Στην κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350 προχώρησαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισε μόνο το ΑΚΕΛ) χθες τα κόμματα, μετά από μια συνεδρία παρωδία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία οι τόνοι ανέβηκαν και οι αντιπαραθέσεις κράτησαν για ώρα, για ένα θέμα στο οποίο συμφωνούσαν όλα τα κόμματα!

Σε αυτό που διαφώνησαν ήταν μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα έμπαινε τέλος στο «χαράτσι» σε εταιρείες, όπως το χαρακτήριζαν κάποιοι, το οποίο είχε επιβληθεί το 2011, μέσα στη δεινή κατάσταση που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Ακούστηκαν αναφορές από βουλευτές για μασκαραλίκια, για πολιτικά παιχνίδια και για κοροϊδία του λαού, ενώ υπήρξε και αίτημα για διακοπή της συνεδρίας της Ολομέλειας και έκτακτη πρόσκληση του υπουργού Εμπορίου, για να συνεδριάσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αυτό που πυροδότησε τις αντιδράσεις ήταν το αίτημα της Κυβέρνησης να κατατεθεί και να τεθεί προς έγκριση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο που προώθησε χθες το Υπουργείο Ενέργειας στη Βουλή για κατάργηση του τέλους στις εταιρείες. Στην ατζέντα της Ολομέλειας, όμως, υπήρχαν προτάσεις νόμου διαφόρων κομμάτων, για σταδιακή κατάργηση του τέλους και ο ΔΗΣΥ είχε ετοιμάσει τροπολογία ώστε μία εκ των προτάσεων νόμου να τροποποιηθεί, για να ισχύσει αμέσως η κατάργηση του τέλους, χωρίς να χρειαστεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει όπως το νομοσχέδιο συζητηθεί μαζί με τις προτάσεις νόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως καμία από τις κομματικές προτάσεις δεν προνοούσε πλήρη κατάργηση του σχετικού τέλους, γι’ αυτό άλλωστε ο ΔΗΣΥ ετοίμασε τροπολογία την οποία συνυπόγραψαν και βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, με την οποία προβλεπόταν κατάργηση του τέλους εταιρειών αμέσως. Τελικά, μετά από μια και πλέον ώρα συζήτησης έγινε αποδεκτό το αίτημα της Κυβέρνησης και το νομοσχέδιο συζητήθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και αργότερα τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Έγινε το έλα να δεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είχε ζητήσει να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια αλλά να συζητηθεί σε 15 ημέρες στην Ολομέλεια μαζί με τις προτάσεις νόμου. «Πρέπει να κάνουμε νούσιμες δουλειές .Στο νομοσχέδιο υπάρχει μεταβατική πρόνοια, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που πλήρωσαν;» διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να τεθεί κατά προτεραιότητα προς έγκριση υπό τη μορφή του κατεπείγοντος. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης αποδέχθηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και αναλόγως της εξέλιξης να αποφασιστεί στη συνέχεια αν θα συζητηθούν και οι προτάσεις νόμου που αφορούν το τέλος των 350 ευρώ προς εταιρείες.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως «δεν ξέρω εάν κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ή τον κόσμο. Ντρέπομαι πραγματικά».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε πως «δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης», τονίζοντας πως «αφού ήρθε το νομοσχέδιο δηλώστε όλοι ότι θα αποσύρετε τις προτάσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανάφερε πως η συζήτηση δεν τιμά το Σώμα, επισημαίνοντας πως από την στιγμή που υπάρχει νομοσχέδιο θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση πρώτο.

Τα μασκαραλίκια

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «πουκούππισε» τον υπουργό της, ο οποίος συμφωνούσε να καταργηθεί το τέλος για τις μικρές επιχειρήσεις και να αυξηθεί για τις μεγάλες.

Έκπληξη για όσα άκουγε εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο, δέκα χρόνια δεν έφεραν πρόταση για κατάργηση του τέλους».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε σε νέα του παρέμβαση πως η εικόνα που εξέπεμπε η Βουλή ήταν η χείριστη: «Αυτά είναι μασκαραλίκια του νηπιαγωγείου», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση παρενέβηκε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε πως εάν ήταν στη θέση του κ. Παπαδόπουλου θα ένιωθε άσχημα για τον βουλευτή του, Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος υπέγραψε την πρόταση νόμου που το ΔΗΚΟ ήθελε να τεθεί στην άκρη.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε από πλευράς της πως δεν μπορεί το Σώμα να ποδηγετείται.

«Δικαίωμα της Κυβέρνησης (σ.σ. να καταθέτει νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος), όμως δεν μπορεί να εκβιάζεται το Σώμα».