, ελπίζοντας ότι θα πείσει για την έγκριση της δανειοδότησης.

Κατά τον ίδιο, δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους οι μπαταρίες αποθήκευσης και το καλώδιο, για τεχνικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από την ΕΤΕπ επί της αίτησης για το δάνειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική ενίσχυση σε EuroAsia

Ρωτήσαμε τον κ. Κτωρίδη γιατί ο ΑΔΜΗΕ (ο Έλληνας Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού) ένιωσε την ανάγκη να ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη ότι συμφώνησε με ισραηλινό επενδυτικό ταμείο για συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της EuroAsia, από την στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι ακόμα επίσημα μέτοχος στην εταιρεία και λογικά δεν μπορεί να διαπραγματεύεται ή να μιλά εκ μέρους της.

Ο κ. Κτωρίδης απέδωσε την ανακοίνωση στο έμπρακτο ενδιαφέρον του ΑΔΜΗΕ να πραγματοποιηθεί το έργο και να συμμετάσχει ο ίδιος σε αυτό και χαρακτήρισε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει πολύ σημαντικό.