Σε δικό του χαιρετισμό χθες στο 45th Cyprus Hotel Summit & Exhibition, ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής αποκάλυψε ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει, τον ερχόμενο Οκτώβριο, περιφερειακό ευρωπαϊκό συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αφιερωμένο στη γαστρονομία, η οποία – όπως είπε – αναδεικνύεται σήμερα σε καθοριστικό παράγοντα για την προώθηση της χώρας μας ως επιτυχημένου τουριστικού προορισμού.

Το υφυπουργείο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διεθνοποίηση της κυπριακής γαστρονομίας, με εορτασμούς για τα 800 χρόνια της διεθνούς αναγνώρισης της κουμανταρίας και επικέντρωση στην προσφορά γαστρονομικών κυπριακών προϊόντων.

Ανακοινώνοντας την εξασφάλιση της διοργάνωσης του περιφερειακού συνεδρίου για τη γαστρονομία, σημείωσε ότι «αυτό αποτελεί επίτευγμα, και ταυτόχρονα μια τεράστια ευκαιρία για τη γαστρονομία μας σε όλο τον τουριστικό τομέα» σημειώνοντας ότι η δυναμική και η πολυδιάστατη φύση του τουρισμού, απαιτεί συνεχή αξιολόγηση των τάσεων της αγοράς, οι οποίες τροφοδοτούν τη χάραξη πολιτικής. «Ο καθορισμός των σωστών πολιτικών για τον τουρισμό είναι σημαντικός για να εξασφαλιστεί η στρατηγική ευθυγράμμιση στο οικοσύστημα του τουριστικού επιχειρείν», ανέφερε ο γνωστοποιώντας ακόμα πως τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχέδιο παροχής κινήτρων στον τομέα του αγροτουρισμού -βασική τάση διεθνώς- με στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ, σημαντική χθες ήταν και η παρουσία του Αλέξανδρου Βασιλικού, προέδρου του αδελφοποιημένου με τον ΠΑΣΥΞΕ, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ). Ο κ. Βασιλικός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως ο τουρισμός είναι κάτι περισσότερο από αριθμοί, ποσοστά και ΑΕΠ. Τόνισε επίσης τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων και της Ευρώπης, καθώς οι σημερινές απειλές είναι παγκόσμιες και χρειάζεται συλλογικότητα και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. «Εάν διατηρήσουμε την παράδοση και τη φιλοξενία μας, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.