Με ενημερωτική ημερίδα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων παρουσίασε το Πρότυπο Ασφαλούς Παιχνιδιού για τις στοιχηματικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ ) για περαιτέρω αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων για τους παίκτες και την κοινωνία, η ΕΑΣ προχώρησε στην εκπόνηση Προτύπου Ασφαλούς Παιχνιδιού (Safer Gambling Standard -SGS).

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΑΣ διοργάνωσε την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023, ενημερωτική ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, εγκαινιάζοντας τη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία Προτύπου Ασφαλούς Παιχνιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SGS αποσκοπεί στην ενίσχυση των πρακτικών ασφαλούς παιχνιδιού που ακολουθούν οι εποπτευόμενες εταιρείες και στην ευθυγράμμισή του με τη Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού της ΕΑΣ, για την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία του κλάδου και την προώθηση του ασφαλούς παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα, το SGS διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι εποπτευόμενες εταιρείες:

–              θα εκπαιδεύουν το προσωπικό τους για το ασφαλές παιχνίδι,

–              θα εισάγουν εργαλεία αυτοπροστασίας και αυτοαποκλεισμού για τους παίκτες – πελάτες τους,

–              θα θεσπίσουν, διατηρούν, επανεξετάζουν και δημοσιοποιούν την πολιτική μάρκετινγκ και διαφήμισης ασφαλούς παιχνιδιού,

–              θα εισάγουν την πολιτική ασφαλούς παιχνιδιού στο σχεδιασμό και λειτουργία των τυχερών τους παιχνιδιών.

Κατά την παρουσίαση του SGS, η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Ιωάννα Φιάκκου, δήλωσε ότι «στόχος της Αρχής είναι όπως το Safer Gambling Standard τεθεί προς συζήτηση με τις Ρυθμιστικές Αρχές των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό πρότυπο. Σκοπός η αναβάθμιση και η βιωσιμότητα του τομέα, με απώτερο σκοπό τη μείωση της βλάβης και την προστασία των παικτών. Επίσης, με την υιοθέτηση του SGS καλύπτεται το S από το ESG».

Η ενημερωτική ημερίδα περιλάμβανε παρουσίαση του  προτύπου ασφαλούς παιχνιδιού που ετοίμασε η ΕΑΣ, επεξήγηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), ενημέρωση για το ρόλο του ESG στις εταιρείες και διαδραστικό εργαστήρι με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων επί των εν λόγω θεμάτων. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα ληφθούν υπόψη κατά την οριστικοποίηση του προτύπου, καθώς επίσης στις δράσεις που θα υλοποιήσει η Αρχή κατά το 2024.