Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε την Πέμπτη το απόγευμα για περαιτέρω ευελιξία στον Οργανισμό ανέδειξαν χθες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θέλοντας προφανώς να καθησυχάσουν πως η θεσμική καινοτομία που επιχειρείται δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο καθεστώς του οργανισμού.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι το ζήτημα καταγράφεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Cyta, στην οποία σημειώνεται πως «η ολοκλήρωση της διαβούλευσης διασφαλίζει τη διατήρηση της Cyta ως δημόσιου οργανισμού, όπως είναι και η δημόσια απαίτηση, δίνοντας όμως ταυτόχρονα την απαραίτητη ευελιξία και τέτοιες πρόνοιες στον οργανισμό,ώστε να λειτουργεί με σύγχρονες μεθόδους και όρους εργοδότησης, όπως λειτουργούν επιχειρηματικοί οργανισμοί που βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά».

Ενόψει των πιο πάνω, με τη συμφωνία -που θα έχει ισχύ έξι τουλάχιστον χρόνων- εγκαθιδρύεται μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορούν οι εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου να είναι λιγότεροι από το 60%  του συνολικού αριθμού των εργαζομένων. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως το κείμενο που υπογράφηκε χθες γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στο μηχανισμό ελέγχου της αναλογίας 60-40, προκειμένου να διασφαλίζεται η συγκεκριμένη αναλογία η οποία θα καταγράφεται και στον εκάστοτε προϋπολογισμό του οργανισμού. Βάσει της συμφωνίας διευκρινίζεται περαιτέρω πως όταν κάποια από τις δύο κατηγορίες, προσωπικού δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου είναι πέραν του ποσοστού που συμφωνήθηκε, οι επόμενες προσλήψεις θα γίνονται στην άλλη κατηγορία εργαζομένων.  

Όπως επίσης γράψαμε, άλλη μία βασική παράμετρος της συμφωνίας είναι και η ανέλιξη του ωρομίσθιου προσωπικού που, εφόσον επιλέξει, θα μετατρέπεται σε μηνιαίο προσωπικό αορίστου χρόνου με μισθολογική ανέλιξη και άλλα ωφελήματα. Το υφιστάμενο προσωπικό δημοσίου δικαίου δεν πρόκειται να δει να επηρεάζονται πρακτικά τα δικαιώματα του ενώ επιπρόσθετα προνοούνται ορισμένες βελτιώσεις κυρίως όσον αφορά την παροχή κινήτρων υπό προϋποθέσεις, με την παροχή bonus.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) που μαζί με τις συντεχνίες ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta υπέγραψαν το κείμενο με τη διοίκηση, εντός των αμέσως επόμενων ημερών αξιωματούχοι των τριών συντεχνιών θα επισκεφθούν τους χώρους εργασίας για να επεξηγηθεί το περιεχόμενο και οι πρόνοιες της συμφωνίας.

Εφόδια για το μέλλον

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Cyta γνωστοποιεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της 15μηνης διαβούλευσης «για τη θεσμική καινοτομία, τη μετεξέλιξη του προσωπικού της και το νέο σύγχρονο πλαίσιο θεσμικής λειτουργίας του οργανισμού». Αναφέρει ακόμα πως η θεσμική καινοτομία και η μετεξέλιξη του προσωπικού περιλαμβάνουν δεκάδες εκσυγχρονιστικές προτάσεις ή αλλαγές, καταγράφοντας και τις εξής που αφορούν στο προσωπικό:

◗ Σύνδεση απόδοσης με προσαυξήσεις (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και δεν θα τεθεί αμέσως σε ισχύ).

◗ Καθιέρωση Μεταβλητής Αμοιβής Απόδοσης

◗ Κατάργηση 709 θέσεων Δημοσίου Δικαίου

◗ Αναβάθμιση Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου και ενσωμάτωσή τους σε όλες τις υποστηρικτικές δραστηριότητες

◗ Εξορθολογισμός Κλιμάκων στις νέες κατηγορίες προσωπικού (Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου)

◗ Επέκταση του ήδη υφιστάμενου επιτυχημένου θεσμού πρόσληψης στελεχών διοίκησης με συμβάσεις

καθορισμένου χρόνου

◗ Ανέλιξη προσοντούχων προσώπων σε ανώτερες κατηγορίες προσωπικού

◗ Υιοθέτηση Συγκριτικής Ανάλυσης (Benchmarking) ως συμβουλευτικού εργαλείου για καθορισμό ή επανακαθορισμό κλιμάκων και ωφελημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, η δυνατότητα για εφαρμογή των σημαντικότερων προνοιών που αφορούν στη μετεξέλιξη του προσωπικού καθίσταται δυνατή λόγω της επιτυχούς εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Απόδοσης, που εφαρμόζεται στη Cyta, καθώς και του Νέου Συστήματος Προαγωγών (η έγκριση του οποίου βρίσκεται σε τελικά στάδια).