Ο φόβος φέρνει κόλαση, γι’ αυτό και κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί, θορυβημένοι από τις αυστηρές συστάσεις της Βουλής ότι λόγω της ασυνέπειάς τους πιθανόν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοί τους, άρχισαν να συμμορφώνονται. Αν και εκπρόθεσμα και μερικές εβδομάδες πριν λήξουν τα δωδεκατημόρια του Φεβρουαρίου, άρχισαν ο ένας ημικρατικός μετά τον άλλο να καταθέτει τους προϋπολογισμούς του στο Κοινοβούλιο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη κατατέθηκαν συνολικά οι προϋπολογισμοί έντεκα ημικρατικών οργανισμών. Άλλα επτά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, από τα 47, δεν μπήκαν ακόμα στον κόπο να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή, ενώ είναι άγνωστο πότε θα τους στείλουν στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος φέρει την ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως για την καθυστέρηση ευθύνονται οι ίδιοι οι ημικρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι δεν προώθησαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους προϋπολογισμούς τους στα αρμόδια υπουργεία, για να προχωρήσουν αυτά στους απαιτούμενους ελέγχους. Από την άλλη, κάποιοι ημικρατικοί υποστηρίζουν πως η ευθύνη βαραίνει τα υπουργεία, τα οποία καθυστέρησαν να περάσουν από κόσκινο τους προϋπολογισμούς και να τους προωθήσουν στη Βουλή.

Την Πέμπτη οι οργανισμοί που κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους στην Ολομέλεια ήταν η ΑΗΚ, η ΑΛΚ, το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, η Αρχή Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας και το ΡΙΚ. Επίσης, κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, του ΟΚΥΠΥ, της ΡΑΕΚ και της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου.

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να τρέξουν με τα χίλια για να εξετάσουν τους εκκρεμούντες προϋπολογισμούς. Πάντως, προ ημερών, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είχε διαβεβαιώσει πως το Κοινοβούλιο, παρά την καθυστέρηση που υπάρχει, θα προχωρήσει στον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Να σημειωθεί πως από τους 47 προϋπολογισμούς έχουν εγκριθεί οι 16. Οι υπόλοιποι 31 οργανισμοί συνεχίζουν να λειτουργούν με τα δεκανίκια των δωδεκατημορίων του Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη, η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε το πράσινο φως στον προϋπολογισμό της Cyta, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και του ΚΟΑ.