Με διακριτικό αλλά εμφανή τρόπο εκδήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ικανοποίησή του για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες από νοικοκυριά, στην πρώτη μέρα κατάθεσης αιτήσεων για το Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 4.2 κιλοβάτ χωρίς αρχικό κεφάλαιο και με αποπληρωμή 150 ευρώ ανά διμηνία, μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και η διείσδυση των ΑΠΕ αποτελεί στόχο για αντιμετώπιση και της ενεργειακής ακριβείας».

Πρόσθεσε ότι «ενημερώθηκα για το αυξημένο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους»: 1.220 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός αιτήσεων δεν είναι πλήρως συμπληρωμένες, κάτι που προφανώς θα γίνει τις επόμενες μέρες. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα σε υψηλούς ρυθμούς, καθώς για χιλιάδες νοικοκυριά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα επιτρέψει από την πρώτη μέρα λειτουργίας σοβαρή εξοικονόμηση στο κόστος ηλεκτροδότησης της οικίας, με σχετικά χαμηλή δόση για εξόφληση του αρχικού κεφαλαίου.

Όσοι θα αξιοποιήσουν το Φωτοβολταϊκά για Όλους θα λάβουν και κρατική χορηγία 250 ευρώ ανά κιλοβάτ (αντί 375 ευρώ που παραχωρούνται στο «κανονικό» σχέδιο, που προβλέπει καταβολή αρχικού κεφαλαίου). Σε περίπτωση επιλογής συστήματος 4 κιλοβάτ, μαζί με τα χίλια ευρώ της χορηγίας το συνολικό κόστος του συστήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 χιλιάδες ευρώ, διαφορετικά το επιπλέον ποσό θα κληθεί να το καταβάλει προκαταβολικά ο καταναλωτής.

Οι επαγγελματίες εγκαταστάτες που συμμετέχουν στο Φωτοβολταϊκά για Όλους είναι καταχωρημένοι σε σχετικό μητρώο στην ιστοσελίδα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε.

Αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε.