Φρένο στη μη συμμόρφωση σε ακυρωτικές αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου βάζει νομοσχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο μέχρι €5.000 συν επιπρόσθετο πρόστιμο μέχρι €200 ανά ημέρα, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του, ενώ παράλληλα το Δικαστήριο θα μπορεί να υποδεικνύει στη διοίκηση τον τρόπο συμμόρφωσης.

Αυτά προβλέπονται σε νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Μαρτίου, μετά που διαπιστώνεται κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με αποφάσεις των δικαστηρίων με αποτέλεσμα κάποιος να δικαιώνεται αλλά να επαναπροάγονται τα ίδια πρόσωπα, ή να ακυρώνονται φορολογίες ή αποφάσεις. Το νομοσχέδιο με τίτλο «O περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024», σκοπό έχει να ενισχύσει τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται, προτείνονται μεταρρυθμιστικές λύσεις που αφορούν σε δύο σημαντικά εργαλεία, τα οποία θα έχουν στη διάθεση τους τα Διοικητικά Δικαστήρια, ήτοι την εξουσία επιβολής χρηματικών κυρώσεων στη Διοίκηση και την εξουσία διατύπωσης κρίσεων προς τη Διοίκηση, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν στις αρμοδιότητες της τελευταίας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο εισηγείται την προσθήκη νέου άρθρου το οποίο προνοεί τη δυνατότητα επιβολής χρηματικού προστίμου στη Διοίκηση, σε περίπτωση που το Δικαστήριο διαπιστώσει παράλειψη και/ή ελλιπή ή πλημμελή συμμόρφωση της σε απόφαση του. Η εν λόγω ρύθμιση, σκοπό έχει να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι στη μη συμμόρφωση της Διοίκησης προς τη δικαστική απόφαση.

Την ίδια στιγμή, τροποποιούνται πρόνοιες του βασικού νόμου, ώστε να συνάδουν με τη λειτουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς επίσης την ίδρυση του Εφετείου, αρχομένων την 1η Ιουλίου 2023.

Τέλος, προστίθεται μεταβατική διάταξη ως προς την εφαρμογή των προνοιών του τροποποιητικού νομοσχεδίου το οποίο θα ισχύσει μόνο μελλοντικά και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.