Έξι χορηγίες που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ανοιχτές για υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους. Οι χορηγίες σχετίζονται με τις έξι θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια υγεία και την πολιτική προστασία, την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την ψηφιακή εποχή, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση και το REPowerEU.

Στον τομέα της πράσινης οικονομίας, το σχέδιο χορηγιών που είναι ανοιχτό αφορά τις χορηγίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προσαρμογή των κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή. Σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση επενδύσεων από τα κοινοτικά συμβούλια για τον μετριασμό και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών και των πλημμυρών, καθώς και των επενδύσεων βιώσιμης κινητικότητας. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί την 30η Ιουνίου του 2024.

Στον τομέα της ανθεκτικότητας και της βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας «τρέχει» το σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία και εμπλουτισμό εγκαταστάσεων και υπηρεσιών τουρισμού υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης, προσβασιμότητας και αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, με στόχο την προσέλκυση τουρισμού και την στήριξη σε υφιστάμενα αδειούχα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να μπορούν να  προσελκύουν ολόχρονα τουρισμό υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης, αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης, αλλά και να καταστούν στην ολότητά τους προσβάσιμα και φιλικά προς άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία. Η υποβολή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την 29η Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, μέχρι τις 17 Μαϊου του 2024 θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για το πρόγραμμα «Διαβαθμισμένα Εργαστήρια – Τεχνολογίες Διττής Χρήσης», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων διαβαθμισμένων εργαστηρίων, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών διττής χρήσης.

Για τη θεματική ενότητα ψηφιακή εποχή είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο Επιχορήγησης της Συνδεσιμότητας. Η παραλαβή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα. Στόχος του σχεδίου είναι η αύξηση της ζήτησης για υπέρ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της αγοράς για επενδύσεις σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων, ένας στόχος που συνάδει απόλυτα με το Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου 2021-2025.

Στο κεφάλαιο REPowerEU, το οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση της μείωσης της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, είναι ανοιχτό το πρόγραμμα «Συνεργατική Ανάπτυξη – CO-DEVELOP». Στόχος είναι η ανάπτυξη  συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικής κοινότητας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Φεβρουάριου. Τέλος, μέχρι τις 26 του μήνα θα υποβάλλονται αιτήσεις για το πρόγραμμα «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» το οποίο στοχεύει στην εμπλοκή των κυπριακών επιχειρήσεων σε ερευνητικές δραστηριότητες για ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 – Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κύπρος θα εκταμιεύσει μέχρι το τέλος του 2026 ποσό €1,2 δισ., μέσω της υλοποίησης 133 επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, περιλαμβανομένων και 35 σχεδίων χορηγιών που απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις, σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε φυσικά πρόσωπα.