Στην Ευρωζώνη οι τράπεζες άρχισαν και μειώνουν το επιτόκιο στεγαστικών δανείων, αλλά στην Κύπρο το μέσο κόστος δανεισμού για την απόκτηση στέγης αυξάνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, τα επιτόκια καταθέσεων μειώνονται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με γρήγορους ρυθμούς. Κίνηση η οποία θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι τράπεζες βασίζουν τη θεαματικά βελτιωμένη κερδοφορία τους στη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, η οποία παραμένει μεγάλη, κυρίως επειδή είναι πολύ χαμηλά -καιμειώθηκαν κιόλας- τα επιτόκια για τις καταθέσεις των νοικοκυριών.

Καθώς οι τράπεζες στην Ευρωζώνη αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια τους επόμενους μήνες, αρχίζει σταδιακά και η αλλαγή πολιτικής, η οποία δεν αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια (που καταγράφουν κάποιες μειώσεις σε άλλες χώρες), αλλά και τα επιχειρηματικά, τα επιτόκια των οποίων μπορεί να μην μειώνονται, αλλά παραμένουν σταθερά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα, στην Κύπρο το μέσο επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 5,26% τον Ιανουάριο ‘24, σε σύγκριση με 5,16% τον Δεκέμβριο του ‘23. Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 4,80%.

Πέραν της Κύπρου, αυξητική τάση στην ίδια κατηγορία παρουσίασε το μέσο κόστος δανεισμού και στην Ελλάδα. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,47% τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν όμως και τραπεζικά συστήματα τα οποία έχουν μέσο όρο επιτοκίου στεγαστικών δανείων πιο κάτω από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο της Ευρωζώνης, όπως της Σλοβακίας 4,86%, Αυστρίας 4,58%, Ιρλανδίας 4,42%, Φινλανδίας 4,15%, Ισπανίας 4,04%, Γαλλίας 3,94%, Κροατίας 3,02%, Μάλτας 2,49%.

Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά το κόστος δανεισμού, σε σχέση με τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 5,65%, σε σύγκριση με 5,62% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε αύξηση στο 6,02%, σε σύγκριση με 5,73% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, για δάνεια μέχρι του ποσού του €1 εκατ. το επιτόκιο στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,15% και για άνω του €1εκατ. βρίσκεται στο 5,22%.

Αντίθετα, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια, στην Κύπρο σημείωσε μείωση τον Ιανουάριο στο 5,64%, σε σύγκριση με 5,88% τον προηγούμενο μήνα.

Τα καταθετικά επιτόκια εδώ και αλλού

Ένα από τα θέματα συζήτησης είναι τι γίνεται με τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς σε αρκετές τράπεζες έχουν λήξει τα σχέδια μεγάλης απόδοσης καταθέσεων και η ψαλίδα με τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνεται.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε μείωση τον Ιανουάριο στο 2,06%, σε σύγκριση με 2,29% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση τον Ιανουάριο στο 2,11%, σε σύγκριση με 2,19% τον προηγούμενο μήνα και είναι το χαμηλότερο της Ευρωζώνης.

Το μέσο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη, στο 3,68%, αλλά εξακολουθεί και είναι πολύ ψηλότερο από το μέσο κυπριακό επιτόκιο (2,11%). Το ψηλότερο επιτόκιο 3,99% σ’ αυτή την κατηγορία προσφέρει το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας και ακολουθεί η Εσθονία με 3,90%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στο πρόσφατο Οικονομικό Δελτίο που είχε εκδώσει διευκρίνιζε ότι η περιορισμένη προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων αποδίδεται στην πλεονάζουσα ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών και στις επακόλουθες μειωμένες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.