Τα φορολογικά κίνητρα που θα παρέχει το Κράτος για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.  

Συγκεκριμένα αφορά το νομοσχέδιο για την παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, για μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με τεχνικά συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για καινούργια μηχανοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου, ταξί και λεωφορεία.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχέδιου εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως χωρίζεται σε τρείς πυλώνες και θα αφορά τη διενέργεια δαπανών που θα γίνονται το 2024 μέχρι το 2026. Είπε, πως παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση 7% αντί 3% που είναι σήμερα για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών θα παραχωρείται κεφαλαιουχική έκπτωση 20% αντί 10% που παραχωρείται σήμερα επί των κεφαλαιουχικών δαπανών για επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και σε τεχνικά συστήματα βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως για καινούργια ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου καθώς και ταξί και λεωφορεία παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση 25% αντί 20% που είναι σήμερα. Τόνισε, επίσης πως με το νομοσχέδιο οι δαπάνες που διενεργούνται για τη διεξαγωγή μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων ή για την έκδοση πιστοποιητικού εξοικονόμησης ενέργειας εκπτίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος, νοούμενου ότι η μελέτη ή έκδοση πιστοποιητικού διεξάγονται από εγκεκριμένο μελέτητη που είναι εγγεγραμμένος ειδικευμένος εμπειρογνώμονας ή αδειούχος ενεργειακός ελεγκτής από το Υπουργείο Ενέργειας.

Εξάλλου απαντώντας  σε ερωτήσεις σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων. Είπε, επίσης πως το δημοσιονομικό κόστος θα είναι €600 χιλ. το χρόνο κατά τον οποίο θα χρησιμοποιείται το μέτρο. Υπέδειξε, παράλληλα πως πρόκειται για σημαντικό νομοσχέδιο καθώς θα συμβάλει στον στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης. Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ΣΕΛΚ πρότειναν όπως παραχωρηθούν φορολογικές εκπτώσεις στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επ αυτού η εκπρόσωπος του υπουργείου δεσμεύθηκε πως θα επανέλθει.

Επιφυλάξεις για διαγραφή άρθρου

Στο μεταξύ στο μικροσκόπιο της επιτροπής τέθηκε και το νομοσχέδιο με το οποίο διαγράφεται συγκεκριμένο άρθρο από το νόμο περί Φορολογίας του Εισοδήματος, με το οποίο απαλλάσσονται από το φόρο το εισόδημα εταιρείας που συστάθηκε αποκλειστικά και μόνο για προαγωγής της τέχνης, της επιστήμης ή του αθλητισμού.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η Νάγια Συμεωνίδου, σημείωσε πως το συγκεκριμένο άρθρο είναι ανενεργό από το 2002 , επισημαίνοντας πως ουδέποτε τέθηκα όροι για εφαρμογή. Υπέδειξε, επίσης πως η συγκεκριμένη πρόνοια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταχρηστικές πρακτικές με σκοπό την φορολογική απαλλαγή. Βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις επί του νομοσχέδιου καθώς δεν ξεκαθαρίζεται ποιους αφορά.