Η μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον για έργο που αφορά στη μετακίνηση και αύξηση παραγωγής της αδειοδοτημένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας (Sparus aurata) και λαβρακίου (Dicentrarchus labrax), της εταιρείας IEF Ltd, κατατέθηκε στην περιβαλλοντική αρχή.

Το προτεινόμενο έργο μελέτης αφορά τη μετακίνηση, αύξηση παραγωγής και επαναδραστηριοποίηση της υφιστάμενης αδειοδοτημένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας (Sparus aurata) και λαβρακίου (Dicentrarchus labrax) της εταιρείας IEF Ltd. Στόχος του έργου είναι η παραγωγή και διάθεση 1.500 τόνων (ανά έτος) φρέσκων ψαριών υψηλής διατροφικής αξίας στη διεθνή αγορά. Ο τελικός στόχος του έργου θα επιτευχθεί σταδιακά σε πέντε χρόνια από την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Το έργο με την υλοποίηση του έχει ως σκοπό να συμβάλει:

– Στην τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

– Στην ενίσχυση των διεθνών εμπορικών σχέσεων της κυπριακής Κυβέρνησης στον τομέα της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας.

– Στην αύξηση της παγκύπριας παραγωγής υδατοκαλλιέργειας και την κατάταξη της Κύπρου ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες παραγωγής ειδών υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.

– Στην αύξηση του ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Στην επισιτιστική ασφάλεια του αυξανόμενου πληθυσμού.

– Στην προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον και άλλων ειδών που προκύπτουν ως παρεμπίπτουσα αλιεύματα.

Το προτεινόμενο έργο θα καταλαμβάνει θαλάσσια επιφανειακή έκταση 64.000 m2. Ο τελικός στόχος του έργου θα επιτευχθεί σταδιακά σε πέντε χρόνια από την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Ο θαλάσσιος χώρος δραστηριοποίησης της Ichthys Eco-Farm Ltd υπάγεται στα θαλάσσια διοικητικά όρια της κοινότητας Μονή, στην Επαρχία Λεμεσού και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 1400 m από την ακτή και σε βάθος 42 – 55 m. Ο θαλάσσιος χώρος είναι κρατικής ιδιοκτησίας και απαιτείται εκμίσθωση για τη χρήση του.

Στον θαλάσσιο χώρο της αδειοδοτημένης μονάδας της εταιρείας IEF Ltd δεν υπάρχουν υφιστάμενες εγκαταστάσεις οι οποίες είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν. Για την επαναλειτουργία της μονάδας και την προτεινόμενη αύξηση της παραγωγής της εταιρείας από 300 σε 1.500 τόνους ετησίως θα χρειαστεί η τοποθέτηση κλωβών και πλωτήρων (σημαδούρων) με σύστημα αγκυροβόλησης.