Ξεπέρασαν το ύψος των εισφορών της Κύπρου στην ΕΕ, τα κονδύλια που έχει απορροφήσει η Κύπρος από ευρωπαϊκά ταμεία, όπως ανέφερε σήμερα το μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, Λευτέρης Χριστοφόρου, παραδίδοντας την ετήσια έκθεση του Συνεδρίου για το 2022 στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι μέχρι το 2027 η Κύπρος θα έχει να διαχειριστεί συνολικά €3,93 δισ. από ευρωπαϊκά κονδύλια, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων ύψους €200 εκ.

Ο κ. Χριστοφόρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι «έπαψε η Κύπρος να είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ισότιμα εισφορέας στην ΕΕ», επισημαίνοντας ότι «τώρα πλέον είναι πολλαπλάσια τα χρήματα που παίρνει από την ΕΕ, έναντι των €200 εκ. που δόθηκαν για το 2022 και αυτό είναι σημαντικό».

Ανέφερε, ακόμα, ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών – μελών που θεωρούνται «πρωταθλητές», όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων. «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από το 95% και θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, για τα κονδύλια του 2014-2020 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Κύπρος θα αξιοποιήσει απόλυτα και το τελευταίο ευρώ», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Μεγάλη πρόκληση θα είναι, όπως είπε, η αξιοποίηση των κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2027, που η Κύπρος θα έχει να αξιοποιήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της ΕΕ, που για την Κύπρο είναι €1 δισ. επιχορηγήσεις και €200 εκ. δάνεια, αλλά θα έχει ταυτόχρονα και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και επιπρόσθετα κονδύλια από το NextGenerationEU, που όλα μαζί αγγίζουν τα  €3,93 δισ.

«Η ΕΕ είναι δίπλα μας και πραγματικά δίνει ώθηση, ανάπτυξη, προοπτική», σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου, λέγοντας ότι το ποσό των €3,93 δισ. θα είναι «μία σημαντική κοινωνικοοικονομική ώθηση για τον τόπο, που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο». Αναγνώρισε, δε, ως πολύ σημαντικό τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2022, όπως εξήγησε, παρουσιάζει όλα τα ευρήματα για όλους τους λογαριασμούς και την αξιοπιστία τους και πρόσθεσε ότι «η δική μας η χώρα είναι σε καλό επίπεδο, δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2022».

«Οπωσδήποτε αυτά τα κονδύλια και οποιοδήποτε ευρώ που δαπανάται από τους Ευρωπαίους πολίτες, πρέπει να δαπανάται με τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο», είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ ως θεματοφύλακες για τη διασφάλιση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των Κυπρίων, των Ευρωπαίων πολιτών και της ίδιας της ΕΕ».

Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ευχαρίστησε τον κ. Χριστοφόρου για το έργο που επιτελεί. «Όλα αυτά τα χρόνια, και είμαι σίγουρη και φέτος, έχουμε μία άριστη συνεργασία αναφορικά με τις ενδείξεις που παρατηρούνται μέσω τη έκθεσης», είπε. «Είμαι βέβαιη ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε», πρόσθεσε. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίηση της όσον αφορά την πορεία της Κύπρου.

Ακολούθως, ανέφερε ότι «σε μία δύσκολη και σύνθετη πολιτικά και οικονομικά περίοδο, με όλα όσα συμβαίνουν, πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη, περισσότερο έλεγχο, στήριξη των διαδικασιών».

«Πρέπει να συμπεριφερθούμε σωστά σε όλο τον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει. Παρακολουθούμε επισταμένα το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και βεβαίως παρακολουθούμε και την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό υπάρχει και κοινοβουλευτικός έλεγχος, για να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση κονδυλίων.

«Είναι χρήματα που τα έχει ανάγκη ο τόπος, για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ακολουθηθούν οι σωστές και νόμιμες διαδικασίες, ώστε να διοχετευθούν στην οικονομία μας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ