Τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, για να αποτρέπονται φαινόμενα παραβίασης του ανταγωνισμού προτείνει η Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή (ΕΠΑ). Ως γνωστό, πρόσφατα η Επιτροπή άλλαξε θέση καθώς μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα προωθηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για την εφαρμογή της πλατφόρμας.

Η ΕΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, τονίζει ότι κατά τη τελευταία συνάντηση με το υπουργείο,  συζητήθηκε περαιτέρω ο τρόπος εφαρμογής του e-kalathi και συμφωνήθηκε πως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν θα πρέπει να συνιστά ή να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο συνεννόησης μεταξύ των επιχειρήσεων για τα προϊόντα που θα συμπεριλαμβάνονται .

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι τιμές θα πρέπει να διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού. « Η Επιτροπή επισήμανε την αναγκαιότητα παρακολούθησης της εν λόγω πλατφόρμας από το Υπουργείο και πως δέον είναι να υιοθετηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης για σκοπούς εντοπισμού συμπεριφορών που ενδέχεται να παραβιάζουν το δίκαιο του ανταγωνισμού και να ενημερώνεται σχετικά αποστέλλοντας της σχετικά στοιχεία ώστε να δύναται να ασκεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες της ως αυτές απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία» προσθέτει η ΕΠΑ.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της νέας διαβούλευσης που έγινε μεταξύ τεχνοκρατών της ΕΠΑ και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή συμφωνήθηκε να προωθηθούν δύο τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται στην επιστολή,  στο άρθρο 5 του νομοσχέδιο θα προστεθεί μια διευκρίνηση. Συγκεκριμένα θα αναφέρεται πως «οι κωδικοί που θα καθορίζονται στο Διάταγμα  αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις, τις εποχικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη την διακύμανση τιμών ανά προϊόν, με Διάταγμα που εκδίδεται από τον Υπουργό».

Με τη δεύτερη τροποποίηση, γίνεται προσθήκη νέου εδαφίου, το οποίο θα αναφέρει πως « χωρίς επηρεασμό του εδαφίου (3) του άρθρου 36 των περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων του 2022, σε περίπτωση που στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της Αρμόδιας Αρχής, δημιουργηθεί εύλογη υποψία για παραβίαση του νόμου η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει την ΕΠΑ, κοινοποιώντας της όλα τα σχετικά στοιχεία. Καταλήγοντας η ΕΠΑ, αναγνωρίζει πως το e-kalathı, θα βοηθήσει τον καταναλωτή να συγκρίνει τις λιανικές τιμές των προϊόντων  με σκοπό να  εξεύρει τα φθηνότερα προϊόντα.