Θέατρο του παραλόγου εκτυλίχθηκε επί μακρόν στην υπό εξέλιξη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή την κατάργηση του ετήσιου τέλους στις εταιρείες, ύψους €350. Κόμματα και βουλευτές διεκδικούσαν τα εύσημα από την προωθούμενη κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ, επιθυμώντας να τα στερήσουν από την Κυβέρνηση, που κατέθεσε σήμερα νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να καταργηθεί το τέλος.

Bουλευτές επέμεναν να συζητηθεί και να ψηφιστεί όχι το νομοσχέδιο αλλά πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή για σταδιακή κατάργηση του τέλους μέχρι το 2026, αλλά να ψηφιστεί παράλληλα και τροπολογία του ΔΗΣΥ για κατάργηση του τέλους αμέσως.

Για περίπου μία ώρα τα κόμματα, παρόλο που όλα συμφωνούσαν με την κατάργηση του ετήσιου τέλους, δεν αποφάσιζαν εάν η μείωση θα επέλθει μέσω των προτάσεων νόμου ή μέσω του νομοσχεδίου! Διαφωνούσαν ακόμα και για το ποιο από τα δύο κείμενα (νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου) θα ετίθετο πρώτο σε ψηφοφορία.

Τα συγκυβερνώντα κόμματα ζητούσαν να τεθεί προς έγκριση πρώτα το νομοσχέδιο και μετά οι προτάσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ζήτησε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια αλλά να συζητηθεί σε 15 ημέρες στην Ολομέλεια (αφού συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην αρμόδια επιτροπή), μαζί με τις προτάσεις νόμου.

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να τεθεί κατά προτεραιότητα προς έγκριση υπό τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριακός Χατζηγιάννης αποδέχθηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και αναλόγως της εξέλιξης να αποφασιστεί αν θα συζητηθούν και οι προτάσεις νόμου που αφορούν το τέλος των 350 ευρώ προς εταιρείες.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως «δεν ξέρω εάν κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ή τον κόσμο. Ντρέπομαι πραγματικά».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «πουκούππισε» τον υπουργό της, ο οποίος συμφωνούσε να καταργηθεί το τέλος για τις μικρές επιχειρήσεις και να αυξηθεί για τις μεγάλες.

Έκπληξη για όσα άκουγε εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο, δέκα χρόνια δεν έφεραν πρόταση για κατάργηση του τέλους».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε σε νέα του παρέμβαση πως η εικόνα που εξέπεμπε η Βουλή ήταν η χείριστη: «Αυτά είναι μασκαραλίκια του νηπιαγωγείου», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε από πλευράς της πως δεν μπορεί το Σώμα να ποδηγετείται. «Δικαίωμα της Κυβέρνησης, όμως δεν μπορεί να εκβιάζεται το σώμα».

Μετά από μακρά συζήτηση η Βουλή έκανε αποδεκτό το αίτημα της Κυβέρνησης και το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου και αναμένεται αργότερα σήμερα να επανέλθει στην Ολομέλεια για να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία.