Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το ετήσιο πρόγραμμα δράσης 2023 για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο πλαίσιο του οποίου διαθέτει 31,7 εκατ. ευρώ στην κοινότητα, με σκοπό τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου.

Το πρόγραμμα προσφέρει ευρεία ενωσιακή στήριξη, όπως ειδικά προσαρμοσμένα μέτρα που θα βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της δέσμης μέτρων για το Χαλλούμι/Hellim πριν από το τέλος του 2024. Το 2021 η Επιτροπή καταχώρισε το Χαλλούμι/Hellim ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και εξέδωσε απόφαση με την οποία οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν το Χαλλούμι/Hellim που συμμορφώνεται με την ΠΟΠ διαμέσου της πράσινης γραμμής, και να το διαθέτουν έτσι στην αγορά της ΕΕ, αφότου η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιτύχει τα σχετικά πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην παραγωγή Χαλλουμιού/Hellim που συμμορφώνεται με την ΠΟΠ.

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα προϊόντων και παραγωγής της ΕΕ, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί ειδικός εξοπλισμός δοκιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κανονισμός Πράσινης Γραμμής: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για μεταφορά προϊόντων

Θα παρασχεθεί εξατομικευμένη τεχνική βοήθεια και επιχορηγήσεις σε τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και στήριξη στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτό θα ενισχύσει την απασχόληση των νέων και θα διευκολύνει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού διαμέσου της πράσινης γραμμής.

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική χρηματοδότηση στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Θα δοθεί επίσης στήριξη σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές λυκείου για να συμμετάσχουν από κοινού στο United World College (UWC), στο πλαίσιο του δικοινοτικού προγράμματος υποτροφιών. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα λάβουν επιχορηγήσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της συμφιλίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πέταξε» το εμπόριο με κατεχόμενα

Τέλος, το πρόγραμμα θα προωθήσει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τις προσπάθειες για την επίτευξη των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Κύπρο.