Tρία στοχευμένα μέτρα προτείνει το ΚΕΒΕ στον υπουργό Οικονομικών για ελάφρυνση των επιχειρήσεων με στόχο να διατηρηθούν στη ζωή, να ενισχυθεί η ρευστότητά τους και να μην γίνουν απολύσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, στην επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στον Κωνσταντίνο Πετρίδη, αναγνωρίζει ότι το κράτος έχει προχωρήσει σε στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και παραθέτει κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις για το επιχειρείν. Το Κυπριακό Επιμελητήριο προτείνει σε γενικές γραμμές, επαναφορά του μέτρου για σταδιακή αποπληρωμή του ΦΠΑ και διαφόρων φορολογιών καθώς και στήριξη του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις.

«Κατανοούμε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους ως αποτέλεσμα της γενναιόδωρης στήριξης των προηγούμενων δύο χρόνων είναι περιορισμένες. Θεωρούμε ωστόσο απαραίτητο όπως το κράτος προβεί έγκαιρα σε στοχευμένες παρεμβάσεις για ελάφρυνση των επιχειρήσεων προκειμένου με τη σειρά τους να διατηρηθούν στη ζωή μειώνοντας τον κίνδυνο απολύσεων», αναφέρει ο γενικός γραμματέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικείμενη αύξηση τελών στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι και 96%

Τα μέτρα που προτείνει το Κυπριακό Επιμελητήριο είναι:

● Επαναφορά του μέτρου για σταδιακή αποπληρωμή του ΦΠΑ προς το κράτος στα πρότυπα που εφαρμόστηκε το 2020 και 2021 για τις τριμηνίες που λήγουν 31/12/2021, 31/01/2022, 28/02/2022 και 31/03/2022.

● Επαναφορά του μέτρου για σταδιακή καταβολή/πληρωμή των διαφόρων φορολογιών/εισφορών προς το κράτος (Κοινωνικές Ασφαλίσεις, άλλα τέλη και φορολογίες) για περίοδο 6 μηνών.

● Στοχευμένη στήριξη του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα καταγράφουν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2021.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσιακκής αναφέρει «το ΚΕΒΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει στην ομαλή δραστηριοποίηση πολλών τομέων της οικονομίας. Οι επιπτώσεις αυτές απειλούν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας και της καταβολής των υποχρεώσεών τους και προς το κράτος».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ επισημαίνει στην επιστολή «όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα μέχρι στιγμής, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον», σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις κατατείνουν στο ότι δυστυχώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται δυσοίωνο για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις». Σε σχέση με την πανδημία ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ αναφέρει «αυτή τη στιγμή στην αγορά κυριαρχεί μια έντονη αβεβαιότητα ως προς την πιθανότητα γρήγορης αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Ταυτόχρονα καταγράφονται αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων, πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών. Την ίδια στιγμή αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά ελλείψεις προϊόντων και πρώτων υλών ενώ πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι ελλείψεις αυτές θα αυξάνονται όσο δεν ομαλοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο οι εφοδιαστικές αλυσίδες». Ο κ. Τσιακκής για να αιτιολογήσει τα μέτρα που είναι αναγκαία για τις επιχειρήσεις αναφέρει στην επιστολή προς τον υπουργό «τα πιο πάνω σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, τη μειωμένη προσέλευση των καταναλωτών σε χώρους εστίασης και άλλα καταστήματα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων αλλά και του φόβου για νόσηση, οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης και του κύκλου εργασιών πολλών μικρών και μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων με άμεσες επιπτώσεις στη ρευστότητά τους και κατ’ επέκταση την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις διάφορες υποχρεώσεις τους».