Η υπάρχουσα βιβλιογραφία για την ενεργειακή φτώχεια επικεντρώνεται κυρίως σε ψυχρά κλίματα, προσφέροντας πληθώρα πληροφοριών σχετικά με στρατηγικές αντιμετώπισης των ψυχρών συνθηκών.

Αντίθετα, υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη γνώσεων και ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής ψύξης των σπιτιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάτι που πλήττει οικονομικά τα νοικουριά και τις επιχειρήσεις στις νότιες – μεσογειακές χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, της χώρας με τις ψηλότερες, μάλλον, μέσες θερμοκρασίες το καλοκαίρι από όλες τις χώρες της Ένωσης.

Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγοντες όπως οι συνθήκες δόμησης, η αστική ζέστη, η διαθεσιμότητα συστημάτων ψύξης, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, όλα συμβάλλουν σε αυξημένη συχνότητα ενεργειακής φτώχειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε νοικοκυριά στην περιοχή της Μεσογείου.

Επιπλέον, η αυξημένη εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι καύσωνες, είναι καλά τεκμηριωμένη. Οι εκθέσεις και οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από αξιόπιστες πηγές όπως η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τονίζουν τον αναμενόμενο σημαντικό αντίκτυπο αυτών των ακραίων γεγονότων στη δημόσια υγεία. Σε αστικά περιβάλλοντα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι προκλήσεις που δημιουργούνται από αυτά τα καιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται περαιτέρω από το φαινόμενο Urban Heat Island (UHI). Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνει τις ακραίες θερμοκρασίες στα κέντρα των πόλεων, επιβαρύνοντας επιπλέον τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια των καύσωνα.

Να το ψάξουμε περισσότερο

Υπό το φως αυτών των εκτιμήσεων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να διευρυνθούν η επιστημονική ανάλυση και ο πολιτικός διάλογος για την ενεργειακή φτώχεια, ώστε να συμπεριλάβουν τη δυναμική των καλοκαιρινών προκλήσεων, διασφαλίζοντας μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των διαφορετικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ευπάθεια σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Αυτή η προσέγγιση, χωρίς αποκλεισμούς, θα διευκολύνει, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ανάπτυξη στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, προωθώντας την ανθεκτικότητα έναντι των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των απειλών που σχετίζονται με το κλίμα. Ορισμένες πρωτοβουλίες και μέτρα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα μπορούν να καθοδηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η προσέγγιση της θερινής ενεργειακής φτώχειας θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή φτώχεια, που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2023, προσδιορίζουν το καλοκαίρι ως παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια. Για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό έργο Cooltorise εκτελεί στοχευμένες δραστηριότητες σε τέσσερις χώρες της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια του καλοκαιριού και την τόνωση της μείωσης των ενεργειακών αναγκών και της αύξησης της θερμικής άνεσης κατά τους πιο ζεστούς μήνες του έτους.

Υποστηρίζει, επίσης, δήμους που θέλουν να αντιμετωπίσουν την καλοκαιρινή ενεργειακή φτώχεια, όπως η Βαλένθια. Η ισπανική πόλη λαμβάνει τεχνική υποστήριξη για την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την καλοκαιρινή ενεργειακή φτώχεια και τον σχεδιασμό καλύτερων στρατηγικών για την προσαρμογή και την πρόληψη των επιπτώσεων της θερμότητας.

Για να εξετάσει διεξοδικά αυτά τα περιστατικά και να προτείνει αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής ενεργειακής φτώχειας, το έργο Cooltorise κυκλοφόρησε μια σύνοψη πολιτικής, η οποία παρουσιάστηκε επίσης από την Carmen Sánchez-Guevara, συντονιστή του προγράμματος Cooltorise, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τελευταίο συνέδριο EPAH στη Βαρσοβία.