Άνω κάτω είναι η Δημόσια Υπηρεσία με τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς φέτος βαθμολογήθηκαν με το νέο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

Μετά τις διαμαρτυρίες για χαμηλές βαθμολογίες από τους αξιολογητές, το Insider δέχθηκε και καταγγελίες από υπαλλήλους για παραβίαση του νόμου ως προς τα χρονοδιαγράμματα αξιολόγησης και υποβολής ένστασης από τους επηρεαζόμενους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων, βάσει των κανονισμών οι υπηρεσιακές εκθέσεις αξιολόγησης θα έπρεπε να δοθούν στους εργαζόμενους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο σε κάποια κυβερνητικά τμήματα δεν δόθηκαν εμπρόθεσμα οι αξιολογήσεις, γεγονός, όπως υποστηρίζουν, που επηρεάζει και τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων εκ μέρους τους.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι σε κάποιους εργαζόμενους παραδόθηκαν μεν οι αξιολογήσεις, αλλά με καθυστέρηση και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πως τις παρέλαβαν σε προγενέστερη ημερομηνία. Κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία πολλών εργαζομένων, οι οποίοι προέβησαν και σε καταγγελίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να συμπληρωθούν οι ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις αξιολόγησης και να γνωστοποιηθούν στους υπαλλήλους. Από την ημέρα παραλαβής της έκθεσης, οι υπάλληλοι μπορούν εντός δέκα ημερών να υποβάλουν ένσταση για την αξιολόγηση που τους έγινε. Εντός Μαρτίου η ένταση πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Ενστάσεων και μέχρι το τέλος του ιδίου μήνα να αποσταλούν οι τελικές ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Αν μία ένσταση γίνει αποδεκτή, η ομάδα αξιολόγησης προχωρά στη σύνταξη νέας υπηρεσιακής έκθεσης (τελική έκθεση), για να σταλεί στην ΕΔΥ. Αν η ένσταση απορριφθεί, η υπηρεσιακή έκθεση αποστέλνεται στην ΕΔΥ και ενημερώνεται σχετικά ο υπάλληλος. Λόγω των πολλών διαμαρτυριών που υπάρχουν από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, το Insider ρώτησε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή κατά πόσο μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο νέο σύστημα αξιολόγησης. Η απάντηση του κ. Παντελή ήταν αρνητική.