Έντονα αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εξωτερικών με το νέο σύστημα αξιολογήσεων, προειδοποιώντας μάλιστα με λήψη δυναμικών μέτρων.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως η Γενική Συνέλευση του Κλάδου Υπαλλήλων Υπουργείου Εξωτερικών, που συνήλθε εκτάκτως στις 28 και 29 Φεβρουαρίου 2024, εξέφρασε τη στήριξη του Κλάδου στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Παράλληλα, εξέφρασε ομόφωνα την απογοήτευση της και τη διαφωνία της για τον τρόπο που εφαρμόστηκε ο νέος νόμος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Η συνέλευση εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ενστάσεις και τα επιχειρήματα του κλάδου δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης. Επιπλέον, εκφράζεται ανησυχία για τη μη τήρηση ομοιομορφίας και αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη θυματοποίηση συναδέλφων» προσθέτει.

Καλούν τη Διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών να επανεξετάσει τη διαδικασία αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις του κλάδου και τις ιδιαιτερότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και να διασφαλίσει την εφαρμογή ομοιόμορφων και αντικειμενικών κριτηρίων, που θα αποτελέσουν τη βάση για μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία αξιολόγησης. Καταλήγοντας, ζητούν όπως φέτος το νέο σύστημα εφαρμοστεί δοκιμαστικά και να μην ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις αυτές για σκοπούς προαγωγής. Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση επιφυλάχθηκε να εξετάσει τη λήψη μέτρων.