Το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκλιση ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία για την περιοχή της Πύλας έχει ετοιμαστεί από τους Βρετανούς και έχει τεθεί ενώπιον των μελών του σώματος. Οι δύο πλευρές στο νησί, και όχι μόνο, αναμένουν να ακούσουν τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία αλλά ενδεχομένως και ευρύτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Η παρουσίαση του προσχεδίου του ανακοινωθέντος (το οποίο ετοίμασαν οι Βρετανοί ως penholders στο Κυπριακό) ενδεχομένως να οδηγήσει στο να υπάρξει τοποθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι αρχικά η εκτίμηση ήταν πως η ανακοίνωση από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο λεκτικό της ανακοίνωσης και κυρίως στο κατά πόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα στέλνει μήνυμα και στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό. Σε προηγούμενη ανακοίνωση του το ΣΑ ΟΗΕ, που είχε εκδοθεί με αφορμή τα επεισόδια στην Πύλα, γίνονταν και συγκεκριμένες αναφορές τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των προσπαθειών στο Κυπριακό ενώ το σώμα καλούσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου.

Πάντως στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση καλωσόρισε τη διπλωματική συναντίληψη, που ανακοινώθηκε στις 9 Οκτωβρίου αναφορικά με την Πύλα, δήλωσε στη Βουλή των Λόρδων ο Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ. Είχε δεχθεί ερώτηση από τον λόρδο Ρόγκαν, ο οποίος κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του σώματος, για το κατά πόσο έχουν γίνει συζητήσεις με την «κυβέρνηση της τδβκ» για να υποστηριχθούν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο χωριό της Πύλας. Ο λόρδος Άχμαντ σημείωσε αρχικά ότι όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, με τη μοναδική εξαίρεση της Τουρκίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα «τδβκ» ως ανεξάρτητο κράτος

«Το ΗΒ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως την κυρίαρχη αρχή για το νησί της Κύπρου», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στη συνέχεια ειδικότερα στην Πύλα, ο λόρδος Άχμαντ είπε πως το Λονδίνο έχει συνομιλήσει με όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των τουρκοκυπριακών αρχών, για τα πρόσφατα γεγονότα στη νεκρή ζώνη. Συμπλήρωσε στην απάντησή του πως η βρετανική κυβέρνηση «αναγνωρίζει την εποικοδομητική προσέγγιση που τηρήθηκε από όλες τις πλευρές, μαζί με τον κρίσιμο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να βρεθεί μία διέξοδος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων».

Στα κατεχόμενα, το καθεστώς προσπαθεί να περάσει τη θέση ότι δεν υπήρξε από μέρους του οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στο ζήτημα της Πύλας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενος «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, αναφέρεται ότι «από την ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν γίνει διάφορες δηλώσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας, οι οποίες δεν συνάδουν με τα γεγονότα». Είναι, συνεχίζει, «σαφές ότι αυτές οι ψευδείς και διαστρεβλωμένες δηλώσεις αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων».

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία απέτυχε να μετατρέψει το θέμα σε στοιχείο παζαρέματος με άσχετα θέματα, προσπαθεί να εμφανίσει τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ως δική της νίκη και να τον παρουσιάσει ως ένα βήμα που επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επεκτείνει την εξουσία και την κυριαρχία του στην περιοχή. Θα ήταν χρήσιμο για το κοινό μας να θυμάται ότι δεν έχει γίνει καμία οπισθοχώρηση στην εν λόγω περιοχή» αναφέρει το «υπεξ».

Προστίθεται πως η τ/κ πλευρά δεν επιδιώκει «κανέναν άλλο στόχο εκτός από την ικανοποίηση μιας καθυστερημένης από καιρό ανάγκης για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Υπάρχει ακόμη μια συνεχιζόμενη διαδικασία και ορισμένα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με εποικοδομητική κατανόηση τα βήματα που σέβονται το καθεστώς της Πύλας». «Αποτελεί νομική υποχρέωση όλα τα σχέδια και τα έργα που αφορούν τη νεκρή ζώνη να υλοποιούνται με τη γνώση και την έγκρισή» της τ/κ πλευράς, καταλήγει η ανακοίνωση.