Πρόστιμα €50 χιλ. επέβαλε πέρσι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για παραβίαση της νομοθεσίας.  Συνολικά η Αρχή προχώρησε σε 5.500 επιτόπιους ελέγχους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) Ιωάννα Φιάκκου, δήλωσε πως οι παραβάσεις αφορούσε την εργοδότηση προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος, χωρίς να καταβάλουν κοινωνικές ασφαλίσεις ή δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια από την Αρχή.

Είπε, επίσης πως αφορά παραβάσεις αφορούν παράνομες εργασίας που δεν ρυθμίζονται από το νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΑΣ μέχρι στιγμής η Αρχή έχει εισπράξει το 50% των προστίμων που επέβαλε πέρσι.

Σύμφωνα με την κ. Φιάκκου, το 2023 επιβλήθηκε πρόστιμο €8 χιλ. για την είσοδο ανηλίκων στα πρακτορεία. Σε σχέση με το 2022, είπε, πως επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €80.550 από τα οποία το 8% δεν έχει καταβληθεί και η Αρχή βρίσκεται στη διαδικασία είσπραξης. Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Αρχή, βάσει της νομοθεσία το ανώτατο όριο προστίμου ανέρχεται στις €100 χιλ.

Όπως εξήγησε η κ. Φιάκκου αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο €5χιλ., στην πορεία αυξάνεται στις €10 χιλ  και ακολούθως αυξάνεται περαιτέρω.  Η πρόεδρος της ΕΑΣ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε πως η συμφωνία Κράτους και ΟΠΑΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, επισημαίνοντας πως αναμένεται αύξηση των εσόδων που θα έχει το κράτος.

Όπως είπε, η ΕΑΣ εγκρίνει τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο. Σημείωσε, πως είναι σημαντικό να προχωρήσει η συμφωνία και να μπουν όλα κάτω από μια κοινή εποπτεία.  

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, φέτος τα έσοδα της Αρχής είναι αυξημένα κατά 111,2% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της ΕΑΣ για το 2024 είναι πλεονασματικός κατά €140 χιλ., με τα έσοδα και τις δαπάνες να φτάνουν τα €53.1 εκατ. και €53 εκατ. αντίστοιχα. Τα προϋπολογιζόμενα για φέτος έσοδα είναι περισσότερα κατά €25.1 εκατ. σε σχέση με πέρσι (€28 εκατ.).

Μάλιστα, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και θα ανέλθουν στα €56,7 εκατ. το 2025 και στα €60.5 εκατ. το 2026, όπως προβλέπει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.