Σε εγρήγορση εκ των πραγμάτων βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι ο πόλεμος στο Ισραήλ ενδέχεται να δημιουργήσει και αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν την οικονομία.

Και αυτό διότι μέχρι σήμερα το μεγάλο αγκάθι ήταν ο πληθωρισμός, τώρα μετά την έκρυθμη εικόνα στην Μέση Ανατολή η κατάσταση περιπλέκεται σε πολλά επίπεδα και κανένας αυτή την στιγμή δεν σε θέση να προσδιορίσει, ούτε τον χρόνο που διαρκέσει ούτε και πόσο θα επηρεάσει. Η κατάσταση δείχνει να είναι εξαιρετικά ρευστή σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε καλά επίπεδα και με δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 στην Βουλή θα γίνει στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου και καταρτίστηκε πριν τις εξελίξεις της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή η οποία δημιούργησε νέους κινδύνους για τις τιμές της ενέργειας, πριν ακόμη τελειώσει η κρίση που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στους δημοσιονομικούς κινδύνους εξωτερικού, που δημοσιεύθηκαν πριν τις εξελίξεις, το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι αναμενόμενο δεν κάνει αναφορά στον πόλεμο στο Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά σημειώνεται ως γενικός προβληματισμός η επιδείνωση γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι κίνδυνοι από έξω, όπως αναφέρονται στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, άλλες αρνητικές εξελίξεις στις οικονομίες άλλων χωρών με επιπτώσεις σε βασικούς παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο (από τον προβλεπόμενο) ρυθμό ανάπτυξης και επιδείνωσης των δημοσιονομικών δεικτών, (π.χ. δημοσιονομικό ισοζύγιο, δημόσιο χρέος, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), καθώς και του επιπέδου ανεργίας.

Συνέχιση ή και επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών λόγω συνεπειών από την κλιματική αλλαγή  και επιδείνωση γεωπολιτικών εξελίξεων που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επηρεαστεί σε περίπτωση που η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει διάρκεια και ένταση. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη το 2024 θα ανέλθει στο 2,9% έναντι 1,3% που εκτιμάται για την Ευρωζώνη και 1,3% για τις χώρες της Ε.Ε.

Ο δεύτερος φόβος έχει να κάνει με τον πληθωρισμό. Σε μία περίοδο που η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει ως στόχο να περιορίσει την ακρίβεια, την ώρα που ο πληθωρισμός των τροφίμων βρίσκεται στα ύψη, έρχεται η επιδείνωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή να χτυπήσει ένα ηχηρό καμπανάκι με αιχμή πρωτίστως το πετρέλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι μια άνοδος θα συμπαρασύρει και τις τιμές ρεύματος. Αυτό κατά προέκταση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές των τροφίμων και θα πιεστούν ακόμα περισσότερα τα εισοδήματα των νοικοκυριών, αφού δεν θα έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.  Η κατάσταση δείχνει να μην είναι καλή και φάνηκε από την πορεία που είχε την προηγούμενη Παρασκευή το πετρέλαιο. Με μία δήλωση που ενείχε την αίσθηση απειλής από το Ιράν προς το Ισραήλ, η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι.. Στην κυπριακή αγορά η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι €1,72, της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων €1,61.

Απώλειες αναμένεται να έχει και η «βαριά βιομηχανία», ο τουρισμός. Για το αμέσως επόμενο διάστημα σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι απώλειες των Ισραηλινών τουριστών.Τον Αύγουστο οι αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ αποτέλεσαν το 14,9% (76.130) των συνολικών αφίξεων.