Έντεκα χρόνια πίσω επέστρεψε το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων (5,16%) τον Δεκέμβριο του 2023 και βρίσκεται οριακά πιο κάτω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2012, που ήταν στο 5,32%, χρονιά δύσκολη για το τραπεζικό σύστημα, που οδήγησε την χώρα στο μνημόνιο το 2013.

Η πολιτική της ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια ώστε να συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού στο 2% έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξηθούν σημαντικά οι δόσεις για τους δανειολήπτες αλλά να περιοριστεί και η ζήτηση δανείων.

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €161,4 εκατ. (εκ των οποίων €90,8 εκατ. καθαρά νέα δάνεια και €70,6 εκατ. αναδιαρθρώσεις), σε σύγκριση με €237,7 εκατ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €87,8 εκατ. καθαρά νέα δάνεια και €150 εκατ. αναδιαρθρώσεις).

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων ήταν €95,8 εκατ. και οι αναδιαρθρώσεις €8 εκατ.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε μείωση στο 5,62%, σε σύγκριση με 6% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε αύξηση στο 5,73%, σε σύγκριση με 5,59% τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. σημείωσαν μείωση στα €85 εκατ. (εκ των οποίων €57,6 εκατ. καθαρά νέα δάνεια και €27, 6 εκατ. αναδιαρθρώσεις δανείων, σε σύγκριση με €91,5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €42,4 εκατ. καθαρά νέα δάνεια και €49,1 εκατ. επαναδιαπραγματεύσεις δανείων).

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψαν αύξηση στα €435,6 εκατ. (εκ των οποίων €150,2 εκατ. καθαρά νέα δάνεια και €282,2 εκατ. αναδιαρθρώσεις δανείων ), σε σύγκριση με €381,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων €99,7 εκατ. καθαρά νέα δάνεια και €282,2 εκατ. αναδιαρθρώσεις δανείων).

Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τρεις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ χωρίς άλλη αύξηση, χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εντός του 2024 θα υπάρξουν μειώσεις, χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό σημείο.

Όπως εξήγησε, εφόσον δεν υπάρξουν νέες απροσδόκητες εξελίξεις, αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της προσήλωσης στα δεδομένα για τον πληθωρισμό, ώστε η μείωση των επιτοκίων να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Για το πού βλέπει να κινούνται τα επιτόκια της ΕΚΤ, εφόσον καταγράφεται επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο κ. Ηροδότου χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» το ότι ο πληθωρισμός τόσο στην Ευρωζώνη όσο και ιδιαίτερα στην Κύπρο έκανε μεγάλη πρόοδο, εννοώντας αποκλιμάκωση.

Άρα αναγνωρίζουμε σημείωσε την καλή πρόοδο, που ήταν επί το πλείστον λόγω της νομισματικής πολιτικής, αλλά παράλληλα βοήθησαν τα μέτρα στήριξης, τα οποία έγιναν «με στοχευμένο τρόπο», χωρίς να δημιουργήσουν πληθωριστικές τάσεις.