Ο κόσμος στο Ισραήλ ήρθε αντιμέτωπος με ένα ασύλληπτο μακελειό στις 7/10. Οι τρομοκράτες της Χαμάς, χωρίς κανένα σεβασμό σε θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, έσφαξαν μωρά στις κούνιες τους, δολοφόνησαν ηλικιωμένους, κατακρεούργησαν νέους σε ένα φεστιβάλ μουσικής.

Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, αθώοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους, άμαχοι αποκεφαλίστηκαν. Γυναίκες βιάστηκαν, παιδιά σύρθηκαν όμηροι στη Γάζα. Συγγενείς και φίλοι ανακάλυψαν τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα, όταν οι τρομοκράτες ανάρτησαν στο διαδίκτυο εικόνες από τα αποτρόπαια εγκλήματα τους, που είχαν κινηματογραφήσει οι ίδιοι. Τέτοια φρίκη δεν την χωράει ανθρώπου νους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν έξυπνες βόμβες χρησιμοποιούνται  από ηλίθιους ανθρώπους

Η Χαμάς ασκεί μια κουλτούρα θανάτου. Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιζητούν να σκοτώσουν άλλους και αδημονούν να πεθάνουν οι ίδιοι. Όταν η Χαμάς διείσδυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου γνώριζε καλά τι θα ακολουθούσε. Γνώριζε ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες του και ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα πληρώσουν το τίμημα εξαιτίας τους. Όχι μόνο δεν τους ένοιαζε η (θεμιτή) αντίδραση του Ισραήλ- την προσδοκούσαν. Την περίμεναν με ανυπομονησία. Επιζητούσαν να αρπάξουν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες για χάρη του Αλλάχ. Γνώριζαν ότι θα έθεταν τις οικογένειες και τους συγγενείς τους σε κίνδυνο. Η Χαμάς δεν γνοιάζεται. Ούτε για τους Παλαιστίνιους, ούτε για τα μέλη της. Αυτή ακριβώς είναι η κουλτούρα του θανάτου. Και αυτή ακριβώς είναι η μάχη που δίνουμε: ο πολιτισμένος κόσμος που προτάσσει την ζωή και την ευημερία των ανθρώπων, ενάντια σε αυτούς που δοξάζουν τον φόβο και τον θάνατο.

Άνθρωποι πεθαίνουν στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αχρείοι, κακοί και επικίνδυνοι άνθρωποι. Τρομοκράτες. Άνθρωποι που υπηρετούν και δοξάζουν την κουλτούρα του θανάτου. Δεν αξίζουν οίκτο και λύπηση.  Δυστυχώς, κάποια από τα θύματα στην Γάζα είναι άμαχοι, πολίτες. Και είναι πραγματικά πολύ ατυχές και λυπηρό. Όμως, σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία, σε καθημερινή βάση, στοχοποιεί Ισραηλινούς αμάχους εκτοξεύοντας αδιάκριτα ρουκέτες , το Ισραήλ κατευθύνει τις επιχειρήσεις του μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λειτουργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους νόμους του πολέμου και καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες απώλειες. Η προειδοποίηση των πολιτών στη Γάζα  από τον ισραηλινό στρατό να μετακινηθούν προς νότο πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήταν ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση των απωλειών. Η Χαμάς, από την άλλη, προσπαθεί να αποτρέψει, ακόμα και με τη βία, αυτούς τους ανθρώπους να πάνε νότια. Για την Χαμάς, οι άμαχοι έχουν μεγαλύτερη αξία ως ανθρώπινες ασπίδες. Και εάν τελικά καταλήξουν νεκροί, θα αποτελούν και πάλι πλεονέκτημα για τη Χαμάς, στο πεδίο του μηντιακού πολέμου.

Πολλοί προτιμούν να παρουσιάζουν αυτό που συνέβη στο Ισραήλ στις 7/10, στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Προβάλουν τον πόλεμο με τη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, σαν μια πολιτική διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αλλά αυτή η σφαγή, αυτή η ασύλληπτη αιματοχυσία, δεν έχει καμία σχέση με την εξεύρεση λύσης σε ένα πολιτικό πρόβλημα. Αυτή είναι μια σύγκρουση μεταξύ ανθρωπινότητας και βαρβαρότητας. Αυτή είναι η ηθική κρίση που καλούμαστε να λάβουμε. Όλοι όσοι υποστηρίζουν την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να υποστηρίξουν τον πόλεμο του Ισραήλ για την εξουδετέρωση της Χαμάς. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με τη Χαμάς. Δεν υπάρχει ζωή με τη Χαμάς. Ούτε για τους Ισραηλινούς ούτε για τους Παλαιστίνιους.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξομοίωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όσον αφορά ηθικές αξίες. Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό κράτος, που καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους πολίτες του και να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες απώλειες στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Η Χαμάς εσκεμμένα θέτει σε κίνδυνο Παλαιστίνιους αμάχους. Επιλέγει σκόπιμα να δολοφονήσει και να απαγάγει Ισραηλινούς πολίτες και να εκτοξεύει ρουκέτες προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ, για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες.

Δεν χρειάζεται να επιλέξει κάποιος πλευρά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, προκειμένου να υποστηρίξει τον αγώνα του Ισραήλ για εξάρθρωση αυτής της τερατώδους ιδεολογίας θανάτου. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους βάρβαρους, ούτε και συμβιβασμός. Οι τρομοκράτες στη Γάζα βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με δύο επιλογές: είτε να παραδοθούν ή να πεθάνουν. Μόνο όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα μπορέσει να δοθεί χώρος για  να μιλησουμε ξανά για συνύπαρξη και αναζήτηση πολιτικών λύσεων.

Το Ισραήλ οφείλει και θα προστατεύσει τους πολίτες του από τη βαρβαρότητα της Χαμάς. Ακριβώς όπως και με το ISIS ή το ναζιστικό καθεστώς, η Χαμάς δεν μπορεί να αφεθεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Γάζα. Η στρατιωτική και η διοικητική ισχύς της Χαμάς πρέπει να εκλείψουν. Και αυτό είναι κρίσιμο όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τους Παλαιστίνιους. Η συντριπτική ήττα της Χαμάς θα οδηγήσει εκατομμύρια αθώους ανθρώπους σε μια πιο ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση. Η διεθνής κοινότητα, τόσο η ηγεσία, αλλά κυρίως η κοινωνία, πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η νίκη είναι απαραίτητη και αναγκαία για όλους εκείνους τους ανθρώπους που αντιτάσσονται στην Κουλτούρα του Θανάτου.

*Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο