Αρχίζει σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση νομοσχεδίων που καταργούν τη μέγιστη χρονική διάρκεια που μπορεί να έχει η απόσπαση μεταξύ δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμών δημοσίου δικαίου ή μεταξύ δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, οι αποσπάσεις μεταξύ δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμών δημοσίου δικαίου αλλά και μεταξύ δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου μπορούν να έχουν διάρκεια τριών ετών που μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο τριετή περίοδο. Οι αλλαγές που προωθούνται για έγκριση από τη Βουλή έχουν ως σκοπό να αρθεί ο περιορισμός σχετικά με τη μέγιστη διάρκεια που μπορεί να έχει η απόσπαση, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσής της και να ισχύουν οι διατάξεις που ισχύουν στις αποσπάσεις εντός Δημόσιας Υπηρεσίας, δηλαδή οι αποσπάσεις υπαλλήλων να έχουν διάρκεια μέχρι 3 χρόνια και να μπορούν να ανανεώνονται για περισσότερες από μία περιόδους. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τους μόνιμους όσο και τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Οκτωβρίου, 2023.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα έχει θετικές επιπτώσεις βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού τόσο της δημόσιας υπηρεσίας όσο και των οργανισμών δημοσίου δικαίου και θα οδηγήσει στην πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

Επίσης, σειρά θεμάτων για συζήτηση βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που θα γίνει την Δευτέρα, στις 10.00 το πρωί, υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην ατζέντα της συνεδρίας που θα γίνει στο Υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται η στελέχωση της αγοράς εργασίας/ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, απόφαση για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο ως φοιτητές και τροποποιητικά νομοσχέδια για επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από 18 εβδομάδες σε 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί σε περίπτωση τοκετού ή απόκτησης του μέσω παρένθετης μητέρας καθώς και η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από 16 εβδομάδες σε 20 σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού μέσω υιοθεσίας.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης τροποποιητικά νομοσχέδια για επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας μέχρι 8 εβδομάδες στις περιπτώσεις μητέρων των οποίων το βρέφος νοσηλεύεται είτε σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού είτε νοσηλεύεται λόγω άλλου προβλήματος υγείας αμέσως μετά τον τοκετό.

Επίσης στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται τροποποιητικό νομοσχέδιο στο οποίο προστίθεται εδάφιο που δίνει εξουσία στον Υπουργό εφόσον το κρίνει αναγκαίο με Διάταγμα του, να καθιστά υποχρεωτική για τον εργοδότη την ηλεκτρονική δήλωση των στοιχείων της ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργοδότησης καθώς και να αποφασίζει για άλλα στοιχεία που θα διέπουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση του εργοδότη.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν υπουργική απόφαση καθορισμού του ελάχιστου καταβαλλόμενου ποσού για την αξιοποίηση της τηλεργασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία και η αναλογιστική προσαρμογή για πρόωρη συνταξιοδότηση.