Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των πρώτων αιτήσεων σε ό,τι αφορά το Σχέδιο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης ΟΙΚΙΑ σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από πλευράς Γενικού Λογιστηρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη.

Το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, στο πλαίσιο της συζήτησης της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Λογιστήριο για το 2020.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκου Τρυφωνίδη ο εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου είπε ότι το Γενικό Λογιστήριο προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων και πως έχουν ήδη παραληφθεί περίπου οι μισές από τις συνολικά 700 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν κριθεί επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν πολύπλοκες απαιτήσεις και το κράτος θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα εγκριθούν αιτήσεις ατόμων που δεν είναι δικαιούχοι. «Οπότε πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024» ανέφερε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το θέμα ταλανίζει εδώ και χρόνια τους ενδιαφερόμενους.

Όπως είπε από τις 700 αιτήσεις έχουν πάει στο Υπουργείο Οικονομικών οι πρώτες 400 αιτήσεις. «Δυστυχώς και με ομολογία του Γενικού Λογιστή και του υπεύθυνου του θέματος οι διαδικασίες που έχουν μπει είναι χρονοβόρες και δύσκολες» είπε αναφέροντας ότι ζητήθηκε όπως γίνει επίσπευση αυτών των διαδικασιών καθώς πολύς κόσμος περιμένει εδώ και δύο χρόνια να επωφεληθεί από το σχέδιο.

«Υπάρχει δέσμευση από το Γενικό Λογιστή και τους συνεργάτες του για διαχωρισμό των αιτήσεων σε εκείνες που μπορούν να επισπευσθούν έτσι ώστε να έχουν το ανάλογο όφελος οι πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το σχέδιο» πρόσθεσε.

Υπηρεσία Επιδομάτων

Ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των εκπροσώπων-υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων όπου ελέγχονται, όπως είπε, οι αιτήσεις από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου

Αναφέρθηκε στην πραγματικότητα της καθυστέρησης, όπως είπε, των 5.000 αιτήσεων. «Ήδη υπάρχει εκεί Ανώτατος Λογιστής που πραγματοποιεί την έρευνα του και επίκειται έκθεση του για απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου έτσι ώστε να συμβάλει και το Γενικό Λογιστήριο στη σύντμηση του χρόνου για εξέταση των αιτήσεων στην Υπηρεσία Επιδομάτων» είπε, υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει στην προσπάθεια να αποτρέψουμε 10-20 που θέλουν να κλέψουν το κράτος να δυσκολεύουμε την ίδια ώρα χιλιάδες άλλους που χρειάζονται τα επιδόματα.