Στα έργα και προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Μάκης Κεραυνός, στα οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού μοντέλου «Όραμα 2035», με στόχο να καταστεί η Κύπρος ένας ιδανικός τόπος για να ζει και να εργάζεται ο κάθε πολίτης. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τόνισε, το νέο οικονομικό μοντέλο περιλαμβάνει μια σειρά από οριζόντιες και τομεακές μεταρρυθμιστικές δράσεις που θα πάρουν τη χώρα μπροστά.

«Μεταξύ άλλων στοχεύουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και κυρίως το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που θεωρώ είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα», ανέφερε ο υπουργός.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 900 εκατ. ευρώ για την πράσινη οικονομία  και δαπάνες ύψους 288 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την τριετία 2024-2026. Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

 – Προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με στόχο την υιοθέτηση ενός διαφανούς και απλοποιημένου συστήματος, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

 – Προώθηση της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των πράσινων στόχων της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 – Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών.

 – Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης.

 – Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή.

 – Στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών και ταλέντου, η οποία περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων δράσεων και έχει μέχρι στιγμής αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων, για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αυτής το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη θεσμοθέτηση του διαχειριστή ταμείων των γνωστών Fund Administrator εκσυγχρονίζοντας ακόμα περισσότερο τη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων.

 – Η Κυβέρνηση πρόσφατα με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παραχωρεί σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να βελτιώνουν την τεχνολογική τους βάση και την παραγωγική τους δυνατότητα, που θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.